Nicelik artarken nitelik düştü!

Diş hekimliği fakültelerindeki artış endişe yaratıyor…

İlk Yayın : 9 Nisan 2021 – Son Güncelleme 9 Nisan 2021, 09:02

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDHB) Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Armutlu, 11 tane olan diş hekimliği fakültelerinin kağıt üzerinde 99’a çıkarılmasının meslekte krize yol açtığını savunarak, nicelik artarken niteliğin düştüğüne dikkat çekti.

Diş Hekimliği Fakültelerindeki artışı Tanık Haber’e değerlendiren TDHB Yönetim Kurulu Üyesi Armutlu, eğitime başlamayan fakültelerin kapatılmasının meslekteki niteliksizleşmeyi önleyeceğini söyledi. Bugün meslek örgütüne kayıtlı yaklaşık 24 bin diş hekiminin olduğu bilgisini veren Armutlu, her yıl 6-7 bin arasındaki yeni mezun diş hekiminin camiaya katılacağını ifade etti. “Biz istesek de istemesek de, bugünkü siyasi iktidar tercihini yeni fakülteleri açma yolunda kullandı” diyen Armutlu, şöyle devam etti: “2000’lerin başında 11 tane olan diş hekimliği fakülte sayısı şu anda 99. Nicelik arttı, nitelik düştü. Şu an kurulu olan fakültelerin sayısı 99 dedik ama bunların 66-67 tanesi öğrenci alıyor. Diğerleri kâğıt üzerinde kuruldu, tabi kâğıt üzerinde kurulmuş olması bunların o hakları kullanacağı anlamına geliyor. Büyük çoğunluğunun fiziki altyapıları ve eğitmen kadroları çok eksik. Örneğin hiç profesörü olmayan diş hekimliği fakülteleri var. Sadece doktor meslektaşlarımızla yürütülen fakültelerimiz var. Düzgün laboratuvarı, düzgün altyapısı olmayan diş hekimliği fakültelerimiz var. Ve işin en acısı diş çekmeden kanal tedavisi yapmadan, cerrahi bir müdahalede bulunmadan fakülteden mezun olan meslektaşlarımız var. İşte bunlar benim içimi acıtıyor. Yetkin olmadan, siz bu gençleri halkın içine salarsanız bunlar kendi hekimliklerini sorarlar, vatandaşa hizmet ederken korku içinde çalışırlar. Ve hatta yetkinleşemedikleri bir konuda bir dişe müdahale etmekten çekinirler. Bu durum neyi getirir? Şunu; ileride yanlış yapılan uygulamalarla meslektaşlarına bir yığın açılmış ve açılacak davalarla karışılacağız. Bundan öteye Türkiye sanki çok zengin bir ülkeymiş gibi dokuz dalda uzmanlığı olan bir yerde meslektaşlarımızın yetkin yetişmemesinden kaynaklı muayenelerine gelen hastalarına iyi hizmet veremeyeceği için sadece uzmanlarını yönlendiren diş hekimi olacak. İleride böyle bir tehlike var. Bu yüzden var olan ama eğitime henüz açılmamış olan fakültelerin açılmasına müsaade edilmesin. Kontenjanlar azaltılsın. Bunu siyasi iktidarın yapması gerekiyor. O yapamıyorsa bunu meslek örgütlerine bırakması gerekiyor.”

“NÜFUSA GÖRE DİŞ HEKİMİ SAYISI BELİRLENMELİ”

Mersin’de yaklaşık 600 diş hekimi bulunduğuna dikkat çeken Armutlu, yapılan planlamaya hastaların daha sağlıklı hizmet alacağını, satın alınan hizmetlerin diğer sağlık dallarında olduğu gibi, bir bölümünün devlet tarafından ödenmesini isteyerek şu görüşleri dile getirdi: “Örneğin nüfus sayısına göre, mesela şu bölgede o ilde şu kadar diş hekimi olsun. Dünya standartları 3 bin kişiye bir diş hekimi var olduğunu düşünürseniz Mersin için şu kadar, Kars için şu kadar gibi diş hekimi sayısı coğrafi olarak planlanabilir. En önemlisi devletin yani kamunun özel muayenehane özel merkez özel polikliniklerden hizmet satın alması gerekiyor. Nasıl ki bir kulak burun boğazcıya, nasıl ki bir göz doktoruna, nasıl ki bir dâhiliyeye, tıbbın her branşı için gittiniz özel hastanede bir takım ücretleri ödemiyorsanız devlet bunu karşılıyorsa, ağız ve diş sağlığı hizmetlerini de aldığınızda devletin bunun bir bölümünü karşılaması gerekiyor. Geldiğimiz noktada maalesef bunu hükümet politikalarında göremiyorum. Bunun için üzgünüm.”

“LEBALEB KONGRELER DÜZENLEYENLERİ KINIYORUM”

Armutlu, ayrıca Mersin’de 2, Türkiye’de de 20’ye yakın diş hekiminin Covid-19’dan yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, pandeminin sürecinin iyi yönetilmediğini ileri sürdü. Armutlu,” Ülkemizde var olan pandemi savaşında sağlıkçıları ön cepheye sürüp savaşmalarını isterken, lebalep toplantılar yapmak ve parti kongreleri düzenlemek verilen bu savaşı içerden hançerlemektir . Bu tip hareketler verilen mücadelenin içerden çökertilmesine yönelik davranışlardır. Bu anlamda yapılan bu toplantılara olur veren ve bu toplantıları yapan anlayışı bir sağlıkçı olarak kınıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu