“MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN POLİTİKALARI ÖRNEK GÖSTERİLİYOR”

İlk Yayın : 24 Mart 2024 – Son Güncelleme 24 Mart 2024, 14:15

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Kanal 33, İçel TV & FM, Sun TV & FM, HRT, TV A, Koza TV, Radyo Metropol, Kent Radyo, Mix FM, Radyo Ülkü, Radyo Çetin, Mersin FM, Yörük FM, Tepe FM ortak yayınında Gazeteci Ahmet Özdemir’in sorularını cevapladı.

 

Seçer: “Mersin’de insanlar huzurlu”

Yayında konuşan Başkan Seçer, göreve gelmeden önce Mersin’in huzur kenti olmasıyla ilgili verdikleri sözü tutuklarını söyleyerek Mersin’de herkesin huzur ve kardeşlik içerisinde yaşadığını söyledi. Mersin’in geniş bir coğrafya olduğunu ve kentte her kesimden insanın yaşadığını belirten Seçer, tüm farklılıklara rağmen insanların huzurlu olduğunu vurguladı. Seçer, “Herkes Mersin’de aslında şehrin temizliğinden, güzelliğinden, şehri bir sahiplenen olduğundan dolaylı son derece mutlu ve müsterih. Hiçbir vatandaşım bu anlamda bana şikâyetini bildirmedi, bilakis teşekkürünü ve memnuniyetini dile getiriyor” dedi.

 

“Mersin Büyükşehir’in politikaları örnek gösteriliyor”

Mersin’de şu anda çalışan, disiplinli, kenti sahiplenen bir belediye olduğunu vurgulayan Seçer, Mersin’in daha modern, rengârenk, umut vadeden bir kent hüviyetine büründüğüne dikkat çekerek, “O anlamda son derece mutluyum ve müsterihim” dedi. Eskiden Mersin’in pek tanınıp konuşulmadığını söyleyen Seçer, artık Mersin’in belediyesi ve belediye başkanıyla konuşulduğunu belirtti. Özellikle sosyal politikalar konusunda Mersin Büyükşehir’in hizmet ve politikalarının örneklerinin verildiğini söyleyen Seçer, “Mersin’i böyle tanıtabilirsiniz. İyi yöneticilerinizle, iyi siyasetçilerinizle, çıkaracağınız sporcularla, şampiyon sporcular ve takımlarla, sanatçılarla, yazarlarla, çizerlerle Mersin tanıtılır. Bunlarla bir marka kent haline gelir. Sadece para kentin marka kent olmasına yetmez. Orada tarihsel birikim, bir kültür olacak, bir anlayış olacak. Bütün bunların birleşim bir sinerji yaratır ve o kenti bir marka kent yapar” diye konuştu.

 

“Gerçekleşme oranı yüzde 90’ların üzerinde”

Seçer, Gazeteci Ahmet Özdemir’in, Mersin’deki esnafın Mersin Büyükşehir’den hak edişleri zamanında alabilmesinden dolayı yaşadığı memnuniyetten söz etmesi üzerine konuştu. Mersin Büyükşehir olarak mali bir dengeleri olduğunu kaydeden Seçer, 2019 yılı Nisan ayında göreve geldiklerinde bütçe gerçekleşme oranının yüzde 70’ler civarında olduğundan söz ederek, bunun da gerçekçi bir bütçe olmadığını kaydetti. Göreve geldiklerinde bütçelerinden daha fazla borcu bulunan bir belediye devraldıklarını ifade eden Seçer, şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin gerçekçi bütçeler olduğunu kaydetti. Seçer, “Bütçe gerçekleşme oranı yüzde 90’ların üzerinde. En düşük bütçe gerçekleşme oranımız yüzde 93-94. Yüzde 99’ları da gördük. Tahmini bütçemizi çok güzel ve dengeli yapıyoruz. Bütçenin 6’da 1’i borcumuz var ve teslim aldığınızda bütçemizin yüzde 30 daha fazlası borcu vardı. Böyle bir tablodan bahsediyoruz” dedi.

 

“Biz bankalar nezdinde son derece prestijli bir belediyeyiz”

Mersin Büyükşehir’in mali disiplini sağlamış bir belediye olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Mersin Büyükşehir’in ekonomik ve mali yönetim performansını değerlendirmesinin ardından kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya çıkardığından söz etti. Seçer, “Fitch; ‘B’den B+’ya geçti’ diyor. Yani bir düzelme ve disiplin olduğunu söylüyor. Onun için bankalar bize altyapı konusunda krediler vermeye başlıyor, hibeler veriyor. Biz bankalar nezdinde son derece prestijli bir belediyeyiz. Bizim sorunumuz borçlanma yetkisi alamamaktı. Biz banka faizlerinin çok düşük olduğu dönemlerde kendimizi ifade edebilseydik, o borçları yapabilseydik, çok daha düşük maliyetlere çok daha fazla yol ve hizmet yapabilirdik” diye konuştu.

 

Seçer Metro’ya ilişkin konuştu; “Karşı çıktığınız ve bugün ‘olur’ dediğiniz projeyi biz zaten yapıyoruz”

Mersin Büyükşehir olarak karar alma süreçlerinde Meclis’ten önlerine ket vurulduğundan bahseden Seçer, “Şimdi bilboardlarda görüyorum. Cumhur İttifakı diyor ki; ‘Metroyu biz yaparız.’ Güzel, elinize sağlık, ancak niye Meclis’te grubunuz, avazı çıktığı kadar; ‘Metroya karşıyız. Bu metro Mersin’e olur mu? Bu yanlış projedir.’ diye bağırdı. Bugün Cumhur İttifakı Mersinlilerin karşısına; ‘Metro’yu biz yaparız’ diye çıkıyor. Sizin karşı çıktığınız ve bugün ‘olur’ dediğiniz projeyi biz zaten yapıyoruz” dedi.

 

“Raylı sistemler dönemi başladı”

Metro Projesi’nin yatırım programına alınmasının uzun sürdüğünden söz eden Seçer, dosyanın 2 yıl boyunca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın masasında beklediğinden söz etti. Bu süreçte Cumhurbaşkanı ile de bizzat görüşerek Mersin’e yatırım yapmak ve Mersin’i geliştirmek istediklerini anlattığını aktaran Seçer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldikten sonra dış finans izninin verildiğini aktardı. Seçer,  “Süratle Metro inşaatını başlatacağız. Umut ediyorum çok kısa sürede de istasyonları faaliyete almaya başlayacağız” ifadelerini kullandı. Seçer, gelecek dönem Tarsus Tramvayı projesini de hayata geçireceklerini belirterek, “Bunlar zaman istiyor. Proje, Altyapı Genel Müdürlüğü’nde izin safhası ve aşaması zaman aldı ama girizgahı yaptık. Raylı sistemler dönemi başladı ve devam edecek” dedi. Önümüzdeki dönem Meclis çoğunluğunu sağlayacaklarını da ifade eden Seçer, geçtiğimiz 5 yılda Meclis’te karar almalar konusunda yaşadıkları sıkıntılardan söz etti.

 

“Her yörenin marka değerini yaratacak ‘Köyümüz Atölye’ projesini hayata geçireceğiz”

Tarımsal destekleri oldukça önemsediklerinin altını çizen Seçer, 5 yıllık görev süresi boyunca kentte tarımı ve üreticiyi destekleyecek birbirinden zengin projelere imza attıklarını vurguladı. Her bölgenin iklim ve coğrafi koşullarına uygun tarımsal destekleri hayat geçirdiklerini kaydeden Seçer, yerli üreticiler olmak üzere üretici kadınlara destekte bulunduklarını ifade etti. İkinci 5 yıllık görev süresinde ‘Köyümüz Atölye’ projesini hayata geçireceklerini de söyleyen Seçer, Her bölgenin kendi üretim çeşitliliği neyse, o bölgelerde Köyümüz Atölye projesi ile o ürünün son teknoloji ile üretilmesini, ürüne katma değer sağlanmasını, paketlenmesini, coğrafi işaret alınmasını ve o yöreye ilişkin bir marka yaratılmasını planlayan çok önemli bir proje olacak” sözlerine yer verdi.

 

“‘Tarımsal İnovasyon Merkezi’ ve ‘GES’ projelerimizi ikinci 5 yılımızda hayata geçireceğiz”

Özdemir’in Büyükşehir’in tarımsal desteklerle kent genelinde bir memnuniyet yarattığını söylemesi üzerine de Seçer, “Herkesi memnun edecek bir şey yapabilirsiniz. Herkesin bir ilgi alanı var. Herkese nüfuz etmek ve herkesi mutlu etmek önemli” dedi. Seçer, gelecek dönem hayata geçirecekleri iki önemli projeden söz ederek, ‘Tarımsal İnovasyon Merkezi’ ile bilinçli üretimin önünü açacaklarını, ‘Güneş Enerjisi Santralleri (GES)’ ile de sulama kooperatiflerinin elektrik giderlerini en aza indireceklerini kaydetti.

 

Geçtiğimiz günlerde Erdemli Toptancı Hali’ni de açtıklarını ve bu sayede uzun yıllardır çözüme kavuşturulmayan bir problemin çözüldüğünü belirten Seçer, gelecek dönem Mut, Anamur, Bozyazı ilçelerine de yeni ve modern bir Hal kazandıracaklarını söyledi.

 

“İsraf; bir kente ve kuruma yapacağınız en büyük kötülük”

“Bir belediye başkanı yatırımı bilecek” diyerek konuşmasını sürdüren Seçer, yatırım yaparken kar-zarar hesabını ve kamu yararının düşünülmesi gerektiğini kaydederek, “Paranın değerini bilerek, bize emanet edilen paranın sorumluluğunun ağırlığını hissederek çalışıyoruz. Biz de yatırımlarımızda çok dikkatli davranıyoruz. İsraf; bir kente bir kuruma yapacağınız en büyük kötülük” ifadelerini kullandı.

 

“Mersin’i öğrenci kenti yaptık”

Büyükşehir’in LGS ve YKS kurs merkezleri, çamaşır kafe, ulaşımın öğrencilere 1 TL olması, yeni nesil kütüphaneler, teknoloji atölyeleri, yurtlar, öğrenim yardımı gibi hizmetlerinin memnuniyetle karşılandığına değinen Seçer, “Mersin’i öğrenci kenti yaptık. Öğrenciler ve gençler memnun, ben de onları çok seviyorum. Bunlar muazzam atılımlar. Biz bu konuları önemsedik. Göreve geldiğimiz günden beri ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ dedik”  dedi.

 

“Mersinlilere 500 dönümlük muazzam bir park yapacağız”

Kültür Park’ın kendi yönetimleri döneminde muazzam bir yaşam alanı haline geldiğini dile getiren Seçer; çocuk, genç, yaş almış her yaştan insanın park içerisinde huzurlu bir ortamda zaman geçirebilmesinin önemine değindi. Gelecek dönem Mersinlilere 500 dönüm büyüklüğünde yeni bir park oluşturacaklarını aktaran Seçer, “Yeni dönem projelerimizden bir tanesi de Müftü Deresi Yaşam Vadisi. Buradan da Mersinlilere müjdemdir; ikinci 5 yılımda muazzam bir park yapacağız kendilerine” diye konuştu. Gelecek dönem en önem verdikleri makro projeler arasında Sosyal konut projesinin yer aldığından bahseden Seçer, özellikle geliri düşük yurttaşlar için konut yapıp uygun fiyata kiraya vereceklerini söyledi.

 

“Kenti olası afetlere artık hazır hale getireceğiz”

Dirençli kentler oluşturmanın deprem felaketinin ardından kaçınılmaz olduğunun da altını çizen Seçer, “Süratle yapı stokunun tespiti, dönüşüme girecek bölgelerin tespiti, bu konuda çalışmaları yapabileceğimiz Afet İşleri Daire Başkanlığımızı kurduk. Hem bu çalışmaları yapacak hem de kenti olası afetlere artık hazır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“Biz işlerimizi hızlı yapıyoruz. Çünkü bütçemizi çok iyi yapıyoruz”

Yapımı tamamlanarak kullanıma açılan Liman yolu hakkında da Özdemir’in sorularını yanıtlayan Seçer, kendisinin ‘Çalışmalar bittiği zaman Şanzelize gibi olacak’ dediğini hatırlatarak “Muazzam bir yol oldu. 2 ay önce Meclis toplantısında ‘Bu çalışmaları yapıp Mart ayı içerisinde hizmete açacağız’ dediğimde, bana ‘Siz seçim yatırımı diye bunları söylüyorsunuz, mümkün değil bunları yapamazsınız’ dediler. Biz işlerimizi hızlı yapıyoruz. Çünkü bütçemizi çok iyi yapıyoruz. Onun için bir sıkıntı olmuyor” sözlerine yer verdi.

 

Mersin’de gerçekleştirdikleri ve gelecek dönem yatırım programına aldıkları yol çalışmaları hakkında bilgi veren Seçer, her kurumun kendi görev alanı içerisinde çalışmaları yapması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu şekilde Mersin kazanır. Mersin hızla büyüyor ve hızla gelişiyor. Mersin çok daha güzel olacak onu da söyleyeyim. Mersin gelecekte muazzam bir kent haline gelecek” dedi.

 

Yerel seçimlerin genel seçimlerden farklı olduğunu ve yerel seçimlerde yurttaşın partiye değil hizmete bakması gerektiğimi söyleyen Seçer, Mersin’de bir Hizmet İttifakı kurduklarını vurgulayarak, hizmetinden memnun olan herkesin oyuna talip olduğunu belirtti. Mersin gibi kozmopolit bir kentte yurttaşın adil ve eşit bir şekilde hizmet gerçekleştirilmesine ve yöneticilerin barışçıl olmasına baktığını söyleyen Seçer, hizmet ederken oya değil ihtiyaca baktıklarını hatırlatarak, “Biz adaleti getirdik. Hiçbir yurttaşım, ‘Başkanım biz köyümüze hizmet alamadık çünkü size oy çıkmadığı için hizmet vermediniz’ diyemez. Doğal olarak belediye başkanı kente bu şekilde hizmet ediyorsa, vatandaş da sandığa giderken; ‘Ben Başkandan memnunum. Hizmetleri güzel, işleri kaliteli, şehir temiz ve ayrımcılık görmedik. Başkanımızla devam edelim’ diyecek” diye konuştu. Seçer, Mersin halkının memnuniyetinin kendisine de güç verdiğini sözlerine ekledi.

 

“Seçimden sonra günlerce televizyon ekranlarında Mersin konuşulacak”

Milletvekilliği tecrübesi ve belediye başkanlığı tecrübesi sayesinde sokağın sesini duyabildiğini belirten Seçer, kendi partisinin yanı sıra hemen hemen bütün partilerden kendisine destek verileceğini söyledi. Seçer, “Mersin halkının bu seçimde çalışmanın, azmin, alın terinin, bir kente gecesini gündüzüne katarak, ayrım yapmadan hizmet eden bir başkana nasıl sahip çıkılacağını buradan Türkiye’ye göstereceklerini görüyorum. Seçimden sonra günlerce televizyon ekranlarında Mersin konuşulacak” diye konuştu.

 

“Hizmet İttifakı çatısı altında Başkanınıza desteğinizi bekliyorum”

Seçimlerden iyi sonuç almak zorunda olduklarını vurgulayan Seçer, “Mersin’in huzuru, milletimin selameti her şeyden önemlidir. Bir hafta sonra herkes sandığa gidecek. Yeter ki hukuken halel getirilmesin, yanlış işler yapılmasın, sandık güvenliği önemli” dedi. Son olarak ekranları başından kendisini izleyen Mersinlilere seslenen Başkan Seçer, “Hizmet İttifakı çatısı altında Başkanınıza desteğinizi bekliyorum” dedi.

Başa dön tuşu