“Mersin’de acil olarak sığınma evleri açılmalı”

İlk Yayın : 9 Mart 2021 – Son Güncelleme 9 Mart 2021, 09:46

MERSİN (ACİL HABER) -Mersin Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyonu Sözcüsü İlksen Sorguç Dinçer, nüfusu 100 bini geçtiği halde Akdeniz, Toroslar, Mezitli, Erdemli ve Silifke belediyelerinde kadın sığınma evlerinin bulunmadığına dikkat çekti. 8 Mart 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kent Konseyi toplantı salonunda basın açıklaması yapıldı. Dinçer, son yıllarda kadınların siyasal, sosyal, toplumsal haklarını kullanamamaktan bahsedilirken en doğal hakkı olan yaşamlarının ellerinden alınmasının mücadelesini verir hale geldiğini söyledi. Kadınların seçme- seçilme hakkını yasal olarak 1930’larda elde etmiş olmasına rağmen, siyasi yapılar içerisindeki muktedirler yüzünden karar mekanizmalarında yer alamadığını ifade eden Dinçer, “Son yıllarda daha da ileri gidilerek kadınların hayatına kast ediliyor. Bu ülkede her gün en az 3 kadın öldürülüyor. Uluslararası sözleşmeler, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülükleri yerine getirilmiyor. Uluslararası sözleşmelere uyumlu olarak çıkarılmış olan 6284 sayılı yasa uygulanmıyor. Yasal yükümlülükler yerine getirilmeli. Yasalar uygulanmalı. Kadınlar yaşamalı. Anneleri, babaları tarafından öldürülmüş çocuklardan nasıl bir gelecek bekleyebilirsiniz!” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ”

Belediyelerin yasaların kendilerine verdiği sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini anlatan Dinçer, şöyle devam etti: “Nüfusu 100 bini aşan her belediye sığınma evi açmak mecburiyetinde ancak Mersin’de nüfusu 100 bini aştığı halde maalesef Akdeniz, Toroslar, Mezitli, Erdemli ve Silifke belediyelerinde sığınma evi yok. En kısa zamanda sığınma evleri açıldı haberini duymak istiyoruz. Kadın STK’lar olarak konunun takipçisiyiz. Sığınma evlerine gelen kadınlar can güvenlikleri olmadığı için oralara gelip sığınıyorlar. Doğal olarak da psikolojileri son derece bozuk. Sığınma evlerinde görev yapanların da, sığınma evine gelen kadınlara,  kadınların canını kurtarmak için oraya geldiklerini ve psikolojilerini de göz önüne alarak davransınlar. Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu olmayan belediyelerin, komisyonu kurmasını, mevcutta Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu var olan belediyelerinde, bu komisyonları daha aktif hale getirmelerini istiyoruz. Belediyelerimizde eşiklik birimi kurulmasını istiyoruz.”

“MÜFİDE İLHAN’IN İSMİ MEYDANA VERİLMELİ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde alınacak bir kararla Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın heykelinin bulunduğu meydanın “Müfide İlhan Meydanı” olarak kabul edilmesini isteyen Dinçer şunları söyledi: “Mersin Büyükşehir Belediyesinden, meydan bozulmadan, yakın çevresine kadın STK’ların kullanımına açılmak üzere bir cafe, çocuklu anneleri ihtiyaçlarını karşılayacak oyun bahçesi, çocuk bakım odası talep ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu