ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

İlk Yayın : 21 Aralık 2023 – Son Güncelleme 21 Aralık 2023, 10:22

Tüm toplumlarda farklı anlayışlar, düşünceler olduğu kadar, ortak düşünce ve anlayışlar da vardır. Toplumlardaki ortak anlayışlar, ahlak değerler” veya “etik davranışlardır.”  İyi ahlâk, Russo’nun deyimi ile “vicdan” haline gelmiş davranışlar, erdemli davranışlardır. Başka bir deyişle etik davranışlardır.

*****************

Bireyi hor görme, aşağılama, yanlışlarını yüzüne vurma, akran zorbalığı ve istismar (sözlü ve bedensel) kişide karşı tepki oluşturur .Özellikle eğitim sistemlerinde bu tür olumsuz davranışlar yanlış ve topluma zarar veren kuşakların yetişmesine zemin hazırlar. (Tarikat yurtlarında, Kuran kurslarında çocuklara yapılanlar her gün basında) Topluma yön veren eğitim sistemleridir. Atasözlerimizden biri; “Ne ekersen onu biçersin” der. Eğitim sistemleri ve sistemde görev alanların etik davranışları gelişmiş olmalıdır.
*******************

Gruplara karşı etik davranışlar bireylerden de önemlidir. Yaşadığımız toplumsal olayların nedeni etik olmayan davranışların gruplar üzerine etkisinin sonucudur. Örneğin; iki takım maç yapıyor. Bir sporcu karşı takıma karşı tahrik edici, aşağılayıcı davranışta bulunuyor. Devamında yapılan yorumlar, kavgalar, yaralanmalar veya ölümler. Toplumlara karşı etik olmayan bu davranışlar derin yaralar açar ve de hiç unutulmaz. (Hakeme yumruk atan spor kulübü başkanı, yaralanan hakem. Bu hafta yaşanan derin iz bırakan bir toplumsal olay)

*********************

İzmir’in işgalinde Yunan Kralı’nın Türk Bayrağını çiğnediğini; Mustafa Kemal Atatürk’ün ise yere serilen Yunan Bayrağını kaldırttığını, ”Benim Yunan Halkı ile bir sorunum yok “ dediğini kim unutabilir.
Günümüzde; kişiler, gruplar ve toplumlar bencil davranmaktadır. Bu bencillikler kavgaları, savaşları, kötülükleri beslemektedir. İnsanlar ne zaman tüm insanların, kendilerine yapılmasını istemedikleri  davranışları başkalarına  yapmaz ise etik davranış ortaya çıkar. O zamanda ; bireyler, gruplar, toplumlar huzurlu, mutlu yaşamaya devam eder. Etik davranış ilkeleri insan yaşamının her alanında, her evresinde yaşanmalı ve onunla bütünleşerek son yolculuğuna birlikte uğurlanmalıdır .
**********************

Eğitim, eğitim ….Tarikatlarla protokol yapılıp okulları imamlara teslim ettiren Milli Eğitim Bakanının özrü kabahatinden de büyük. Onlar çocukların dağa çıkmasını engelleyecekmiş! Hangi dönem çocuklar dağa çıkmış, el insaf bakan bey. Okullar eğitim öğretim yuvalarıdır. Sayenizde ne hale getiriliyor. Okullardan elini çeksin tarikatlar, imamlar…

OKULLAR ÖĞRETMENLERE TESLİM EDİLMİŞTİR…

Başa dön tuşu