Kızıltan: Siyasetle işimiz yok

“İş dünyasının derdi üretim, iş ve aş”

İlk Yayın : 30 Mart 2021 – Son Güncelleme 30 Mart 2021, 13:46

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, dile getirdikleri şikayetlerin, taleplerin ve önerilerin siyasetle ilgisinin olmadığına dikkat çekerek, “Biz iş dünyasının derdi iş ve aştır, üretebilmektir. Biliyoruz ki, iş ve aş demek sosyal huzur meselesidir. Bu anlamda bu konularla ilgili düşünceler, talepler, öneriler veya eleştiriler siyasetin çok ama çok üzerindedir” dedi.

MTSO Başkanı Kızıltan, yeni açıklanan ekonomi paketi ve genç işsizlik gibi konularda değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi paketinin vergi sistemi, bankacılık, sigorta, sosyal yardımlar, istihdam, kamu bürokrasisi, üretim konularını öngördüğünü ifade eden Kızıltan, “Olağanüstü geniş çaplı bir paket. Her biri ciddi anlamda çalışma isteyen, bazıları orta ve uzun vadeli konular. Yapısal reformları da barındıran önemli konular da var. Üretime, üretene destek vurgusu, istihdama ve ihracata destek vurgusu çok ama çok önemli. Bu reformların bir yol haritası da çok net olmamakla birlikte açıklandı” dedi.

“KRİZ ANINDA YAPILACAK ANİ MÜDAHALEDİR”

Ancak  ülkemiz ve dünyanın bugünlerde olağanüstü bir pandemi döneminden geçtiğini hatırlatan Kızıltan, uzun süreli bir kriz yaşandığını söyledi. “Bu anlamda kriz anlarında önemli olan anında, kısa vadeli sonuçlarla durumu rahatlatmaktır” diyen Kızıltan, küçük ve orta büyüklükteki firmaların, özellikle esnafın ve hizmetler sektörünün dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. Bundan dolayı yeni paketin orta ve uzun vadeli konularını desteklediklerini anlatan Kızıltan, şöyle konuştu: “Ama ekonomiye anında olumlu yansıyacak ve sayısız sektör ve firmayı rahatlatacak, ayakta tutacak, dolayısıyla sosyal huzurumuz olan istihdamı, üretimin devamını sağlayacak, ekonomimizin bir yıldır kapalı durumda bulunan nefes yollarını açacak olan kısa vadeli desteklerin ve çözümlerin geciktirilmemesini istiyoruz. Gerçekten ülkemizin birçok ekonomik sorunu köklü yapısal reformlara bağlıdır. Ama kalp krizi geçiren hastaya dengeli beslenme önerimiz bir işe yaramaz. Kriz anında yapılacak şey anlık müdahaledir.”

“DERDİMİZ SİYASET DEĞİL İŞ VE AŞ”
Kentlerinin ve bölgelerinin sorunları olduğunu ancak sürekli bu sorunların neden çözülemediğini konuştuklarını aktaran Başkan Kızıltan, “ Ve üzülerek söylemek isterim ki günümüzde ne yazık ki neredeyse her konu siyasallaştırılıyor. Bu sadece iktidar yönünden değil, muhalefet yönünden de öyle. Böyle olunca her iki tarafın da söylediği doğru şeyler duyulmuyor, dikkatten kaçıyor. Türkiye’nin bundan kurtulması lazım” şeklinde konuştu. MTSO başkanı olarak üyelerden ve tabandan gelen şikayetleri, talepleri, önerileri ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Kızıltan, “Bunların siyasetle ilgisi alakası yok. Biz iş dünyasının derdi iş ve aştır, üretebilmektir. Biliyoruz ki, iş ve aş demek sosyal huzur meselesidir. Üretmek demek bir ülkenin bağımsız olabilmesi, kalkınması demektir. Bu anlamda bu konularla ilgili düşünceler, talepler, öneriler veya eleştiriler siyasetin çok ama çok üzerindedir.”

GENÇ İŞSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Genç işsizlik sorununa da değinen Kızıltan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Ne yazık ki büyük emekler ve harcamalar yaparak eğittiğimiz gençler evde oturuyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak gençleri ülkemizin en büyük zenginliği olarak görüyoruz. Mersin’in yarınını kurtarmak için gençlerin doğru eğitim, iş başı eğitim ve etkin staj alabilmeleri için farklı projeler içindeyiz. Tüm bu sorunları Cumhuriyetimizin kurulduğu o sıkıntılı günlerde olduğu gibi eğitebildiğimiz, meslek sahibi yapabildiğimiz, ekonomiye entegre edebildiğimiz, evrensel değerlerle beraber bir ülkü verebildiğimiz, aklı bilimle ve ilimle dolu insanımız, özellikle gençlerimiz çözecektir.”
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu