Kara tablo uyarısı

İlk Yayın : 12 Nisan 2021 – Son Güncelleme 12 Nisan 2021, 10:12

Havaların gittikçe ısındığı Mersin’in turizme açılmasının şu an için çok tehlikeli olduğunu söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Aşılama başarıyla yapılmadan ve önlemler alınmadan Mersin turizme açılırsa vakaların önünü alamayız, çok kara bir tablo ortaya çıkar” dedi.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla yaz turizminin başlayacak olması kentte vaka sayılarının artması konusunda endişe yaratıyor. Tanık Haber’e özel açıklama yapan Başkan Antmen, 50 milyon kişi aşılanmadan Mersin’de yaz turizmine başlanmaması gerektiğini diye getirdi. Pandeminin turizm ve ekonomiye kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizen Antmen, “Eğer ki bakanın söylediği gibi mayıs ayının sonuna kadar 50 milyon kişiyi çift doz aşılarlarsa açsınlar Mersin’i, açsınlar turizmi hiçbir sıkıntı yok. Ki o zaman vaka ve ölüm sayısının ne kadar düştüğünü de göreceğiz” diye konuştu. “Ancak, 50 milyon kişiyi çift doz aşı yapmadan turizmin açılmasına yönelik hamleler yapılmasının Mersin’i tıpkı geçen yaz gibi çok fazla vaka ile buluşturacaktır” uyarısında bulunan Antmen, “Eğer Mersin bu önlemler alınmadan turizme açılırsa yine 1 bin 500’lerle 2 binlerle seyreder bu sayı. Bu da Mersin açısından çok kara bir tablo demektir” ifadelerini kullandı.
“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE ÖLÜMLER DAHA DA ARTACAK”

Ölüm sayılarının gittikçe artıyor olmasının da endişe verici olduğunu ifade eden Antmen, “Bu kadar artmasının nedeni vaka sayılarının ölüm sayılarından en az 10-15 kat hızla artıyor olması. Şu anda Mersin’de 400 civarında günlük vaka var ama bu günlük ölüm sayısına 3-5 maksimum 6 ile yansıyor. O yüzden biz bir yandan koruma önlemlerinin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz ama diğer yandan esas meselenin aşıyı daha yaygın yapmak, daha çabuk temin etmek ve özellikle 65 yaş altını da çok hızlı bir şekilde aşılamak olduğunu söylüyoruz. Önümüzdeki 15 günlük süreç içerisinde ölüm sayıları daha da artacaktır. Vakaların daha da katlanarak artıyor olması bu ölüm sayılarını arttıracak. Bundan 15 gün önce vaka sayıları 20 binlerde, 25 binlerde geziyordu. Şimdi 50 binlerde ve yarın muhtemelen 60 binin üstüne de çıkacak. Ama sayı çok çok arttığı için, önlemler yeterince alınmadığı için vakalar katlanarak arttığı için kaçınılmaz olarak 10-15 gün sonra ölümler artacak” ifadelerini kullandı.
“TOPLUMSAL HAREKETLİLİK MUTLAKA SINIRLANDIRILMALI”
Aşılanmanın hızlanması ve önlemlerin sıkılaştırılması gerektiğinin altını çizen Antmen, uyarılarını şöyle sıraladı:
“Toplumsal hareketlilik mutlaka sınırlandırılmalı. Büyük iş yerleri kapatılmalı, AVM’ler kapatılmalı, ibadethaneler kapatılmalı, kapalı yerlerde toplu yaşam alanları mutlaka hepsi kapatılmalı. Bu önlemler alınırken insanların eve kapanması da sakıncalıdır. İnsanların daha çok tenha dağlarda, tenha deniz kenarlarında, tenha parklarda gezmelerinin ve açık havada yaşamlarının sağlanması gerekiyor. Önlemler bizde tam aksi. Bu nedenle biz 15 gün sonra ölüm sayılarının çok daha artacağını düşünüyoruz.”
“SAĞLIK BAKANI AŞI KONUSUNDA DAHA BECERİKLİ OLMALI”

Aşı konusunda Sağlık Bakanı’nın daha becerikli ve hızlı olması gerektiğini savunan Antmen, şöyle devam etti:
“Sağlık bakanı ‘Şubat ayında 50 milyon aşı gelmiş olacak’ dedi. Daha sonra, ‘Mayıs ayının sonuna kadar 50 milyon kişi çift doz aşılanmış olacak’ Yani ‘100 milyon aşı gelmiş olacak’ diyordu. Şimdi nisan ayındayız ve şu anda 7 milyon kişi çift doz aşılı, 9 milyon kişi tek doz aşılı. Yani mayıs sonuna kadar bu tempoyu, bu sayıyı mutlaka tutturmalıyız ve bunu yapamazsak ölümlerin artması kaçınılmaz olacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın mutlaka aşı temininde daha becerikli, hızlı olması ve insanların bir an önce aşılanması için aşının temin edilmesi lazım.”
“LOKANTALARIN KAPATILMASI SİYASİ BİR KARAR”

Ramazan ayında lokantaların kapanacak olmasının pandemiyle bir alakası olmadığını ve bunun tamamen siyasi bir karar olduğunu da iddia eden Dr. Antmen, “Kapatacaksan neden bugün kapatmıyorsun da Ramazanda kapatıyorsun? Ya da kapatman gerekir mi?” diye sordu.  Yüzde 50 doluluk oranına dikkat edilmesinin ve her kişiye 8 metrekare alan kalacak şekilde lokanta ve kafelerin açık tutulmasının çok daha yararlı olacağını iddia eden Antmen, Tabip Odası olarak önerilerini şöyle sıraladı: “Çok büyük iş yerlerini kapatsınlar, üretimi durdursunlar ama üretimi durdurmak çiftçiyi açlığa yoksulluğa mahkûm etmek değildir. Yani ekonomik önlemler alınarak bunu yapsınlar. Toplu ulaşımda hiçbir önlem alınıyor mu? Tıklım, tıklım hep. Bırak 8 metrekare alanı 1 metrekare alan bile düşmeyecek şekilde toplu ulaşıma biniyoruz. AVM’lerin havalandırması merkezidir ve hava sirkülasyonu olmaz. Temiz hava girmez içeri, sürekli aynı havayı teneffüs edersiniz. AVM’lerin kapanmasına yönelik en ufak bir düşünce var mı? Yok. Şehirlerarası trafiği kapatma gibi bir düşünceleri var mı? Yok. Biz bunları istiyoruz.” “BİLİM KURULU SUÇA ORTAK OLUYOR”
65 yaş üstü ve 20 yaş altını eve kapatmanın bir çözüm olmadığını vurgulayan Antmen, bu konuda şu görüşlere yer verdi:
“Bilim Kurulu’nda Sağlık Müdürlüğü bir sunum yaptı orada kendisi bile vakaların yüzde 60’ının ev içi bulaş olduğunu söylüyor. Hem bunu söylüyoruz hem milleti eve kapatıyoruz. Yani bu asla bir önlem değildir. Kendi bahçesinde bırak hava alsın millet, kendi evi deniz kenarındaysa bırak gitsin dolaşsın temiz hava aslın. Asıl önlem kalabalık ortamlar ve kapalı alanlar için alınması gerekir. Bunların hiçbirine ben dikkat edildiğini görmüyorum. Burada Bilim Kurulu’nun çok ciddi sorumluluğunun olduğunu düşünüyorum. Ben bu önerileri Bilim Kurulu’ndan ziyade Sağlık Bakanı’nın ya da hükümetin kendisinin uydurduğunu düşünüyorum. Ama Bilim Kurulu da buna ses çıkartmayarak suça ortak oluyor. Bu nedenle de mutlaka ve mutlaka Bilim Kurulu’nun karar kurulu olması lazım ve onun önerileri doğrultusunda bilimsel önlemler alınması gerekir.”
“HASTA YOĞUNLUĞU 65 YAŞ ALTINA İNDİ”
Mersin’de 65 yaş üstü aşılamaların başarılı olduğunu ve buna bağlı olarak hastalık yoğunluğunun 65 yaş altına indiğini söyleyen Antmen, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şu anda hastanelerde yatan hastaların çoğunluğu 40 ile 65 yaş arası. Tabii ki 65 yaş üstü var ama önce yüzde 70’ini oluşturuyordu, şu anda çok daha azınlıktalar. 40-65 yaş arası vatandaşlar şu anda servisleri doldurmuş durumdadır. 65 yaş üstü aşılamanın Mersin’de başarılı olması ve aşının da çok yararlı olması ile daha genç hastaların da hastalığı o kadar ağır geçirmiyor olması buna etken.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu