İhmal mi var?

Gökçel, kontrol altına alınan yangın bölgelerinde kök yangınlarına dikkat çekti...

İlk Yayın : 5 Ağustos 2021 – Son Güncelleme 5 Ağustos 2021, 08:03

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel,  Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi’nde ilk olarak 15 Temmuz’da çıkan orman yangının ardından, geçtiğimiz hafta aynı yerde tekrar yangın çıkmasını soğutma çalışmalarının yapılmaması yüzünden olduğunu ileri sürerek, “Milyonlarca hektar ormanımız hatalar ve ihmaller zinciri neticesinde yandı. Kökler hala yanıyor. Rüzgar çıksa etrafı tutuşturup yine yangın çıkaracak” uyarısında bulundu.

Mersin’in Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi’nde ilk olarak 15 Temmuz’da çıkan ve 3 gün süren orman yangını, geçtiğimiz hafta 28 Temmuz’da tekrar başlamış, çevre mahallelere yayılmış ve 4 gün süren mücadelenin ardından kontrol altına alınabilmişti. TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Aydıncık’ta çıkan orman yangınlarını yerinde inceledi. Burada kök yanmalarının devam ettiğini çektiği videolarla yayınlayan Milletvekili Gökçel, “Aydıncık ilçemizde Karaseki mahallemizdeyiz. Aydıncık’ta güney-kuzey 35 km, doğu-batı 20 km alanda ormanlarımız, ciğerlerimiz yandı. 15 Temmuz’da Pembecik Mahallesi’nde başlayan yangın bin beş yüz hektar ormanımızı yakmıştır” dedi. Kontrol atına alınan yangının ardından yapılacak soğutma çalışmalarının 20 gün sürmesi gerekirken, yangın söndü diye görevlilerin bırakıp gittiğini, sadece gelip kesilecek ağaçları işaretlediklerini köylülerden duyduğunu aktaran Gökçel, “Orada kök yanması devam ediyor. Pembecik’teki orman yangını olan alanda kök yangının devam etmesi ve daha sonra alevlenerek bu kadar büyük alanı yakmasına neden oldu, bu köylüler tarafından söyleniyor. Burada Orman Bakanı özellikle kendi işini yapacağına, bu ihmalini örtmek için belediyeleri hedef gösteriyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Elbette ki her kurumun görev ve sorumluluğu farklıdır. Ama orman bakanlığının öncelikli görevi ormanları yangınlardan korumaktır” şeklinde konuştu.

“SEBEP İHTİMALLER ZİNCİRİ”

Konuyla ilgili 2021 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nün planlama yaptığını, belirli bütçeler ayırdığını ancak planların yerine getirilmediğini öne süren Gökçel, “2021 yılında Orman Genel Müdürlüğü planlama yapıyor, uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon liralık bütçe oluşturuyor. Yangın ve lojistik aracı için de 8 milyon liralık bir proje geliştiriyor. Aynı zaman da 26 tane helikopter alımını planlıyor. Bu da yetmiyor, ormanların korunması, yangınların önlenmesi için de 55 milyon liralık bir bütçe ayırıyor ama sadece 28 bin lira harcıyor. Yani kendi planlıklarını bile yerine getiremiyorlar, ormanları koruyamadılar, milyonlarca hektar ormanımız orman bakanını ve iktidarın sebep olduğu hatalar ve ihmaller zinciri neticesinde yandı. Orman vatandır, vatanı koruyamadınız, vatanı yaktınız. Görevinizi yapmıyorsunuz, cumhurbaşkanı başta üzere derhal iktidarı istifaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

YANAN AĞAÇ KÖKLERİNİ GÖSTERDİ

Daha sonra Pembecik Mahallesi’ne giden ve orada da açıklama yapan Gökçel, hala yanan kökleri göstererek, “Pembecik orman yangınında 15 Temmuz’dan sonra ortaya çıkan manzara işte bu. Bahsettiğimiz kök yangını bu. Kök yangınları 1 ay kadar sürer. Şuan da kök yangınları var ve yeni bir yangının çıkması an meselesi. Bu yangın burada bir rüzgâr çıksa şuradaki kurumuş ağaçları yakacak ve bütün bu bölgedeki ormanlık alanlar zarar görecek, yangının çıkmasına neden olacak. 20 gün soğutma çalışması devam edip kontrol altına alınması gerekirken Pembecik’teki orman yangını olduğu bu alanda bu yapılmadı ve 35 km güney-kuzey yönünde, 20 km de doğu-batı önündeki büyük bir alanın yanmasına neden olan işte bu ihmaller zinciri” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu