Kaleköy direnmeye devam ediyor

İlk Yayın : 2 Haziran 2021 – Son Güncelleme 2 Haziran 2021, 15:46

Mersin’in Mezitli İlçesi Kaleköy’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile 200 bin metrekarelik alana yapılmak istenen Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi’ne karşı Kaleköylüler direnmeye devam ediyor.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) öncülüğünde ellerindeki narenciye ürünleri ve zeytin dalları ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen üreticiler, “Tarımın kalesi Kaleköy düşerse kale düşer tarım biter” yazılı pankart ile “Tarımın Kalesini yıktırmayız”, “Betonlaşmaya hayır”, “Kentimize nefes aldıran akciğerlerimizi ranta teslim etmeyiz”, “Toprak bizim hem işimiz hem aşımız, Aşımıza beton döktürmeyiz” şeklinde dövizler açarak tepkilerini göstermeye devam etti. Burada üreticiler ve çevreciler adına konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, son zamanlarda kente yapılan çevre saldırılarının her geçen gün arttığını söyleyerek, “Alternatif çözüm varken tarım topraklarımızın heba olmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Şu anda mevcut galericiler sitesi boş iken oturup tarım arazilerinin yok olması kabul edilebilir bir durum değil. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini ve başta yerel yönetimler olmak üzere bu işin paydaşlarını bir araya getirerek çözüme ulaştırılmasını talep ediyoruz” dedi.

“MERSİN İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP”

Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi’nin yapılmasıyla yaklaşık 30 bin ağacın katledilmesinin Mersin için büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Toroslar Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu ise “Mersin’de 2021 yılında yapılmış olan 94 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş 204 işletmeli mevcut bir sitemiz zaten var. Galericiler Sitesi’nde gelmek isteyen galericiler için kiralık ve satılık birçok hazır dükkân bulunmaktadır. İstenirse Galericiler Sitesi’ne ek olarak ikinci üçüncü etap yapılacak yerlerimiz de mevcuttur. Burada bu kadar yer dururken Kaleköy’de yapılmak istenmesi ağaç katliamından başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

“MERSİN’İN GELECEĞİ İÇİN YANLIŞ BİR UYGULAMA”

Toroslar Galericiler Sitesi avukatı Fatih Mehmet Abdimanoğlu da ülke genelinde galericilerin şehir dışına çıkarılması konusundaki çalışmaların yıllardır sürdüğünü belirtti.  Büyükşehir sınırları içerisinde imar planına işlenmiş olan, tarım arazisi olarak kullanılmayacak, atıl vaziyette bulunan bölgeler olduğunu söyleyen Abdimanoğlu, “Bu bölgeler de halen tarım alanı olarak kullanılmayan bölgeler. Galericiler Sitesi içinde yaklaşık 200 dönüm civarında bir arazi tahsis edilmiş durumda. Bunun yüz dönümü kadar olan 2 parseli üzerine site yapılmış. Şu anda bir kısım Galerici esnafı burada faaliyetin göstermeye devam etmekte” dedi. İhtiyaç halinde mevcut olan parsel üzerine binalar yapılarak galericilerin kullanabileceğini söyleyen Abdimanoğlu,  “Bütün bunlar bu şekilde var iken galericiler sitesinin bir kısmını ya da bir kısım galericilerin tarım arazileri üzerine taşınmalarını ya da yerleşmelerini sağlayacak şekilde işlem yapılması zaten yürürlükte olan mevzuatımıza aykırı, aynı zamanda Mersin’imizin geleceği için de yanlış bir uygulama” ifadelerini kullandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu