Mersin’de ‘hıdırellez’ kutlaması

İlk Yayın : 5 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 5 Mayıs 2021, 08:50

Mersin Büyükşehir Belediyesi, her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez’i bu yıl renkli görüntülerle karşıladı. Salgın nedeniyle ilan edilen tam kapanma sürecinde Büyükşehir’in sahilde düzenlediği küçük çaplı organizasyonda Roman vatandaşlar baharı geride bırakıp yazı şarkılarla karşıladı. Salgın sürecinde maddi sıkıntılar yaşayan 59 Roman müzisyene bu organizasyonda toplam 27 bin 100 lira maddi destek sağlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez için bu yıl düzenlediği organizasyonda renkli görüntüler ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi, bu yıl tam kapanma sürecine denk gelen Hıdırellez kutlamalarında 59 Roman müzisyeni Kültür Park’ta buluşturdu. Burada düzenlenen küçük ölçekli organizasyonda şarkılar söylendi, ateş yakıldı ve dans edildi. Salgın sürecinde maddi zorluklar yaşayan Roman müzisyenlere Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonla maddi destek sağladı.

Mersin’de Romanlar Hıdırellez’i coşkuyla karşıladı

Mersin’in Akdeniz İlçesi Turgutreis Mahallesi’nde yoğun olarak yaşayan ve geleneklerini yaşatan Romanlar, Hıdırellez’i bu yıl pandeminin gölgesinde karşıladı. Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde ‘bayram’ olarak değerlendirilen Hıdırellez’in, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olduğu düşünülerek, ‘baharın habercisi’ olduğuna inanılıyor. Roman vatandaşlara daha büyük anlamlar ifade eden Hıdırellez için bu yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi anlamlı bir organizasyona imza attı.

59 Roman müzisyene toplam 27 bin 100 lira destek verildi

Hıdırellez kutlamaları için Büyükşehir’in sahil şeridindeki Kültür Park içerisinde yer alan Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda düzenlediği organizasyona 59 Roman müzisyen katıldı. Açık hava, sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edilen organizasyonda 3 şarkı söylendi. Meydanda yakılan ateşin etrafında dans eden Romanlar, baharı geride bırakarak yazı şarkılarla karşıladı. Romanlar, renkli kostümleri ve saçlarındaki papatya taçlarının yanı sıra en çok da taşıdıkları coşku ve neşeyle dikkat çekti. “Ederlezi”, “Geliyor Geliyor” ve “İlle De Roman Olsun” şarkılarını söyleyen Roman müzisyenlere yapılan toplam 27 bin 100 liralık destek de yaşadıkları zorlu süreçte merhem oldu.

“Hıdırellez’in coşkusunu onlarla yaşayalım istedik”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, organizasyonu düzenleme amaçlarını şu cümlelerle anlattı:

“Bugün, zaten her zaman özel bir takım etkinliklerle kutlanıyor. Biz buna bir farklılık getirelim, bir anlam kazandıralım, bu coşkuya eşlik edelim istedik. Roman vatandaşlarımızın özellikle bir marşı niteliğinde olan Ederlezi şarkısıyla birlikte burada söyleyecekleri parçalarla Hıdırellez’in coşkusunu onlarla yaşayalım istedik. Tabi bizim amacımız aynı zamanda Roman vatandaşlarımıza maddi destek de sağlamak.”

“Bir yandan da yenilenmedir aslında Hıdırellez”

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, baharın Romanlar için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Hıdırellez’in de bir yandan toprağın uyanışını bir yandan da arınma anlamı taşıdığını belirten Daylam, gençlerin o gün evlerin kapısına çiçekler astığını söyledi. O sabah başlayan şenliklerle arınmaları gerektiğini anlayan insanların ilk olarak ırmağa gidip yıkandıklarını anlatan Daylam, “5 Mayıs günü insanlar suya girerler. Orada aslında temizlenirler. Bir yandan da yenilenmedir aslında bu. Hem doğaya karşı olan saygı ve sevgi hem de beklentileri anlatıyor aslında. Şenlikler büyük bir coşkuyla kutlanır, büyük bir Roman ateşi yakılır ve ateşin üzerinden herkes atlar” dedi.

“Bu kültürün devamı, yaşatılması ve bunun verdiği mesaj da çok önemli”

Yapılan organizasyonun da günün anlamına uygun olduğunu belirten Daylam, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye açısından baktığımızda çok önemli bir güne tanıklık ediyor ve katkı sağlıyor. Herkesin buraya toplanması için de çok ciddi emekler sarf ettiler. Bu kültürün devamı, yaşatılması ve bunun verdiği mesaj da çok önemli” diye konuştu.

“Bizim kullandığımız dilde ‘savaş’ kelimesi yok”

Romanlar’ın barışı temsil ettiklerini de sözlerine ekleyen Daylam, “Biz Romanlar’ın kullandığı bir dil var. O dilin içerisinde ‘savaş’ kelimesi yok. Bütün kelimelerin karşılığı var, onun yok. Barışı anlatırlar. Bu güzel gün tam da barışı, insanların sevginin pozisyonuna gelmelerini ve birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan, yardımlaşmayı anlatan bir duygu seli. Bu bizi çok sevindiriyor ve çok kıymetli bir gün” ifadelerine yer verdi.

“Hıdırellez öncelikle Romanlar’ın yazı karşılaması anlamına geliyor”

Orkestranın şefi Ayhan Sıkı da Hıdırellez’in kendilerine ifade ettiği anlamı şu sözlerle anlattı:

“Hıdırellez öncelikle Romanlar’ın yazı karşılaması anlamına geliyor. Romanlar’ın yazı karşılaması, sevinç yaşamaları, bunu kutlamaları, ayrıca dileklerinin kabul olduğuna inanılan bir etkinlik. Biz buradan Büyükşehir Belediyesi’ne, Başkanımız’a ve çalışan tüm ekibe teşekkürlerimizi sunuyoruz. Güzel bir etkinlik düzenlediler. Romanları düşündüler. Daha doğrusu her zaman düşünüyorlar. Bu etkinliklerin pandemiden sonra da güzel bir şekilde sürmesini istiyoruz.”

“Bize müziği öğreten hocalarımızla beraberiz”

Roman müzisyenlerden Samet Bakırtel, Hıdırellez için bir araya geldiklerini belirterek, “Bizlere baharın geldiğini, bahar şenliğini ifade ediyor. Müzik yapmayı da özledik tabi. İnşallah büyüklerimizle birlikte güzel şeyler yapacağız. Bize öğreten hocalarımızla beraberiz. Ne mutlu bize. Şu anda onlarla yan yana geldik, güzel şeyler hissettiriyor” dedi.

“Bu organizasyon belediyenin bize değer verdiğini gösteriyor”

Romanlardan Sibel Yerebakan, Hıdırellez’de dilekler tuttuklarını, denize karanfiller attıklarını ve dileklerini toprağa gömmek gibi ritüellerde bulunduklarını vurgulayarak, “İlk defa belediyenin böyle bir etkinliğiyle karşılaşıyoruz. Bu da belediyenin bize değer verdiğini gösteriyor. O yüzden Vahap Başkanımıza minnettarız, kendisine teşekkür ediyoruz. Tabi normalde geçen yıl da kutlayamamıştık. Burada beraber olmamız, birlik olmamız hepimizi mutlu ediyor ve hoşumuza gidiyor” ifadelerine yer verdi.

Müzisyenlerden Aytaç Ataç ise “Ben küçüklüğümden beri müzikle uğraşıyorum. Beni mutlu ediyor. Ailemle birlikte böyle bayram gibi, birlikte oturuyorum, arkadaşlarımla eğleniyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu