Mersin İstanbul’a alternatif oldu

Yükleme ve transit trafiğiyle dikkat çeken Mersin, deniz ticaretindeki payını her geçen gün arttırıyor…

İlk Yayın : 5 Mart 2021 – Son Güncelleme 5 Mart 2021, 14:26

MERSİN (ACİL HABER) -Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkanı M.Cihat Lokmanoğlu, Mersin’in İstanbul ve İzmir limanlarıyla birlikte Türkiye’nin deniz ticaretindeki dışa açılan 3 ana kapısından biri olduğuna dikkat çekti.  Mersin’in ithalat, ihracat ve transit yük trafiğinde önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Lokmanoğlu, “Kentimiz deniz taşımacılığında adeta İstanbul’un alternatifi haline geldi” dedi.
MDTO Başkanı Lokmanoğlu, Mersin’in deniz ticaretinde artan trafiği ve buna bağlı olarak limanın büyüme ihtiyacı, Taşucu’nda yapımı yargıya takılan tersane ve yapımı süren denizcilik fakültesine ilişkin Tanık Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Önemli bir deniz kenti olan Mersin’in ticareti, ihracatı, ihracatı ve balıkçılığı ile ekonomiye katkıda bulunduğunu anlattı. Tüm bunların yanı sıra Mersin’de ekonomiye en büyük katkıyı limanın verdiğini belirten Lokmanoğlu, “1800’lü yılların sonunda küçük bir balıkçı kasabası olan Mersin, 1960’lı yıllarda limanın tamamlanmasıyla hem ticarette hem de nüfusta büyük bir artış yaşadı. Şuan yaklaşık 2 milyonluk bir kent oldu. Zannetmiyorum ki Türkiye’nin hiçbir şehri bu kadar kısa zamanda bu kadar çok nüfus almamıştır. Liman olmasa burası küçücük bir şehir olarak kalırdı” diye konuştu.

“MERSİN TÜRKİYE’NİN 3 ANA ÇIKIŞ NOKTASINDAN BİRİ”

Türkiye’de küçüklü büyüklü 180’ne yakın liman bulunduğunu ancak Deniz Ticaret Odası’nın sadece İstanbul’da ve Mersin’de olduğunu hatırlatan Başkan Lokmanoğlu, bunun Mersin’in deniz ticareti açısından önemli bir gösterge olduğunu vurguladı. Türkiye’nin deniz ticaretinde 3 ana çıkış kapısı olduğu bilgisini veren Lokmanoğlu, “Bu kapılarımız, bilindiği gibi İstanbul, İzmir ve Mersin’dir. İstanbul ağırlıklı olarak ithalat, İzmir ise ihracat bakımından çok kuvvetli limanlarımızdır. Ama Mersin’e baktığımız zaman hem ithalat hem ihracat hem de transit trafiğini görürüz. Transit trafiğimizin yoğun olmasının sebebi ise İç Anadolu’dan, Doğu Anadolu’dan ve Güneydoğu Anadolu’dan bütün yüklerin Mersin Limanı’ndan çıkmasıdır. Hatta İstanbul’dan bile yük gelmeye başladı Mersin’e. Kentimiz deniz taşımacılığında İstanbul’un alternatifi haline geldi” ifadelerini kullandı.

“MERSİN LİMANI ŞARTNAMESİNE UYGUN, DOĞAYA ZARAR VERMEDEN BÜYÜTÜLMELİ”

Başkan Lokmanoğlu deniz ticaretinde bu kadar önemli bir paya sahip olan Mersin’e ikinci bir liman yapılmasına ya da mevcut limanın genişletilmesinin ihtiyaç olduğuna da dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Limanın genişlemesine ilişkin olarak şartnameye bakmak gerekiyor. Biz oda olarak işletici firmayla görüşeceğiz. Genişleme için alternatif yerler olabilir mi fikirlerimizi söyleyeceğiz. Biz herkesten fazla bu konuları konuşuyoruz, odalar birliği ve bakanlıklarla konuşuyoruz. Mersin’in bir limana veya mevcut limanın büyümesine ihtiyacı var. Bunun en kısa zamanda yapılması lazım, yetkililer bunu nasıl yaparlar biz bilemeyiz. Bizi ilgilendiren kısmı limanın büyümesidir. Bu büyüme yapılırken de en iyi şekilde yani tabiatı bozmadan yapılması lazım. Kentin dokusu bozulmadan Atatürk Parkı’na zarar verilmeden yasalar çerçevesinde genişleme ve büyüme yapılmalıdır.”

MDTO DENİZCİLİK FAKÜLTESİNE YAPTIRIYOR

Mersin Üniversitesi bünyesinde denizcilik fakültesi yapımına başladıklarını da hatırlatan Lokmanoğlu, oda olarak eğitimde çok hassas olduklarını anlattı. Deniz ve liman kenti Mersin’de denizcilik fakültesi kurmaktan dolayı heyecanlı olduklarını dile getiren Lokmanoğlu, şöyle dedi:
“Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni yaptırarak eğitime önem verdik. Bu lisemiz örnek teknik lise seçildi. Odalar birliğinin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı bir anlaşma var. Bilindiği gibi son yıllarda teknik liselerimize olan talep oldukça gerilemişti. Bu anlaşmayla teknik okullara gençlerimizin daha fazla ilgi göstermesini ve eğitimde çıtalarının artmasını sağlıyoruz. Türkiye’de teknikokullar son 25 senedir doğru düzgün talebe okutamıyor, mezun da veremiyor, imkânları da kısıtlı. Böyle birkaç tane pilot okul seçildi, bir tanesi de bizim okul. Bu okulların her şeyinden bir oda mesul oluyor. Başarılı olursak 5 sene içerisinde bütün teknik liseler odalar birliğine verilebilir. Çünkü odalar birliğinin oradan çıkan insanlara ihtiyacı var. Bu insanların da iyi yetişmesini istiyoruz. Ara eleman yok diye sitem ediyorsak bu teknik okullara gereken önemi vermeliyiz. Yakın zamanda da Mersin Üniversitesi’nin Denizcilik Yüksekokulu’na destek verdik. Şimdi de kampus içinde denizcilik fakültesi yapımına başladık. Fakültemiz bittiğinde Türkiye’nin en iyi denizcilik fakültelerinden biri olacağını düşünüyoruz.
“TAŞUCU’NA TERSANE YAPMAK İÇİN 18 YILDIR UĞRAŞTIK”

MDTO Başkanı Lokmanoğlu, Taşucu’nda yapmayı düşündükleri tersaneye ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. Taşucu Limanı’nın bir kısmını tersane yapmak için 46 yıllığına kiraladıklarını ancak 18 yıldır buraya çivi bile çakamadıklarına işaret eden Lokmanoğlu, bu konuyla ilgili olarak şunları aktardı:
“Tersane konusunda bir şekilde devamlı çelme takıyorlar, bakalım ne olacak? 46 seneliğine kiraladık orayı ama 18 yıldır uğraş veriyoruz. Bize özürlü mal verdiler bir türlü çözemiyoruz, işe başlayamıyoruz. En başta oradaki belediyeyle işi yürütemedik, bazı çevrelerde bir sürü zorluk çıkardı. ‘Tersanede gemi sökümü yapılacak, çevreye zarar verecek, hava kirliliği olacak’ diye söylentiler dillendirildi, ama bu dedikodular tamamen yanlı. Çünkü tersanelerde gemi sökümü kanunen yapılamaz. 18 yıl heba oldu gitti. Oysaki Taşucu’na tersane yapabilseydik Silifke ilçesinin kişi başı milli geliri Mersin’den bile fazla olacaktı. Doğrudan ve dolaylı olarak binlerce kişiye de istihdam sağlanacaktı.”

ANA FOTO: MDTO Başkanı M.Cihat Lokmanoğlu, gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Beycan Üçkardeş’e deniz ticaretini değerlendirdi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu