Mersin’de feminist gece yürüyüşü

İlk Yayın : 10 Mart 2021 – Son Güncelleme 10 Mart 2021, 12:39

Mersin’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde kadınlar haklarını dile getirdi. Adnan Menderes Bulvarı Beşiktaş Meydanı’nda toplanan kadınlar, “Her zaman hayatın her alanında her yerdeyiz”, “Sizin erkek adaletiniz varsa bizim feminist öz savunmamız var”,” Yaşamdan yanayız feminist isyandayız.” “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Kadın mücadelesi kadına mirastır”, Aileniz sizin olsun biz hayatı istiyoruz” şeklinde pankart açtı. Kadınlar “Bu isyan başka isyan”, “Ok fırladı çıktı yaydan”, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Yaşasın feminist mücadelemiz” sloganları eşliğinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kadar yürüdü.

“DAYANIŞMADAN GÜÇ ALDIK”

Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Ayşegül Göçmen, zor günlerde umutsuzluğa kapılmamak için feminist mücadele ve dayanışmadan güç aldıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl 8 Mart’tan bu yana yaşadıkları Covid-19 sürecinde kapatıldıkları evlerde şiddete, tacize ve yoksulluğa karşı isyanlarını bir kenara bırakmayı kabul etmediklerini belirterek, “Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimize destek olduk. Birbirimizden güç güç almak için emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız ve haklarımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız” dedi.
“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” demekten vazgeçmediklerini ve vazgeçmeyeceklerini ifade eden Göçmen, şunları söyledi:
“İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanun’u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete “Suçlu sensin!” diyen kadınlar biziz! Şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, kadın katillerine verilen cezaların yaşamak için öz savunma uygulamak zorunda olan kadınlara verildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlarız! Cezasızlık politikalarınız biz kadınlara her an ölüm ve şiddet olarak geri dönerken bir kez daha diyoruz ki eşit ve özgür bir yaşam kurana kadar kendimizi savunmaya devam edeceğiz.”

“KADINLARDAN İTAAT BEKLEYEN DÜZENİ KABUL ETMİYORUZ”

Kadın Platformu’ndan Jini Güneş ise pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi kadınların üstüne yıkmaya çalışanları unutmadıklarını ifade etti. Güneş şöyle dedi:
Üretim devam etsin diye fabrika karantinalarında çalışmaya devam edilmesini, çocuk işçiliğin gizliden devam ettirilmesi için 20 yaş altı yasaklarından işçi gençlerin ve çocukların muafiyetini, esnek çalışmayı, evden çalışmayı, güvencesizliği biz kadınlara lütuf gibi sunanları unutmadık. Kadınlardan itaat bekleyen, yoksulluk kaderdir diyen düzeni kabul etmiyoruz. Parayı ve gücü erkekler elinde tutacak ama yoksulluğu ve şiddeti kadınlar idare edecek öyle mi? Yok öyle yağma! Sosyal yardım yetmez! Nitelikli sosyal politika hakkımız! Kürtaj hakkımız. Kadın sığınma evleri hakkımız. Nafaka hakkımız. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz! Bütçe yandaşa ve savaşa giderken susup oturmayacağız. Erkeklerden, patronlardan ve devletten alacaklıyız.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu