“Krizin faturası işçi ve emekçilerin sırtına yıkılıyor”

İlk Yayın : 10 Ağustos 2022 – Son Güncelleme 10 Ağustos 2022, 11:08

EMEP Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, ekonomik krizin ağır faturasının işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmaya devam ettiğini söyleyerek, “Mevcut koşullar altında tek adam yönetiminin sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin çalışma ve yaşam koşullarını rahatlatacak adımlar atması mümkün görünmüyor” dedi.

Emek Partisi (EMEP) Mersin İl Örgütü, kent ve ülke gündemine dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Parti binasındaki açıklamayı İl Başkanı Yusuf Kaya okudu. Ekonomik krizin ağır faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıkmayı temel alan politikaların hız kesmeden sürdüğünü dile getiren Kaya, sanayi üretiminde istikrarsızlık ve tarımsal üretimde yaşanan daralmanın devam ettiğini, mali sıkışmışlığın bir krize dönüşüp her geçen gün çoğaldığını öne sürerek, “Mevcut koşullar altında tek adam yönetiminin sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin çalışma ve yaşam koşullarını rahatlatacak adımlar atması mümkün görünmüyor. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı işçi, emekçi ve sabit gelirlilerin hayatını çekilmez hale getirmeye devam etmektedir. Son dönemlerde daha fazla gündeme gelen işten atmalarda yoğunlaşarak sürüyor. Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakların yarattığı yıkım derinleşiyor. Son dönemlerde çeşitli ülkelerde işçi emekçi mücadeleleri ve grevleri de yoğunlaşıyor” dedi.

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİN KARARTILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

KYK borç faizlerinin silinmesinin yetersiz kaldığını belirten Kaya, borçların iptal edilmesi ve ihtiyacı olan bütün öğrencilere karşılıksız burs verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Son KPSS sınavında çalınan sorular ile mızrak artık çuvala sığamaz olunca tek adam yönetimi soruları çalınan son sınavı iptal etmek zorunda kalmıştır. Demokratik bir ülkeyi kazanmanın yolu nasıl ki mücadeleden geçiyorsa bu skandalların, yolsuzluğun, usulsüzlüğün kaynağı çürümüş bürokrasinin yerine halkın seçtiği, denetlediği, gerektiğinde görevden alabildiği demokratik bir sistemin kazanılmasının da yolu emek ve halk güçlerinin mücadelesinden geçmektedir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğini bu kirli ellerin karartmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“HALK İTTİFAKI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

“Üçüncü bir yol” konusuna değinen Kaya, emek, barış, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi ve bir Halk İttifakının oluşturulmasına yönelik girişimlerin sürdüğünü aktararak, 7 parti ve örgütün katılımıyla yapılan çalışmaların ortak bir mücadele platformu oluşturma temelinde devam ettiğini kaydetti. Bu çalışmalar 25 Ağustos’ta ortak bir deklarasyon ile halkla paylaşılacağını açıklayan Kaya, “Bu birliğin daha da geniş olması için çeşitli toplumsal kesimler, sendika ve emek örgütleriyle merkezi düzeyde görüşmeler yapıp platformu ortaklaştırma ve ittifak çalışmalarını genişletme çabalarımız sürecek” dedi.

“YAŞAM DEMEK İÇİN BİRLEŞELİM”

Hiroşima ve Nagazaki olaylarına değinen Kaya, “EMEP olarak halkımıza çağrımızdır: Savaşa karşı barış, sömürü talan ve tahribata karşı insanca yaşam demek için birleşelim. Nükleer silahlarda ve nükleer santrallerde ısrar eden emperyalistler ve işbirlikçi iktidarları karşısında birleşelim ve mücadele edelim” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER İLE KOORDİNE İÇİNDEYİZ”

Partinin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile kent sorunlarına dair görüştüğünü belirten Kaya, yoksul kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ucuz ekmeğin gerekli olduğunu, Vahap Seçer ’in de bu tür konulara önem verdiğini söyleyerek, şöyle devam etti: “Halk Ekmek ile ilgili gerekli çalışmaların son aşamaya geldiğini önümüzdeki günlerde ekmek üretimine başlanacağı sözünü almış bulunmaktayız. Dolmuş ücretlerine yaklaşan bir Toplu Taşıma ücretinin, yoksul halkın karşılayabileceği bir düzeyde olması gerektiğini söyledik. Bize gelen cevap, girdi maliyetlerindeki artışa rağmen önümüzdeki süreçte fiyat artışına gidilmeyeceği oldu. Diğer bir sorun ise üniversitelerin açılmasıyla birlikte, ilimize okumaya gelen öğrencilerin; barınma/yurt konusunda çalışmalar konuşularak ilçe belediyeleri ile koordine içinde oldukları söylenildi. Su ücretleri ile ilgili, suyun daha ucuza temin edilmesi gerektiği önerilmiş, temmuz ayında meclise getirdikleri teklifi geri çektiklerini, mevcut durumla devam edeceklerini belirtmişlerdir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu