“İktidar emeklileri görmezden geliyor”

İlk Yayın : 17 Haziran 2022 – Son Güncelleme 17 Haziran 2022, 11:40

Tüm Emekliler Sendikası MYK üyesi Hüseyin Kurt, emeklilerin açlık ve sefalete mahkum edildiğini söyleyerek, “İktidar emeklileri görmezden geliyor” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Temsilciliği, derinleşen ekonomik krize karşı düşük aylıklarla geçinemeyen emeklilerin sesini duyurmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı MYK üyesi Hüseyin Kurt okudu.

AKP iktidarının emeklileri açlığa ve sefalete mahkum etmek istediğini öne süren Kurt, “İktidarın, emekli ve emekçi/çalışan karşıtı politikası devam ediyor. Bu politikanın özü, yoksullardan ve çalışanlardan alıp, zenginlere, yandaşlara ve para babalarına vermektir. Memleketin kaynaklarını peşkeş çekmektir. 20 yıllık sürede  ölçüsüz lüks harcamalar, gelir garantili modeller, yolsuzluklar, hesapsız kitapsız iç ve dış borçlanmalar,  merkez bankası ve hazine kaynaklarının yağmalanması sıradanlaştı. Bu yüzden  enflasyon ve döviz kontrolden çıktı. Kaynak dağıtımında adalet ortadan kalktı” dedi.

“HALKIN PARASI ZENGİNE AKIYOR”

Yaşanan krizde en büyük faturayı emeklilerin ödediğini belirten Kurt, “Yandaş zenginler daha zengin olurken, milyonlarca emekli ve çalışan emekçinin payına yoksulluk ve  açlık düştü. AKP  yirmi  yıllık iktidarında,  sınırsız özelleştirme, yüksek dış borç, yüksek faiz-düşük kur ve ucuz işçilik politikası uyguladı. Bankerlere ve borsacılara öncelik vererek halkı yoksulluğa itti, sanayi ve tarımı çökerterek, kalkınmayı sadece inşaata bağladı, devlet hazinesini iktidara yakın müteahhitlere ardına kadar açtı” ifadelerini kullandı. “Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervlerini çarçur eden AKP, şimdi  yeni bir kalkınma modeline geçerek, ülkemizi yatırım üretim istihdam ihracat merkezi yapacağını  iddia ediyor” diyen Kurt, yeni kalkınma modelinde döviz soygununu durdurmak yerine kur korumalı mevduatla halkın parasını zengine aktarmak oluğunu iddia etti.

“BÖYLE BİR ZAMMI KABUL ETMİYORUZ”

Tarafsız ve bağımsızlığını yitirmiş TÜİK’in gerçeklerden uzak, hayali, akla ve vicdana uymayan rakamlara dayanarak enflasyon açıkladığını, bu rakamlara dayanarak, yüzdelik zamlar yapıldığını söyleyen Kurt, “Yapılan zamlar, tamamen hayat pahalılığı gerçeğinin dışında olduğundan, refah sağlamıyor, tersine daha yoksullaşmamıza sebep oluyor. Böyle bir ortamda iktidarın hayali rakamlara göre verdiği zamların, hiç bir kıymeti  yoktur. Böyle bir zammı kabul etmiyoruz” dedi.

“EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”

Emeklilerin insanca bir yaşam istediklerini ve buna haklarının olduğunu vurgulayan Kurt, “Yoksulluk ve açlıkta yaşamamız kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor. Yapılacak ilk seçimde emekliler bunun gereğini yapacaklardır. Milyonlarca emekli ve emekli ailesi, iktidarın emeklileri mahkum ettiği açlık ve yoksulluğu unutmayacaktır. İktidarın emeklileri yoksullaştırma ve açlığa mahkum etme politikasına geçit vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLENSİN”

Emeklilerin acil taleplerini sıralayan Kurt, şöyle devam etti: “Asgari ücret, güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre artırılsın. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi, güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. Tüm emekli maaşlarına gerçekleşmiş enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın. Emekli sendikaları Statü yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden çıkarılsın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu