Mersin’in tarihine ışık tutacak  

İçel Sanat Kulübü, Şinasi Develi’nin Kaleminden ‘Bize Kalan Anılar’ adlı kitabı Mersin sevdalılarıyla buluşturdu…

İlk Yayın : 28 Mart 2021 – Son Güncelleme 28 Mart 2021, 12:26

‘Mersin’in hafızası’ olarak nitelendirilen Araştırmacı Yazar Avukat Şinasi Develi’nin İçel Sanat Kulübü Bülteninde çıkan 72 yazısından derlenerek oluşturulan ‘Bize Kalan Anılar’ adlı kitabının tanıtımı törenle gerçekleştirildi.

Özellikle Mersin’in kuruluşu ve tarihi ile ilgili yazılarıyla adeta kent belleği oluşturan Şinasi Develi’nin ölümünün ardından onun anısını ve yazdıklarını geleceğe taşımak amacıyla harekete geçen İçel Sanat Kulübü’nün hazırladığı kitabın, Mersin sevdalılarının büyük ilgisini çekmesi bekleniyor. Mersin tarihine ışık tutacak bir eser olan Şinasi Develi’nin Kaleminden ‘Bize Kalan Anılar’ adlı kitabın tanıtımı için İçel Sanat Kulübü’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Belediye Başkanı Vekili Tufan Nenni, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, Başkan Yardımcısı Fatih Alkar, Şair ve Yazar Baha Sadık Akıner, Şinasi Develi’nin oğlu Ethem Develi, torunu Cavide Develi ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

“MERSİN TARİHİNE IŞIK TUTTU”

Toplantının açılışında konuşan İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, 2020 yılında yaşamını yitiren Develi’nin anısına çıkarılan kitapla ilgili bilgiler verdi. Develi’nin, kulübün bültenlerinde şimdiye kadar yayınlanmış yazılarından oluşan kitabın Mersin tarihine ışık tutacağını anlatan Baskın, “Üyemiz Baha Sadık Akıner’in yazılarını derlediği ve üyemiz Nihat Taner’in editörlüğünü üstlendiği kitabımızın dostlarımızla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Mersin’e bağlılığı, kent kültürüne ve tarihine katkıları için minnettar olduğumuzu bir kez daha dile getirirken merhum Sayın Şinasi Develi’yi saygıyla anıyoruz. Merhum Develi, kentimizin adeta belleği ve hafızası olmuştur. Gerek kişiliği ile gerek yaktığı ışıkla ve yazdığı yazılarla gönlümüzde hep yaşayacaktır” dedi.

“YAZILARINDAN ETKİLENMEMEK ELDE DEĞİL”

Kitabı derleyen Yazar Baha Sadık Akıner ise kendisinin İzmirli ama bir Mersin sevdalısı olduğunu ifade ederek Şinasi Develi adını hep duyduğunu dile getirdi. Develi için hazırlanan bir video altına metin yazdığı için onunla ilgili çok kapsamlı bir araştırma yaptığını vurgulayan Akıner, “Bana bu kitapta derleme görevi verildiğinde şerefle kabul ettim. 30 yıllık bir birikimi olan İçel Sanat Kulübü dergisinde çıkan yazılarını derleyerek bu eseri hazırladık. Öyle çok kıymetli yazılar bırakmış ki etkilenmemek elde değil, ona minnettarız” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKE İÇİN DÜŞÜNEN VE ÜRETEN BİRİYDİ”

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da Şinasi Develi’yi ne kadar anlatırsa anlatsın bir tarafının eksik kalacağını söyledi. “Her haliyle Mersin, Atatürk ve hukuk aşığıydı. Ve yaşamını da bu alanlarda dolu dolu geçiren ender insanlardan bir tanesiydi. Son anına kadar asla mücadeleden vazgeçmeyen, bu ülke için kaygılanan seçkin insanlardan biriydi. Bu ülke için düşünen ve üreten biriydi. Bizlere gerçekten çok iyi bir örnek oldu. Bizler bazen genç yaşımıza rağmen bıkkınlık içine girebiliyoruz ama Şinasi abi bir çok alanda hiçbir zaman yılgınlık göstermedi.”

“BU KİTAP MERSİN’İN ARŞİVİDİR”

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi de bugün Mersin’le ilgili olan bilgilerin yüzde 80’nin Şinasi Develi’den elde edilen bilgiler olduğuna işaret ederek, “Onu hiçbir zaman unutmayacağız, ona minnettarız. Bu kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu kitap, bu kentin geçmişinin içine depolandığı bir arşivdir. Bir bellek olarak kütüphanelerdeki yerini alacaktır” dedi.

“DEVELİ, ÜRETTİKLERİYLE İZ BIRAKTI”

Son olarak söz alan Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanı Bedrettin Gündeş de yaptığı konuşmada, “İnsanlar doğur, yaşar ve ölür. Bir insan ürettikleriyle toplumda iz bırakıyorsa bugün bu salonlarda anılıyorsa demek ki hiç var olmamış değil, çok şey bırakmıştır. Şinasi Develi Develi’nin bu kente kattıklarını görüyoruz. Mersin’le ilgili bilgi istendiğinde ilk başvurduğumuz nokta Develi’nin bıraktığı eserlerdir. Bir kentin geçmişini, geleceğini, bunu yaratan bir değeri bunu burada konuşmamız nezaket ölçülerinde ona değer biçmemiz çok güzel bir anlam taşıyor.  O bir dosttu, o bir ağabeydi, o kent birliğini yaşattı” sözlerini aktardı. Konuşmaların ardından katılımcılara Şinasi Develi’nin Kaleminden ‘Bize Kalan Anılar’ kitabı hediye edildi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu