Mevcut aşılar yeni varyanta karşı etkin mi?

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Güney Afrika kaynaklı Omicron varyantı ile ilgili olarak, “Mevcut aşıların Omicron'a karşı işe yarayıp yaramayacağı konusunda netlik yok” dedi.

İlk Yayın : 30 Kasım 2021 – Son Güncelleme 30 Kasım 2021, 11:13

Koronavirüs salgınında yeni ortaya çıkan ve Delta varyantından çok daha etkili olduğu söylenen Omicron varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Omicron varyantına karşı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Afrika’da tespit edilen yeni koronavirüs varyantı Omicron’un küresel çapta büyük risk oluşturduğu uyarısında bulundu. Türkiye’de ise Omicron varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkeye tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapıları seyahat edilmesine izin verilmemesi kararı alındı. Varyant ile ilgili endişeler ve soru işaretleri sürerken, Mersin Tabip odası Başkanı Mehmet Antmen, varyantın yaygınlığı, aşıların işlevselliği ve bulaşıcılığı hakkında açıklamalarda bulundu.

“DAHA BULAŞICI BİR VERSİYON”

Deutsche Bank Araştırma raporuna göre Omicron varyantının Güney Afrika’da baskın hale geldiğini ve ülkedeki yeni vakaların yüzde 75’inin bu varyanttan olduğunu belirten Antmen, “Gauteng eyaletinde bu yüzde 90’dır. DSÖ, bu Covid-19 varyantının ilk belgelenmiş vakasının ilk olarak 9 Kasım’da tespit edildiğini ve bu da virüsün son üç haftadır yayılıyor olabileceği anlamına geliyor” dedi. Güney Afrika Covid-19 varyantının diğer varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini söyleyen Antmen, “Yaygın endişenin nedeni özellikle virüsün insan hücrelerine girmesine izin veren kısmı olan spike proteininde inanılmaz derecede yüksek mutasyon sayısıdır. Raporda, ‘Bu, önceki varyantlar için gördüğümüzden çok daha fazla ve virüsün daha bulaşıcı bir versiyonu olabileceği ihtimalini artırıyor, ancak bilim adamları bunu hala değerlendiriyor’ diye ekliyor. DSÖ uzmanları hala bu yeni virüsü inceliyor olsa da, henüz erken aşamada uzmanlar bazı endişe verici işaretler olduğunu düşünüyor. WHO, ilk işaretlerin Omicron’un ‘yeniden enfeksiyona’ neden olabileceğini gösterdiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

“ÇOK DAHA FAZLA MUTASYONA SAHİP”

Ayrıca bu varyantın diğer varyantlardan çok daha fazla mutasyona sahip olduğunu vurgulayan Antmen, “Deutsche Bank raporunda, ‘Bu durum varyantı daha bulaşıcı hale getirebilir ve aşıların buna karşı daha az etkili olma olasılığı da vardır’ diyor. AB’nin Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Omnicron’un mutasyon profiline dayanarak ‘kısmi bağışıklık kaçışının muhtemel olduğunu’ söyleyecek kadar ileri gitti. Deutsche Bank raporuna göre son derece bulaşıcı Delta varyantından bile daha hızlı olan varyant yaklaşık iki hafta içinde Güney Afrika’da ‘oldukça hızlı’ bir şekilde baskın varyant haline geldi” diye konuştu. Uzmanların hala bu virüsün ne kadar ölümcül olduğunu keşfettiğini aktaran Antmen, “Ancak Deutsche Bank raporu ‘daha az ölümcül’ olduğu kanıtlansa bile, bunun bulaşılabilirlikteki artıştan daha ağır basabileceğini ve daha fazla genel hastaneye yatış ve ölümle sonuçlanabileceğini söylüyor. 100 kişinin virüs kaptığı ve yüzde 10’unun hastaneye yattığını düşünün. Bu 10 kişinin hastanede kaldığı anlamına gelir. O zaman diyelim ki virüs mutasyona uğradı ve o zaman sizi hastaneye gönderme olasılığı sadece yüzde 8’di, ancak Yüzde 40 daha bulaşıcı. O zaman 140 kişi virüse yakalanır, ancak bu 140 kişiden 11’i hastanede yatar ve bu da her vaka için hastaneye yatış oranı daha düşük olmasına rağmen hastanede yatanların sayısı artar” ifadelerini kullandı.

 

“AŞI KONUSUNDA HENÜZ BİR NETLİK YOK”

Ayrıca, “daha yüksek bulaşıcılık” ve “daha düşük ölüm” oranının daha az ölüme yol açmayacağını çünkü daha yüksek bulaşıcılığın çok daha fazla insanı etkilediği anlamına geldiğinin altını çizen Antmen, mevcut aşıların etkinliği konusuna değinerek, şöyle devam etti: “Mevcut aşıların Omicron’a karşı işe yarayıp yaramayacağı konusunda netlik yok, ancak Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne göre laboratuvar testleri zaten devam ediyor. Enstitüden gelen ilk düşünceler mevcut aşıların tasarlandığı diziye kıyasla çok sayıda mutasyon göz önüne alındığında, “kısmi bağışıklık kaçışının muhtemel olduğu” şeklindedir. Uzmanlar bu varyanta karşı yeni bir aşı geliştirmenin en az 6 hafta sürebileceğini söylüyor. Vakalardaki semptomların hafif veya hafif-orta olduğuna dair bazı ilk belirtiler var. Şimdiye kadar meydana gelen vakaların hepsi hafif vakalar, hafif ila orta vakalar ve bu iyi bir şey. Ayrıca, daha önce keşfedilen diğer Covid varyantları küresel olarak bir sorun haline gelmedi. Örneğin, ilk kez Brezilya’da keşfedilen gama varyantı orada önemli bir sorundu, ancak Delta’nın aksine hiçbir zaman küresel olarak baskın olmadı ve çoğu bölge nispeten etkilenmedi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu