Kadınlar yetiştiriyor, Mersin rengarenk oluyor

İlk Yayın : 23 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 23 Mayıs 2021, 12:24

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ürettiği mevsimlik çiçeklerle donatıyor. Büyükşehir ve Mersinden Kadın Kooperatifi arasında yapılan 1 yıllık alım garantili üretim sözleşmesi ile hem tasarruf sağlanıyor hem de kadınlar üretime katılıyor. Kooperatif bünyesinde çalışmalar yürüten kadınların yetiştirdiği mevsimlik çiçeklerle kadın emeği ve kooperatifçilik bir araya geliyor, hem Mersin hem kadınlar kazanıyor. Mis gibi çiçekleriyle ev ekonomilerine katkı sağlayıp, ayakta duran kadınlar arasında 60 yaşından sonra ilk kez sigortalı olanlar da bulunuyor.

1 milyon renk Mersin’i güzelleştiriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Mersinden Kadın Kooperatifi’nin “Kadın Üreticilerin Plastik Örtülü Seralarda Çiçek Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamındaki çiçek üretimi çalışmaları kapsamında toplam 2 milyon çiçek daha yetiştirildi. Kooperatif bünyesinde çalışan kadınların ellerinde yeşeren çiçekler, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi bünyesinde görev alan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ekipler tarafından toprakla buluşturuluyor. Petunya, Begonya, Tagates, Gazanya, Horoz İbiği, Vinka, İpek gibi türlerde 1 milyon yazlık çiçek, Tarsus’tan Anamur’a kadar kentin dört bir yanına dikilerek renk cümbüşü yaratıyor.

Kadınlar ev ekonomilerine destek sağlıyor

Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde çiçek yetiştirmek için istihdam edilen 20 kadın, Büyükşehir’in fidanlığında 2 dekarlık alanda kurulu serada 2 ay boyunca eğitim almıştı. Eğitim serasında üretime başlayan kadınların umutla ekip bakımlarını yaptığı çiçekler, geçen sene de kentin her köşesini süslemişti. Büyükşehir Belediyesi sayesinde kent estetiğinde söz sahibi olan kadınlar para kazanarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Öte yandan, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Atayurt’ta 450 metrekare alana kurduğu serada ise Silifke Gazi Çiftliği’nde eğitim alan kadınlar mevsimlik çiçek üretimi yaparak aile ekonomilerine katkı sunuyor ve sosyalleşiyor. Kadınların ürettikleri çiçekler Silifke, Gülnar ve Anamur başta olmak üzere kent geneline renk katıyor.

Kadınlar hem üretiyor hem kazanç elde ediyor

Mersinden Kadın Kooperatifi’nin Bitki Üretim Bölümü’nün danışmanlığını yapan Peyzaj Mimarı Necla Çavuş Bugay, 20 kadınla birlikte Mersin’in tüm ilçelerine dikilmek üzere üretilen bitkilerin üretimiyle ilgilendiklerini ifade ederek, yazlık ve kışlık olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile toplam 2 milyon mevsimlik süs bitkisi anlaşması yaptıklarını söyledi. Bugay, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu dönem 1 milyon mevsimlik süs bitkisinin üretimini tamamladık. Sahalarımızda şu an görebilirsiniz renk cümbüşü olarak. Geçen yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 300 bin lira tasarrufta bulundurmuştuk, bu yıl umarım tasarruf daha da fazla olur. Kadınlarımız psikolojik olarak gerçekten çok mutlular Koronavirüs dönemi olmasına rağmen. Hepsinin gözlerindeki ışıltıyı görebilirsiniz, bunların içine ben de dahilim. Çiçeğe ve toprağa dokunmak pozitif enerji yüklenmemize sebep oluyor. İşsiz çok genç var Koronavirüs sürecinden dolayı. Üzülerek söylüyorum maalesef ki anneler özellikle üniversite mevzunu çocuklarına yardımcı oluyor. Bir kısım anne kendi çocuklarının dışında yardımcı olacak başka öğrenciler buluyor, onlara yardımcı oluyor. Böyle çok hoş şeyler duyuyorum ve çok mutlu oluyorum. Bunu bize sağlayan başta Kooperatif Başkanımız Meral Hanım’a ve Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.”

“60 yaşından sonra sigortalanmayı öğrendim”

Çiçek üreterek hem mutlu olan hem de kazanç elde eden kadınlardan 60 yaşındaki Emine Büker, şimdiye kadar eş nedeniyle sigortalı olduğunu söyledi. Büker, “60 yaşından sonra sigortalanmayı öğrendim Meral Hanım ve bütün kooperatif kurucuları sayesinde. Artık evime bir katkı sağlıyorum. En güzeli kendi emeğimle bir şeyler yapmak ve bu da oluyor. Yorulmayı bilmiyoruz. Hep beraber Mersin’in güzelleşmesi için çalışıyoruz” dedi.

“Burası artık bizim yeşil terapi dünyamız oldu”

Üreten kadınlardan 56 yaşındaki Nebahat Özdemir, geçen yıl 2 aylık kurs aldıklarını ve sonrasında çalışmaya başladıklarını vurguladı. Sabah 06.30’da işinin başında olduğunu, sulamadan dikime çiçeklerle ilgili her şeyin kendilerine ait olduğunu ifade eden Özdemir, “Büyük bir zevkle çalışıyoruz. Benim üniversite öğrencisi oğlum var, ona katkıda bulunmaya çalışıyorum. Burası artık bizim yeşil terapi dünyamız oldu. Zevkle çalışıyoruz, buraya neşeyle geliyoruz. Bizim için çok güzel bir katkı oldu, hem evimize hem çocuğumuza. Öncelikle biz kadınları düşündükleri için Meral Hanım’a, Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyorum kadınlara verdikleri bu değerden dolayı” diye konuştu.

Emekle büyüttükleri çiçeklerin koparıldığını gördüğünde çok üzüldüğünü ifade eden Özdemir, “Bir çiçeğe can vermek bizim 3, 4 ayımızı alıyor. Bir çiçek demek bir can demek. Rica ediyorum çiçeklerimize dokunmasınlar. Çiçek koparılmadan güzeldir” ifadelerine yer verdi.

“Eşimden bağımsız olarak kendi paramı kazanmak çok güzel bir duygu”

41 yaşındaki Gülnaz Bozaslan, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer sayesinde bu işe başladıklarını ve çalışmalara devam ettiklerini vurgulayarak, “Mevsimlik çiçekler yetiştiriyoruz. Kentimizi güzelleştiriyoruz. Kazancımla kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Eşimden bağımsız olarak kendi paramı kazanmak çok güzel bir duygu. Bu yaştan sonra kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılıyorum, çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bize bu imkanı sağladığı için Meral Hanım’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu