Kadınlardan nöbet eylemi

Ceza tebligatlarını parka astılar

İlk Yayın : 1 Nisan 2021 – Son Güncelleme 1 Nisan 2021, 12:15

Mersin’de İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tek taraflı feshedilmesine tepki gösteren kadınlar her çarşamba 16-20 saatleri arasında nöbet eylemi başlatma kararı aldı.
Kadınlar ilk eylemini Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yaptı. “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Erkek Devlet şiddetini son”, “Kadın cinayetlerini acil önle” şeklinde dövizler açtı. Kadın Platformu üyeleri 20 Mart’taki kadın eylemi nedeniyle 6 arkadaşlarına kesilen 21 bin 598’lik idari cezası ile daha önceki eylemlerinde kesilen 70 bin liralık idari para cezasının tebligatlarını mor kurdelelere astı. Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Fatma Sarıkaya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesini tanımadıklarını hatırlatmak için nöbet başlattıklarını söyledi.

“KARARIN KABUL EDİLEBİLİR TARAFI YOK”

Kararın ve kararı alma şeklinin eşit yurttaşlık anlamında kabul edilebilir bir tarafı olmadığını savunan Sarıkaya, “Adı ‘Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan bir sözleşmeden hem de aile değerleri bahane edilerek neden çıkılmak istenilsin ki? Son 10 yılda ne değişti de bu sözleşme rahatsız edici bir tehdit oluşturmaya başladı? Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderdiniz, kadına yönelik şiddeti engellediniz, kadın cinayetlerini durdurdunuz da bizim mi haberimiz yok?” diye sordu.

“DİLEDİĞİNİZ KADAR CEZA KESEBİLİRSİNİZ”

Sözleşmenin daha iyi nasıl uygulanabileceğine dair politikalar üretilmesi gerekirken kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele sözleşmesinden çıkma kararının yayınlandığını hatırlatan Sarıkaya şunları söyledi:
“Madem İstanbul sözleşmesi bahsettiğiniz değerlerimiz için bir tehditti o zaman 10 yıl önce neden imzaladınız? 10 yılda İstanbul sözleşmesi ve maddeleri değişmediğine göre ne değişti? Korku ve kaosun çocukluktan itibaren iliklerimize kadar işlenerek pekiştirdiği toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini bertaraf etmek, bu ülkede yaşayan herkesin kim olduğuna bakılmaksızın güvenli ve eşit bir şekilde yaşamasının koşulu sağlansın diye nöbetteyiz! İstanbul sözleşmesini sokaklarda kazandık, sokaklarda savunmaya devam edeceğiz! Dilediğiniz kadar ceza kesebilirsiniz, biz kadınlar gerekirse çalınmadık tek bir kapı kalmayana dek herkese ve her fırsatta, bütün var gücümüzle İstanbul sözleşmesini anlatmaya devam edeceğiz.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu