İşçilere korona testi işkencesi

Ne çalışabiliyorlar ne de evlerine dönebiliyorlar...

İlk Yayın : 15 Eylül 2021 – Son Güncelleme 15 Eylül 2021, 14:27

Geçtiğimiz yıl işçi yemekhanesinde koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı görüntülerle gündeme gelen 6 bin kişinin çalıştığı Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu kez de Covid-19 testi skandalı ortaya çıktı. 700 çalışanın hiçbir tedbir alınmadan otobüslerle teste götürüldükleri, hastane önünde aç susuz saatlerce bekletildikleri, hastane yöneticilerinin bu kadar kişiye bir anda test yapamayacaklarını söylemesi üzerine apar topar bir köye götürüldükleri iddia edildi. Burada yapılan testlerde ise çok sayıda kişide Covid-19 çıktığı, temaslı olduğu düşünülen çalışanların da burada günlerdir hapis hayatı yaşadığı ileri sürüldü.

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşı olmayanlara PCR testi zorunluluğu getirilmesinin ardından uygulamada bazı zorluklar yaşandığına ilişkin iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle fabrika, imalathane, şantiye gibi yüzlerce hatta binlerce işçi çalıştıran işletmelerde yaşanan sıkıntılara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Akkuyu inşaatında çalışan işçiler için de test isteyen şirket, iddiaya göre 700’ye yakın işçiyi otobüslerle Silifke Devlet Hastanesi’ne götürdü. Hastane önünde uzun süre bekleyen işçilerin çoğunun sosyal mesafe ve maske kuralına uymadığı görüldü. İddiaya göre burada bir süre bekleyen işçilere, test yapılmadı. Ardından tekrar otobüslere doldurulan işçiler, Sipahili köyüne götürülerek karantinaya alındı. Gece sıralarında Adana’dan gelen sağlık ekipleri test yapmaya başladı. İşçilerin birçoğunun testinin pozitif çıktığı öğrenilirken temaslı olduğu düşünülen işçilerse şantiyeye gönderilmedi.

4 gündür bu köyde bekleyen işçiler gazetemize ulaştı. Adını vermek istemeyen bir işçi, “Kaldığımız yerde telefon çekmiyor. O gün akşam 5’te paydos yaptık. 4 otobüs dolusu insanı götürdüler devlet hastanesine teste. Test filan da yapılmadı bize. ‘Bu kadar adam bir anda niye geldiniz’ dediler haklı olarak hepimizi geri gönderdiler, başlarından savdılar. Cuma gününden beridir koğuşlarda mahsuruz, şantiyeye de gitmiyoruz. Pazar gecesi 12.00, 12.30 gibi Adana’dan geldiler. Test yaptılar, çoğu çalışanda Covid çıktı. Onları götürdüler ama temaslılar hala burada, onlarla birlikte kalıyoruz. Ha bugün ha yarın işe başlayacaksınız diyorlar bekliyoruz. 4-5 kişi birlikte kalıyoruz odalarda. Çoğu insan mağdur, bildiğiniz cezaevi hayatı gibi yaşıyoruz burada. Esir gibiyiz, mahsuruz, 3 öğün yemek yiyip yatıyoruz. Vakitli vakitsiz, şu Covidli çıktı, o gelsin bu gelsin diye geceleri adam topluyorlar” diyerek mağdur edildiklerini ileri sürdü.

KAYDA ALDILAR

Çalışanların hastane önüne getirilmesi ise bir işçi tarafından an be an cep telefonuyla videoya kaydedildi. Videoda otobüslerin içinde ve önünde bekleyen yüzlerce işçi görülüyor. Görüntüleri kaydeden işçinin, “Testi için Silifke Devlet Hastanesi’ne geldik. 700 işi geldik, saat 5’te çıkışımız verildi, kimse yemek yemedi bu saate kadar bekliyoruz, bilinçsizce…İşçinin durumu bu işte, herkes aç bir şekilde bekliyor. Araçların içi ful dolu. 4 otobüs dolu, rezil haldeyiz” diyerek serzenişte bulunduğu duyuluyor.

YEMEKHANE SKANDALIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan Akkuyu Nükleer Santralinin yemekhanesinde geçtiğimiz yıl çekilen görüntülerde ise işçiler için pandemi önlemlerinin alınmadığını gözler önüne serilmişti. İşçilerin yemekhanesinde korona tedbirleri hiçe sayılırken, yönetici pozisyonunda olan çalışanların olduğu yemekhanede ise fiziki mesafeye uyularak yemek yemeleri kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu