“Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyiz”

İlk Yayın : 23 Mart 2021 – Son Güncelleme 23 Mart 2021, 12:46

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tek taraflı feshedilmesine bir tepki de  Mersin Kent Konseyi’nde geldi. Kent Konseyi’ne üye kadın dernekleri tepkilerini konsey binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdi. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Uygulansın, Kadın cinayetleri son bulsun, Cins kırımı dursun”, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”, “Demokrasi için eşit temsil”,  Kadınım varım, var olacağım”, “Şiddetsiz bir dünya mümkün”, Kadınlarımız yarınlarımız”, Haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” şeklinde dövizler açtı.

Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyonu Sözcüsü İlksen Sorguç Dinçer 20 Mart 2021’de gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin “Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine” karar verildiğini hatırlattı. Milletin iradesiyle Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamayacağını ifade eden Dinçer, “İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın yok hükmündedir. Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez. Mecliste yasa ile kabul edilen ve Anayasa’nın 90. Maddesinden güç alarak bu sözleşmeden bir Cumhurbaşkanı kararıyla çekilmek Anayasaya açık aykırılıktır” dedi.

“KARAR YOK HÜKMÜNDE”

Anayasanın 104. maddesi gereğince, temel hak ve özgürlükler konusunda bir kararname düzenlenemeyeceği için, bu çekilme kararı yok hükmünde olduğunu anlatan Dinçer, “Böylesi bir girişim, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi gibi tüm uluslararası sözleşmelerin ve bu sözleşmelerle güvence altına alınan temel insan haklarının tek kişinin keyfine bırakılması anlamına gelmektedir. Daha da vahimi, hukuk devletinin tamamen ortadan kaldırılması, Meclis’in ve demokrasinin tamamen tasfiyesi anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR SÖZLEŞMEDEN ÇIKMAK İÇİN TOPLUMSAL DESTEĞE SAHİP DEĞİL”

On yıl önce İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Dinçer şöyle devam etti: “O gün hükümette olup sözleşmeye imza atmakla övünen iktidar partisi, bugün kadınlara vermiş olduğu şiddeti önleme, şiddete maruz kalanları koruma, failleri gerektiği şekilde cezalandırma sözünü yerine getirmekten vazgeçtiğini tüm dünyaya ilan ediyor. Başta eşit yurttaşlık hakkı olmak üzere, kadınların insan haklarını tanımadığını, kadına karşı şiddetle mücadele etmeyeceğini, kadınların insan onurunu gözetmeyeceğini söylüyor. Seçimler için pazarlık malzemesi yaptığınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu