“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!”

İlk Yayın : 23 Mart 2021 – Son Güncelleme 23 Mart 2021, 12:42

Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, her ne olursa olsun haklarından vazgeçmeyeceklerine dikkat çekerek, “Kadın direnişine devam edeceğimizi, İstanbul Sözleşmesini sonuna kadar sahipleneceğimizi bir kez daha yineliyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesini feshetmesine tepkiler sürüyor. Birçok kadın ve sivil toplum örgütünün hafta sonu düzenlediği protestolara tanık olan Mersin’de Mimoza Kadın Derneği üyeleri de sözleşmeden vazgeçilmemesi çağrısı yaptı. Dernek üyeleri adına açıklama yapan Başkan Göksoy, kadınların kesintisiz mücadelesi ile kazanılan haklarının iktidar tarafından hedef haline getirildiğini ileri sürerek, “Kadın cinayetlerini bırakalım durdurmayı, tetikleyen söylem ve politikalar ile bizlerin hayatını tehlikeye atan iktidarın son icraatı ise İstanbul Sözleşmesinden bir gece vakti bir imza ile çıkmak oldu” dedi.

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA SALDIRI VAR”

İstanbul’da 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan sözleşmenin ilk imzacısı olan Türkiye’nin bununla övündüğünü ve kendi uluslararası çıkarları için bu sözleşmeyi gündemine aldığını söyleyen Başkan Göksoy, 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren sözleşmenin özelde kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşısa da hiçbir zaman layığı ile uygulanmadığını savundu.  “O günün şartlarında AB’ye göz kırpmak için imzalanan bu sözleşme bugün de İstanbul Sözleşmesini hedefine koyan kimi parti, tarikat, gerici oluşumlara göz kırpmak ve seçim yatırımı olarak kullanılmak istenmektedir” görüşünü öne süren Göksoy, şöyle devam etti: “Biz kadınların yıllardır bedel ödeyerek, emek vererek kazandığımız haklara yönelik bu saldırıların kadın kırımının bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu zihniyet bugün kadın varlığını yok saymakta, aileyi merkeze alarak şiddeti meşrulaştırmaktadır. Kurumsallaştırmak istedikleri faşizmi tahkim etme ve bunu bir erkek ittifakı ile sağlama alma derdini gütmektedirler. Meclis’in oy birliği ile karar verdiği bir sözleşmeden AKP Genel Başkanının imzası ile çıkıldığı,  kadınların yaşamın her alanında yaşam hakkının çalındığı anti-demokratik koşullarda yaşam güvencemizin de kalmadığını göstermekle birlikte sosyal haklarımızın ve emeğinizin de güvencesi de yok edilmiştir.”

“BU KARARI TANIMIYORUZ!”

Göksoy, kendilerini köleliğe mahkûm etmek istediğini ve tüm kadınların yaşam hakkını daha da tehlikeye atacağını ileri sürdüğü bu kararı tanımayacaklarını ilan ederek, “Giderek otoriterleşen bu erkek egemen zihniyetin kazanımlarımızı elimizden almasına, kendi koltuğunu korumak pahasına verilen bu imzayı tanımıyoruz! Haklarımızın seçim malzemesi yapılması uğruna çiğnendiği bu hukuksuzluğu tanımıyoruz! Kadın düşmanı hiçbir uygulamayı tanımıyoruz! Bin yıllardır kadınların yokluğu üzerine inşa edilmeye çalışılan bu erkek egemen sistemde her ne olursa olsun haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi, kadın direnişine devam edeceğimizi, İstanbul Sözleşmesini sonuna kadar sahipleneceğimizi bir kez daha yineliyor bütün kadınları bu kadın düşmanı karara karşı örgütlenme ağını genişletmeye çağırıyoruz. Sen vazgeçsen de biz vazgeçmiyoruz; İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu