Kırmızı alarm endişeleri arttırdı

İlk Yayın : 31 Mart 2021 – Son Güncelleme 31 Mart 2021, 09:29

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasını güncellemesi üzerine çok yüksek riskli (kırmızı) iller arasına giren Mersin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler kapsamında cumartesi günü de sokağa çıkma yasağı uygulanan iller arasına girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ve Mersin ile ilgili söylediklerini ‘malumun ilanı’ olarak değerlendirerek,  “Zira kontrollü normalleşme başladığından bu yana yaptığımız uyarıları ne sağlık bakanlığı, ne İl Pandemi Kurulu ve ne de İl Hıfzıssıhha Kurulu duymuyor ve görmüyor” şeklinde konuştu.

“AKLIMIZLA OYNUYORLAR”

Türkiye’nin nüfusunun yüzde 80’inin yaşadığı çok yüksek riskli 58 ilin arasında Mersin’in de olmasının endişe verici olduğunu söyleyen Antmen, “Diğer illerin Pandemi Kurulları nasıl çalışıyor çok fazla bilgimiz yok ancak en son 25 Mart 2021 tarihinde ilimizde toplanan Mersin İl Pandemi Kurulu toplantısı, kentimizde pandeminin ne kadar güzel yönetildiğini, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu ve tüm tedbirlerin alınması nedeniyle Mersin’in vaka oranının yüz binde 80’e düştüğünü basın ile paylaşmak için yapıldı.  Ve ne yazık ki kurula yazılı olarak verdiğimiz,  aşağıda sizlerle paylaşacağımız önlemler tartışılmadı” görüşlerini savundu. Alınan tek önlemin cumartesi günü sokağa çıkma yasağı olmasını eleştiren Antmen, “Cumhurbaşkanı tarafından önerilen tek ek önlem ise çok yüksek riskli illerde Cumartesileri de sokağa çıkma yasağı. Biz hükümetin aklımızla oynamaya devam ettiğini düşünüyoruz” dedi.

“TEDBİRLER SIKILAŞTIRILMALI”

Tabip Odası olarak pandemi kuruluna yazılı olarak önerdikleri önlemleri kamuoyu ile paylaşan Antmen,  önlemleri şöyle sıraladı: “Verilerin paylaşımı şeffaf olmalı. Bu veriler; Mersin ilindeki pozitif vakaların ilçelere ve yaş, cinsiyet, mesleğe göre dağılımı, kaç kişiye test yapıldığı, mutant virüs sayısı, kaç kişinin hastaneye yatırıldığı ve yoğun bakımlara yatan hasta sayısı, gerek hastanelere yatışlarda ve gerekse pozitif vakalarda aşılı olanlarla olmayan farkını içermelidir. Filyasyonda ve tedavide yaşanan sorunların giderilebilmesi için, meslek odaları, sağlık sendikaları ve 1. 2. 3. basamak temsilcilerinin Sağlık Müdürlüğü koordinasyonu ile periyodik bir araya gelmelerinin sağlanması. Vatandaşın düzenli bilgilendirilmesi ve güveninin kazanılması ve bu şekilde aşı tereddüdünün yok edilmesi için toplu taşıma ve toplu çalışma alanlarında düzenli bir faaliyeti belediyelerle organize olarak yapmak. Yüz yüze eğitimin bundan sonra aksamaması için okullarda her türlü tedbirin alınması, okullardaki filyasyona yönelik daha somut adımların atılması, öğretmenlerin ve diğer milli eğitim çalışanlarının çok acil aşılanmasının sağlanması.”  Bu önlemlerin acilen yerine getirilmesi ve ayrıca test sayılarının arttırılmasının altını çizen Antmen, “Temaslıların izole edilmesinde kişinin keyfiyetine bırakılmaksızın çok daha özenli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi taktirde önümüzdeki sürecin çok daha karanlık olması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu