Nutuk Eylemi

Mersin’de Nutuk yasağına imza atan müdür Türkiye’yi ayağa kaldırdı

İlk Yayın : 22 Nisan 2021 – Son Güncelleme 22 Nisan 2021, 08:17

Mersin’de Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri Nutuk’un okullarda dağıtılmasına izin vermemesi kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, ADD ve Eğitim İş sendikası üyeleri ilçeye giderek önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eyleme katılanlar ilçe merkezinde vatandaşlara Nutuk kitabı dağıttı. Bu gelişmeler yaşanırken Milli Eğitim Bakanlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal’ın yöneticilik görevinden alındığını duyurdu.

Mersin’de Çamlıyayla Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, Kütüphane Haftası nedeniyle ilçedeki tüm okullara Atatürk’ün Nutuk kitabı dağıtılmak istendi. Ancak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal, öğrencileri etkileyebilecek şiddet ve olumsuz örnek teşkil edecek öğeler içerdiği gerekçesiyle Nutuk’un dağıtımına izin vermedi. Olay kısa sürede kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

İLÇE MİLLİ EĞİTİMİN ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR

Skandal olaya her kesimden sert tepkiler yükselirken Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi ve Eğitim İş Sendikası üyeleri Çamlıyayla ilçesine gitti. Esnafa yüzlerce nutuk dağıtan ADD ve sendika üyeleri ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Burada saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okuyan grup, “Türkiye laiktir, laik kalacak’ şeklinde slogan attı. Ellerine nutuk alarak alanı dolduran grup adına açıklama yapan ADD Mersin Şube Başkanı Adnan Gündoğdu, “Bugün burada maalesef Çamlıyayla ilçe milli eğitim müdürümüzün tarihe geçen ama kendisi adına maalesef utanılacak bir eylem ya da işlem olan bir kararı nedeniyle buradayız. Bunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurtuluş destanımız olan nutuk çocuklar için sakıncalıymış. Çamlıyayla’daki bir STK’nın okullarda Nutuk dağıtma talebini reddetmiş bulunuyor. Ve bu ret kararını da sosyal medyaya da yansıyan bir kararla tebliğ ediyor. Hiç çekinmeden, hiç utanmadan, fütursuzca. Türkiye Cumhuriyeti Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ile başlayan ulusal kurtuluş destanını yazdığı 100 yıldır dimdik ayakta, bin yıl geçse de yıkılmayacak yıkamayacaklardır”

SİSTEMLİ BİR SALDIRI

Gündoğdu, son günlerde Atatürk’e ve Atatürk’ün değerlerine yönelik sistemli bir saldırı yürütüldüğünü de ileri sürerek, şöyle devam etti:
“Önce andımız kaldırıldı, arkasından devlet nişanlarındaki Atatürk silueti kaldırıldı. Danıştay yüce yargı makamı maalesef Atatürk, siluetini kaldırma gerçekli kararında da kalktı dedi ki: Atatürk bir milli unsur obje değil. Atatürk’ü milli obje saymayan kişilerin kendileri milli obje değildir. Milliyetçilik lafla olmaz. Bu ülkenin değerlerine sahip çıkarak olur. Asıl milliyetçiler burada. Şuan öğrendim ilçe milli eğitim müdürü görevden alınmış. İnanarak görevden aldıklarını umarım. Yapılan işlem doğrudur” dedi.
ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMELİDİR
Eğitim-İş Sendikası Tarsus Şube Başkanı Yunus Karamık ise Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün Nutuk ile ilgili eyleminin gayet yanlış ve tarih bilmemezlik olarak nitelendirdi. Karamık, şunları söyledi:
“Atatürk’ün en büyük eserim dediği, cumhuriyete ve cumhuriyet devrimlerine yapılmış bir ihanettir. Bu kişiler hadlerini aşmaktadır. Savunma sözleri bile kabahatinden büyüktür. Bu şahıs derhal görevden el çektirilmeli ve hadlerini aşan ifadelerinden dolayı adalet önünde hesap vermelidir. Gerek cemaatler eliyle, gerekse meczup hadiseler benzeriyle Mustafa Kemal Atatürk’ün düşmanlığı hortlatılmaktadır. Bu olayların artması bilinçli yapılmakta, suçlar cezasız kalmaktadır. Eğitim İş sendikası olarak bu davranışlara sessiz kalmayacak Tarsus Eğitim-İş olarak bu işin takipçisi olacağımızı buradan ilan ediyoruz.”
Eylemin ardından grup ilçe esnafına yüzlerce Nutuk kitabı hediye ederek olaysız bir şekilde dağıldı.

MÜDÜR GÖREVİNDEN ALINDI

Öte yandan konuyla ilgili olarak açıklama yapan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, “İlimiz, Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Nutuk” isimli kitabının okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak valiliğimizce konuyu incelemek/soruşturmak üzere iki maarif müfettişi görevlendirilmiştir” ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), soruşturma kapsamında Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal’ın yöneticilik görevinden alındığını duyurdu.

CHP’Lİ BAŞARIR: “NUTUK’TA SİZİ RAHATSIZ EDECEK NE VAR?”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’da TBMM’de yaptığı basın toplantısında yaşananlara kayıtsız kalmadı. İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün vermiş olduğu kararı ilk gördüğünde inanamadığını belirten CHP’li Başarır, şunları söyledi:
’Pazar günü elimize bir evrak ulaştı. Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Nutuk’un dağıtımıyla ilgili bir başvuruya verdiği ret kararı bizlere ulaştı. Bizim de nutkumuz tutuldu. Gerçek olamaz dedim ama maalesef bu cevabın gerçek olduğunu üzülerek öğrendim. Ne acı ki; Nutuk, gençlere dağıtılmak isteniyor ve bir Milli Eğitim Müdürü’ne başvuru yapılıyor. Milli Eğitim Müdürü, bu başvuruyu reddediyor ve ret gerekçesinde ilk olarak, Atamızın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kötü örnek teşkil edecek resimlerinin olduğunu belirtiyor, ikinci olarak; Vahdettin ile ilgili cümleleri, üçüncü olarak ise çocuklarda bir bütün olarak bazı bölümlerin olumsuz etki yaratacağı yer alıyor. Bu gerekçelerle dağıtamazsınız diyor. Nutuk’ta, sizi rahatsız edecek ne var?’’ dedi.
NUTUK’UN BİR SAYFASINI AÇSAYDI BUNLARI SÖYLEMEZDİ
“Eğer ki; bu İlçe Milli Eğitim Müdürü, Nutuk’un bir sayfasını okusaydı, Nutuk’un sayfasını açsaydı bu cümleleri söylemezdi” diyen Başarır, şunları kaydetti:
“İşte Nutuk’u bilmeyen, okumayan, özümsemeyen bu hadsiz insanlara, çocuklarımızı, öğretmenlerimizi teslim ederseniz ülke bu durumda olur. 15 Temmuz’da ülkenin başına gelen birçok felakette Nutuk’u okumamaktan kaynaklanıyor. Eminim ki, Nutuk’u; Soylu’ da okumadı, Cumhurbaşkanı da okumadı, Milli Eğitim Bakanı da okumadı, onun atamış olduğu İlçe Milli Eğitim Müdürü de okumadı. Okusalardı, böyle olmazdı. Son olarak şunu söyleyeyim; ’tan rahatsız olan beyefendi, bakanı ve cumhurbaşkanı; senin adın Mustafa Bakkal ise, benim adım Ali Mahir Başarır ise, cumhurbaşkanının adı Recep Tayyip Erdoğan ise bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyuz.‘’

HANGİ HAKLA?

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay’da yasakçı müdüre tepki gösterdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ölümsüz eseri Nutuk’ta yaptığı tespitler, söylediği sözlerin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce öğrenciler için uygun bulunmadığını hatırlatan Aktay, şöyle dedi:
“Hangi hakla? Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderinin sözlerini, bu ülkenin gençleri için uygunsuz bulabilmek ancak akıl ve izandan yoksun olmakla, kötü niyetli, karanlık emeller taşımakla mümkün olabilir. Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığına dayalı bir anlayışın bu topraklarda yeri, milletin nezdinde itibarı yoktur. Nutuk çok değerli, çok önemli bir tarihi belgedir, bu halkın kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin sembollerinden biridir; ilelebet de öyle kalacaktır. Atatürk’ü ve eserlerini yok saymaya çalışanlar ise ancak tarihin utanç dolu sayfalarında kendilerine yer bulabilecekler.”
“NUTUK’U SAKINCALI BULMAK SUÇTUR”

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da yaptığı açıklamasında,  Atatürk’ün manevi hatırasına ve Atatürk’ü Koruma Kanunu’na karşı açıkça suç işlediğini söyledi. Yeşilboğaz, şu değerlendirmede bulundu:
“Nutuk’un bu şekilde seviyesizce, Atatürk’ün manevi hatırasına, Kurtuluş Savaşı’na ve o döneme hakaret edercesine Nutuk’un yasaklanması canımızı yakmıştır. Bu İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne soruyoruz. Bugüne kadar tarikatlardan, cemaatlerden size gönderilen kitapları bu kadar ayrıntılı inceleyebildiniz mi? Bugüne kadar Nutuk’u hiç okumadınız mı? Birçok okulda dağıtılıyor. Bunları hiç görmediniz mi? Cemaatlere yaptığınız ayrıcalığı neden şimdi Atatürk’ün Nutuk’una yapmıyorsunuz? Bu gerçekten asla kabul edemeyeceğimiz bir durum. İlçe Milli Eğitim Müdürü başta Atatürk’ün manevi hatırasına olmak üzere, Atatürk’ü Koruma Kanunu dediğimiz 5816 sayılı yasaya karşı gelmiş, açıkça suç işlemiştir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu