İstihdam azalırken ticaret arttı

İlk Yayın : 18 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 18 Mayıs 2021, 18:13

Mersin Serbest Bölgesi’nde (MESBAŞ) yaratılan istihdam 2020’nin Şubat ayına göre yüzde 5’lik azalarak 10 bin 216 kişiye gerilerken bölgenin ticaret hacmi ise yüzde 21’lik artışla yaklaşık 567 milyon dolara yükseldi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Şubat 2021 Aylık Göstergelerine göre serbest bölgede geçtiğimiz yıla göre istihdamda bir daralma yaşandı. Şubat ayı sonunda geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 oranında istihdam azalırken bölgede faaliyet gösteren firma sayısı ise geçen yıl ile aynı kalarak 413 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde firmaların faaliyet ruhsatları, özellikle “işyeri kiralama” ve “depo işletmeciliği” faaliyet konularındaki daralmanın etkisiyle yüzde 2’lik azalışla 639’a geriledi. Bölgedeki yatırım harcamaları da yurtdışından bölgeye yapılan demirbaş yatırımları kaynaklı yıllık bazda yaklaşık iki kat artışla 7,5 milyon dolara yükseldi.  2021’in Ocak-Şubat döneminde bölgenin ticaret hacmi ise yüzde 21’lik artışla yaklaşık 567 milyon $’a yükseldi. Söz konusu gelişmede özellikle şubat ayında “işlenmiş petrol ürünleri” ihracatındaki hızlı artış belirleyici olurken; “gıda-sanayi ürünleri” ithalat ve ihracatı yıllık bazda en fazla artış kaydeden bir diğer sektör grubu oldu. Yılın ilk iki ayında geniş ekonomik grupların sınamasına göre toplam ticaret hacmindeki gelişmelerde ara malları ihracatı etkili oldu. Ülke gruplarına göre ise Afrika ülkeleri ticaret hacmi artışına önemli katkı sağladı.

 

LİMANDAKİ YÜK TRAFİĞİ ARTTI

Öte yandan liman başkanlıkları bazında ihraç edilen yük trafiği 2020’nin Ocak-Şubat dönemine göre yüzde 4’lük artışla 3,5 milyon tona ulaştı. Söz konusu gelişmede “metal ürünleri” yük grubu etkili oldu. İthalat yükleri ise “petrol ürünleri” yük trafiğindeki daralmanın etkisiyle yıllık bazda yüzde 5’lik azalışla 3,1 milyon tona geriledi.  Dâhili taşımacılık yükleri petrol ürünlerinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 17’lik azalışla 220 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Transit yüklerin geçen yılın ilk iki ayına kıyasla yüzde 66’lık artışla yaklaşık 204 bin tona yükselmesinde “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubu belirleyici oldu.

ELLEÇLEMEDE YÜZDE 8 ARTIŞ

2021’in Ocak-Şubat döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı da yüzde 8’lik artışla 341.022 TEU olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmede özellikle yükleme trafiği etkili oldu. Yılın ilk iki ayında Mersin Limanı, elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sırada yer aldı. Mersin ve Taşucu liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı ise geçen yıla göre değişmeyerek 732 adet olarak gerçekleşti. Uluslararası taşıma hatlarına göre Mersin ilinde Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları da 2020’nin Ocak-Şubat dönemine göre yüzde 4’lük artışla 16 bin 257’ye yükselirken; yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesi ise yüzde 67’lik azalışla 2 bin 153’e geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu