HDP’ye saldırı protestosu

İlk Yayın : 20 Haziran 2021 – Son Güncelleme 20 Haziran 2021, 11:27

Bir kişinin ölümüyle sonuçlanan HDP İzmir İl Binasına yapılan silahlı saldırı birçok kentte olduğu gibi Mersin’de de protesto edildi.

Deniz Poyraz adlı parti üyesinin ölümüyle sonuçlanan İzmir’deki saldırıya tüm yurtta tepkiler sürüyor. Mersin’de de başta HDP İl örgütü olmak üzere çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin oluşturduğu yüzlerce kişiden oluşan grup Özgür Çocuk Parkı’nda toplanarak sloganlarla HDP İl Binası önüne geldi. Burada da “Deniz Yoldaş Ölümsüzdür”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak”, “Yaşasın Halkların kardeşliği”, “HDP halktır, halk burada” şeklinde slogan atan grubun etrafında Çevik Kuvvet polisleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Eylemde konuşan HDP Mersin İl Başkanı Mehmet Alış, Deniz Poyraz’ın katledilmesinin bütün halkların yüreklerini sızlatan bir sürecin başlangıcı olduğunu dile getirdi. HDP’nin bu ülkenin vicdanı olduğunu söyleyen Alış, “Hangi fikriyatta olursa olsun bir kadına yönelim demek artık sözün bittiği yerdir. Bu ülkenin geleceğini, bu ülkeyi yönetenlerin insafına Türkiye halkları bırakmayacaktır. Biz bu ülkenin kaderini bu ülkenin barışını adaletini bunlara bırakmayacağız. Bedeli ne olursa olsun HDP dimdik ayaktadır” şeklinde konuştu.

“DENİZLERİMİZ TÜKENMEYECEK, POYRAZIMIZ ESMEYE DEVAM EDECEK”

HDP Mersin İl Eş Başkanı Gülbahar Şoför ise, İzmir’de 17 Haziran’ın sadece Türkiye demokrasisi adına değil, Türkiye halklarının bir arada yaşaması adına da önemli eşiklerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bizler her türlü saldırıya rağmen demokratik siyaset ve onurlu barış mücadelemizi sürdürme konusunda ısrarımızı devam ettireceğiz. Deniz ve binlerce yoldaşımızın mücadelesine yakışır şekilde bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirene kadar bir an bile olsun duraksamadan onurlu ve haklı yürüyüşümüze devam edeceğiz. Mücadele, kararlılık ve özgür yaşam tutkusuyla harmanlanan Denizlerimiz tükenmeyecek, poyrazımız esmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

“ÜLKE GÜNDEMİNE KARA BİR LEKE SÜRÜLDÜ”

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da, ülke gündemine kara bir leke olarak sürülen bir olay yaşandığını söyledi. Bu ülkede artık barış ve özgürlük gelmesini istediklerini söyleyen Yeşilboğaz, “Biz ölümleri hiçbir zaman kutsamadık. Yaşamı, özgürlüğü, barış kardeşliği kutsadık. Bundan sonra da bu ülkede herkes eşit ve kardeşlik içinde yaşayacak. Şuna inanıyoruz, bu ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenlere, bu aydınlık yüzlü insanlar, bu aydınlık yüzlü insanlar asla izin vermeyecektir” dedi.

“DENİZ KADAR MASUM, DENİZLER KADAR CESURUZ”

CHP Mersin İl Başkan Yardımcısı Şerife Arıcı Yıldız ise, Deniz Poyraz’ın katliamının sıradan bir cinayet olmadığını belirtti. “Bu katliam son zamanlarda ülkemizde siyasete, siyasetçilere, partilere yapılan saldırıların geldiği bir boyuttur” diyen Yıldız, “İzmir’de tepeden tırnağa bir demokrasi katliamı, bir insan hakları katliamı olmuştur. İktidarın karşısındaki tüm muhalif güçlere sabrı olmayan, onları kapatmaya çalışan, kapatamıyorsa yok etmeye çalışan bir siyasi düşünceye saygı duymuyoruz. Bugün hepimiz Deniz kadar masum, Deniz kadar mahzun ama Denizler kadar cesuruz. Yaşasın demokrasi yaşasın denizler” şeklinde konuştu.

“KATİLLERDEN HESABI KADINLAR SORACAK”

Mersin Kadın Platformu adına konuşan Ceren İnan, “Kadın düşmanı politikalarla halkları birbirine düşürmeye çalışan politikalarla bir kadın daha katledildi” dedi. Faili bildiklerini ve işaret ettiklerini söyleyen İnan, “Failin yüzü belli olabilir ama arkasındaki isimleri hepimiz biliyoruz. Katilin gözaltına alınırken nasıl muamele edildiğini hepimiz gördük. Önceki gün hayatları için mücadele eden kadınlar yerlerde sürüklenerek ters kelepçelerle göz atına alınırken bir kadının katilinin ne denli muameleyle gözaltına alınmadığını kelepçe bile takılmadığını gözlerimizle gördük. Katillerden hesabı kadın mücadelesi soracak” ifadelerini kullandı. Eylemin ardından grup, zılgıt çekerek ve slogan atarak dağıldı.

MESİAD’DAN KINAMA

Öte yandan Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), saldırıyı kınadı. Demokrasi ve sağduyulu davranma vurgusunda bulunan MESİAD, siyasi partilerin milletin iradesi olduğunu ve siyasi partilere yapılan saldırıların 84 milyon insanımızın tamamına yapıldığını kaydetti. MESİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bütün siyasi partiler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların iradesidir. Herkes ve herkesim milletin iradesine saygılı davranarak yurttaşlık görevlerini yerine getirmelidir. Son zamanlarda siyasi parti liderlerine, temsilcilerine ve il binalarına yapılan saldırıları kınıyoruz. Demokrasi hayatını hedef alan bu senaryoları daha önce yaşayan vatandaşlarımız, provokasyonlara imkan vermeyecektir. Bu tuzaklara karşı sağduyulu olmalı ve birlik beraberlik içerisinde cevap vermeliyiz. Kaos ortamı, ülkemizin demokrasisinde yara açtığı kadar, ekonomimizi de olumsuz etkilemektedir. Bir arada yaşamı tahrip eden, ayrıştırmayı körükleyen ifade ve davranışların demokraside yeri yoktur. Moral bozukluğu yaşayan ülkemizde uzlaşmacı ve saygıya dayalı diyalogların sağlanması herkese örnek olacaktır. HDP İzmir İl Binasına yapılan provokatif saldırıyı kınıyor, yaşanan can kaybı nedeniyle başsağlığı diliyoruz. Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı ve gerekli cezalar verilmelidir. İş dünyası olarak ülkemizin huzur ve barış içerisinde, demokratik değerlere bağlı ilerlemesini ümit etmekteyiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu