Kadınların fesih tepkisi sürüyor

İlk Yayın : 4 Nisan 2021 – Son Güncelleme 4 Nisan 2021, 10:38

Mersin’de İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkiler sürüyor. İptal kararının geri çekilip sözleşmenin uygulanmasını isteyen kadınlar her hafta bir araya gelerek yaptıkları eylemlere bir yenisini daha ekledi. Özgecan Meydanı’nda toplanan kadınlar adına açıklama yapan Özge Çabuk, “Bu sözleşme kadına yönelik şiddet ve istismarın her şekilde önüne geçilmesi için uluslararası çapta bir korucu hükmündedir. Bu yüzden verilen fesih kararı yok hükmündedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmesine tepki gösteren Mersin’deki Kadın Meclisleri üyeleri, Özgecan Meydanı’nda buluştu. “İstanbul Sözleşmesi Hayat Kurtarır, Kadın Cinayetleri Politiktir, Şiddetin Yaşı Yoksa Mücadele’nin de Yok” yazılı dövizler açan kadınlar, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” şeklinde sloganlar attı. Burada kadınlar adına açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Özge Çabuk, kadınlar olarak özgürlük ve eşitlik istediklerine dikkat çekerek, “Bu temel haklarımızı kimsenin vicdanına bırakmayacağız. Yetkililerin kâğıt parçaları olarak bahsettiği sözleşmeler bir hukuk devletinde uygulanması gereken asıl şeylerdir” dedi.

“KEYFİ BİR İRADEYLE SÖZLEŞMEDEN ÇIKILAMAZ”

Bir hukuk devletinin uluslararası sözleşmeye imza atıyorsa bu sözleşmeye “uyacağım” güvencesi vererek imza atacağını söyleyen Çabuk, şöyle devam etti: “2011 yılında İstanbul sözleşmesinin ilk imzacısı olan Türkiye bu ülkede de kadınların eşit ve özgür bir şekilde yaşayacağına siyasi iradesini ortaya koyarak imza atmıştır. Böyle bir sözleşmeye imza atan bir hükümet birkaç sene sonra hiçbir hukuksal dayanağı olmadan keyfi bir iradeyle sözleşmeden çıkacağım diyemez. İstanbul sözleşmesi tüm evrensel değerlerin, kadın mücadelesinin bir emeğidir. Bu sözleşme kadına yönelik şiddet ve istismarın her şekilde önüne geçilmesi için uluslararası çapta bir korucu hükmündedir. Bu yüzden verilen fesih kararı yok hükmündedir. Bu ülkede yaşayan herkes eşit yurttaşlık hakkına sahiptir. Anayasa da, imzalanan diğer uluslararası sözleşmelerde hiçbir din, cins, ırk ve cinsel yönelim fark etmeksizin ayrımcılık yapmadan bu hakların kullanılması gerektiği yazar. Özgür yaşam haklarımızı elde edene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Kadın meclisleri olarak Ağrıda, Van’da, Bitlis de yani Türkiye’nin 7 bölge 81 ilinde açık açık örgütlenerek yürümeye devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu