HAYALET BALIK AĞLARI DENİZ CANLILARINI YOK EDİYOR!

İlk Yayın : 31 Mart 2024 – Son Güncelleme 31 Mart 2024, 10:55

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Akdeniz’de son 2 yılda 295 deniz kaplumbağası atıl olan hayalet ağlara takılarak boğuldu. Bakanlık bu ağların toplanması için harekete geçerken uzmanlar da ekonomik zarara ve balık ölümlerine yol açan hayalet ağlar için balıkçıları dikkatli olmaya çağırdı.

Mersin sahillerinde fırtınada kaybolan ve ömrü tamamlanan atıl hayalet ağlar birçok deniz canlısının ölmesine neden oldu. Bırakıldıkları yerlerde senelerce tür ayırt etmeden avlanmaya devam eden hayalet ağlardan, deniz kaplumbağaları köpekbalıkları, deniz memelileri ve deniz kuşları da etkilendi. Tarım ve Orman Bakanlığının 2 yıl verilerine göre hayalet balık ağlar, 295 deniz kaplumbağasının boğulmasına neden olurken bakanlık hayalet ağlarla mücadele için harekete geçti. Bakanlık ve Mersinli balıkçılar denizde atıl olan hayalet ağları toplamaya başladı. Bu çalışmalarda bakanlığa bağlı su ürünleri ekipleri atıl ağlara takılan 12 deniz kaplumbağasını ölmek üzereyken kurtardı.

ÖZELLİKLE DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırma Görevlisi Dr. Evrim Kalkan Tezcan, denize atılan veya bir şekilde ömrü tamamlanmış hayalet ağların birçok deniz canlısının ölümlerine neden olduğunu anımsattı. Dr. Tezcan, hayalet ağların kaplumbağalar için ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, “Hayalet ağlar deniz ekosistemini de tehdit ediyor. Avlanma bittikten sonra ağın sudan normalde çıkması gerekiyor. Ama bu şekilde suda kaldığında kontrolsüz bir şekilde avlanma devam ediyor. Bizim bölgemizde deniz kaplumbağaları için üreme alanında önemli bir yere sahip olduğundan hayalet ağlarına takılan kaplumbağalarda ciddi yaralanmalar, belirli uzuvlarının kopması kollarının bacaklarının ya da boğulmalarına neden oluyor ve yaşamlarını yitiriyorlar Ağların olabildiğince toplanması ya da bilinçli olarak suya bırakılmaması oldukça önemli” dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Mersin’in Silifke ilçesindeki bir balıkçı ise “Hayalet ağların yerlerini tespit edip Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri ekibine bildiriyoruz. İl Tarım Müdürlüklerine de bildirdiğimiz zaman onlarda dalgıç ekipleriyle gelerek taşlığı, resifleri temizliyor. Onlarla beraber atıl ağları denizden çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu