Göksu’ya ATV tehdidi

Mersin’in Silifke ilçesinde, uluslararası sözleşme koruma altına alınan Göksu Deltası Özel Koruma Bölgesi, ATV tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İlk Yayın : 5 Temmuz 2021 – Son Güncelleme 5 Temmuz 2021, 11:37

Mersin’in Silifke ilçesinde, Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) ile üzerinde her türlü faaliyete hassas kurallar getirilen Göksu Deltası Özel Koruma Bölgesi, son günlerde ATV tehlikesiyle karşı karşıya. ATV sürücülerinin bölgeyi mesken tutarak araçlarıyla geziler yapması, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı kumsallar, endemik bitkilerin tutunduğu kumul alanlar ile göçmen kuşların konakladığı, yerel kuşların yuva yaptığı sulak alanlarda tehlike yaratıyor. Duruma tepki gösteren çevreciler, sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak yetkililere harekete geçmeye çağırdı. Mersin Anamur Çevre Paltformu sayfasında paylaşım yapan Musa Türkmen isimli çevreci, “Çıplak ayakla basmaya kıyamadığımız yerlere bakın nelerle giriyorlar” diyerek ATV sürücülerinin fotoğraflarını paylaştı ve tehlikeyi gözler önüne serdi.

Uluslararası sözleşme uyarınca korunması belirtilmesine rağmen, yıllardır korunmadan uzak, içerisinde yaşamsal varlıklarını sürdürmeye çabalayan canlılar üzerinde, insan baskısının her geçen gün arttığını söyleyen Türkmen, “ATV araçlarının genel trafik kurallarına uygun doğru kullanılmasının yanında, kullanımı ayrıca kurallarla belirtilmiş – sınırlandırılmış özel alanlar üzerinde de, belirtilen kurallara uygun doğru kullanılması gerekmektedir. Bu taşıtların, ayrıca kurallarla belirtilmiş – sınırlandırılmış kullanım alanlarından bir tanesi de, uluslararası sözleşme ile Özel Koruma Bölgesi niteliği getirilen, Göksu Deltası” dedi. Araçların Göksü Deltası’nda acımasızca sürüş yaptıklarını söyleyen Türkmen, “Araçların, arazi koşulları üzerinde kullanım imkanı sağlaması neticesinde, özel koruma bölgesi içerisinde, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı kumsallar, endemik bitkilerin tutunduğu kumul alanlar ile göçmen kuşların konakladığı, yerel kuşların yuva yaptığı sulak alanlar, araçların tekerleklerinin zemine olumsuz etki etmediği yer kalmayıncaya kadar, araçların seslerinin geniş düzlükte ulaşmadığı yer kalmayıncaya kadar, bütün bir coğrafya, insanın diğer canlılar üzerinde baskı var ettiği acımasız sürüş güzergahları olarak kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

YUMURTA BIRAKMA ALANLARI ÜZERİNDE ATV GEZİSİ

Bölgede çeşitli tabelalarla koruma kurallarının belirtildiğini ancak buna rağmen duyarsız sürücülerin bölgeyi mesken tuttuğuna dikkat çeken Türkmen, “Bölge içerisinde, deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma kumsal alanları üzerinde ATV ile geziyorlar. Kullanılan araçlardan yayılan ses, yoğunlukla sulak alan kısmında yuvalayan – konaklayan kuşlar üzerinde de strese bağlı olumsuz etki oluşturmaktadır. Bunun yanında, araçların bölge zemini üzerindeki hareketliliği, endemik bitki türleri başta olmak üzere, kumul alanları tutan, kıyı erozyonu önleyen bitkilere olumsuz etki yapmaktadır” ifadelerini kullandı. Göksu Deltası’nın caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı, Akdeniz’deki en önemli ana yuvalama bölgelerinden birisi olduğunun altını çizen Türkmen, “Ayrıca yumuşak kabuklu Nil Kaplumbağası’nın da yuvalama alanlarından birisidir. Bölgede yer alan Kum Zambağı türünün de nesli tehlike altında ve türe yönelik en önemli tehdit, yetişme alanlarında artan insan hareketliliğidir” dedi. Bölgede Türkiye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Silifke Çevre Şube Müdürlüğü denetim ofisi olduğunu ancak hiçbir yaptırım uygulanmadığını öne süren Türkmen, “Ofis, Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi, tampon bölge sınırı içerisinde yer almaktadır. Motorlu (ATV) taşıt kullanıcılarının koruma bölgesi içerisindeki hareketliliği, çaba gerektirmeden görülebilir, duyulabilir. Ancak, ofis binasında görevli birileri varsa” şeklinde konuştu.

Yusuf Yavuz isimli çevreci ise, konuyla ilgili yaptığı paylaşımında, doğa koruma açısından ‘Kaşıkçı Elması’ gibi korunması gereken bu özel doğal alanın ‘özel keyif’ için kurban edildiğini söyleyerek şunları aktardı: Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan bölgedeki kumsallar aynı zamanda caretta caretta türü deniz kaplumbağaları için yuvalama alanı. Alanda birçok uyarıcı tabela olmasına rağmen ATV turu için kullanılan kumsallar ve doğal yaşam alanları tahrip ediliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu