Gelinlikçiler yeni sezondan umutlu

İlk Yayın : 13 Haziran 2021 – Son Güncelleme 13 Haziran 2021, 12:36

Koronavirüs salgınıyla birlikte uzun süredir ara verilen toplu düğün ve nikah törenleri normalleşme adımları ile birlikte yeniden başladı. Gelinlik piyasası da normalleşmeyle birlikte yeniden canlanırken, gelin adayları bu dönem gelinliklerini satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Gelinlik sektörü ise hareketlenmeden memnunken, yaşadıkları zararı kapatmaya çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Haziran’dan itibaren nikah ve düğün işlemlerine izin vermesiyle birlikte gelinler gelinlikçilere akın etmeye başladı. Pandemi sebebiyle son zamanlarda düğünden çok nikah yapılmak istenmesi, tercihleri gelinlikten çok nikah elbisesine çekerken, satın alma da yerini kiralamaya bıraktı.

Mersin merkezde 18 yıldır gelinlik sektöründe hizmet veren gelinlik mağazası sahibi Adeviye Aşkar, yaşanan hareketlenmeden memnun olduğunu söyledi. İşini severek icra ettiğini anlatan Aşkar, “6 yıldır kendi mağazamda hizmet veriyorum. Buraya gelen gelinleri giydirip onları mutlu etmek bizi daha da mutlu ediyor. Onların hayallerini süslüyoruz” dedi. Pandemiden etkilenen sektörlerin başında gelinlikçilerin geldiğini söyleyen Aşkar, “Pandemiden önce 4 kişi çalışıyorduk. Pandemi dolayısıyla ikiye düştük. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biriyiz. Düğün sektörü bitmişti. Düğün sektörüyle birlikte biz de bittik. Yeni yeni, hafif hafif kımıldamalar var. İyi olacağız diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

KİRALIK GELİNLİKLERE RAĞBET ARTTI

Mersin’de çok fazla gelinlik mağazası olmasının işlerini etkilediğini aktaran Aşkar, “100-120 tane gelinlik mağazası var. İnsanlar da seçici, kısmeti olan geliyor, elimizden geldiğince de yardımcı oluyoruz. Daha iyi olacağımıza inanıyorum. Talep bu açılmayla birlikte arttı zaten. Biz de onların yoğunluğuna göre, isteklerine göre yeni yeni modeller hazırlıyoruz” dedi. Pandemi döneminde özellikle nikâh elbiselerine olan ilginin yanı sıra kiralamanın arttığını anlatan Aşkar, şöyle devam etti: “Pandemiden dolayı nikâh kıyafetlerine ilgi arttı çünkü çoğu insan nikâh tercih etmeye başladı. Onlar için de yeni yeni tasarımlar yapıyoruz. Kendimiz tasarlıyoruz, kendimiz dikiyoruz. Bizde her bütçeye göre gelinlik var. Kampanya yaptık, bir önceki sezonun modelleri, elimizde kalan modelleri bin lira ile 2 bin 500 lira arası direkt satışta bulunuyoruz. Yeni sezon modeller de 3 bin liradan başlıyor, modeline göre değişiyor. Kiralamalar da yine 2 bin beş yüz lira civarında. Mersin’de satın alma çok fazla yok, kiralama daha çok var ve bu pandemide daha da arttı kiralamaya talep. Bin lira bile fark olsa satın aldıklarında ne yapacaklar ki? Alıyorlar, sonra dolapta koyacak yer bulamıyorlar, sonra baza altına koyuyorlar, sonra da verecek birini arıyorlar. O yüzden kimse satın almaya gitmiyor.”

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Pandemide sadece 3 bin liralık hibe desteğinden yararlanabildiğini, onun dışında bir destek alamadığını söyleyen Aşkar, bu dönemde hep cebinden yediğini dile getirdi.  Pandemide iyice artan fiyatlar sebebiyle işlerinin daha da zora girdiğini ifade eden Aşkar, “Nerede ne uygunsa ona yönelmeye çalışıyorsun, bir kuruş bir kuruştur diye düşünüyor insan. Nasıl müşteri sana gelince uygun fiyatlı olanlara gidiyorsa bizde de öyle. Bir kumaş alacağım, nerede uygun ona bakıyorum mesela. Her yere soruyorum” dedi.  Önceden 200 liraya aldığı tülü şimdi 400 liraya aldığından yakınan Aşkar, “Bir simin metresi 55 lira. Bizim aldığımız tüm malzemelerin fiyatları da arttı pandemide. Bir güpüre 400 lira fiyat veriyorlar. Bir metre dantel 300 liradan başlıyor. Biz de eski dantellerimizi yeniliyoruz. Boydan dantel olan bir gelinliğimin dantellerini kestim tek tek işliyoruz. En azından bir tane gelinlikten ben 10 tane çıkartırım, bunu düşünmek zorundayız. Yapacak hiçbir şey yok. Süreç çok zor” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte çok borca da girdiğini anlatan Aşkar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oradan aldığını ona, ondan aldığını başka yere veriyorsun. Doktora gidemiyorum şimdi. Yaklaşık bir senedir bağkurumu ödeyemiyorum ben. 6 senedir bu iş yerini çalıştırıyorum, bir gün aksatmadım bağ kurumu. Yapılandırmayı bekliyorum şimdi. Şu pandemi biraz daha uzasa bir tane esnaf kalmaz. 60 bin lira dükkân kiramı ocak ayında ödemem gerekiyordu ve hala ödeyemedim. Burası açılalı daha 1 hafta oldu. Anca iş yapıyoruz. Ben o parayı nasıl biriktireceğim bilmiyorum.  Bu pandemiden etkilenmedim diyen yalan söylüyor. Bu süreçte iş yapabiliyorsan karnını doyuruyorsan şükrediyorsun.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu