Kadınlar hakları için alanlara indi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde tüm Türkiye’de kadınlar haklarını savunmak için alanlara indi.

İlk Yayın : 26 Kasım 2021 – Son Güncelleme 26 Kasım 2021, 18:53

Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de alanlara inen kadınlar, Mersin Kadın Platformu çağrısıyla Yenişehir ilçesi Kushimato Sokağı’nda bir araya geldi. “Erkek-devlet şiddetine karşı özsavunmaya” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Nefrete inat, yaşasın hayat”, “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”,  “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Kadın cinayetleri politiktir” “Yaşasın feminist mücadelemiz” sloganları atıldı.

POLİS BARİKAT KURDU

Ellerindeki kadın mücadelesine vurgu yapan dövizlerle sloganlar eşliğinde Özgecan Aslan Barış Meydanı’na yürümek isteyen kadınlar, sokağın sonunda polis barikatıyla karşılaştı.  Yaşanan arbedeye ve engellemelere rağmen polisin barikatlarını aşan kadınlar, sloganlar eşliğinde alana yürüdü. Alana varıldığında platform adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı platform adına Esra Ersürer, Gülbahar Şöfer ve Derya Narlı yaptı.  Kadınların hayatları, hakları için sokaklarda olduğunu belirten Esra Ersürer, “Dünyanın dört bir yanında eşitsizliğe, yoksulluğa, savaşa, nefrete, erkek devlet şiddetine karşı tüm renklerimizle, isyanımızla sokakları, meydanları dolduruyor mücadeleyi birlikte örüyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Kadın hareketinin mücadelesi ile imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı hukuksuzca geri çekilen, katilleri meclis sıralarında oturtan, faillere verdiği cezasızlıkla şüpheli kadın cinayetlerinin önünü açan, yaşamak için  kendisini öldürmek isteyen fail erkeğe özsavunma  uygulayan kadınları cezalandıran, faillere kurmadıkları barikatları kadınlara kuran, LGBTİ+ları hedef göstererek nefreti örgütleyen iktidarın ve  beslendiği erkek şiddetinin karşısında susmuyoruz, korkmuyoruz, birbirimizi, yaşamımızı, hayatımızı savunmaya devam ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadın cinayetlerinin önüne geçmek için  caydırıcı cezalar uygulamayanlar ve kadın düşmanı açıklamaları ile kadınları hedef haline getirenler bu cinayetin sorumlularıdır. Şiddeti önlemek yerine varlığını sürdürmek için şiddeti araç haline getiren, kadınların, LGBTİ+’ların yaşamlarını şiddetle kuşatan erkek ittifakı karşısında hayatlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz. Ellerimizi ve sesimizi birleştirerek dayanışmayı ve mücadeleyi büyütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ERKEK EGEMEN SÖMÜRÜ DÜZENİNE KARŞI İSYANDAYIZ!”

Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı seslerini yükseltmek, hesap sormak için isyanda olduklarının altını çizen HDP Mersin Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de, “Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı isyandayız! Sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hakkımıza sahip çıkmak için isyandayız! Fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı, erkeğe biat ve itaat etmemizi dayatarak  bize sınır çizenlere karşı isyandayız! İstanbul Sözleşmesinin fesih kararına karşı İstanbul Sözleşmesi uygulansın demek için isyandayız! Her türlü yasağa ve baskıya karşı eşitlik ve özgürlük için isyandayız! Her gün erkek devlet şiddetiyle katledilen kadınlar için isyandayız! İşsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı isyandayız! Ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı, Nefrete karşı gökkuşağını savunmak için isyandayız!” ifadelerini kullandı. Eylemde konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise,  polisin kadınları engellemesine tepki gösterdi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu