Emeklilerden iktidara kırmızı kart

İlk Yayın : 19 Mart 2024 – Son Güncelleme 19 Mart 2024, 17:25

VİDEO HABER-

Mersin’de bir grup emekli, maaşlarının artırılması ve ‘Toplu Sözleşmeli Sendika’ yasası için davullu halaylı eylem yaptı. Emekliler, yaptıkları açıklamada adeta süründüklerine dikkat çekerek, “Duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin” diye haykırdı.

 

Emekli-Sen ve Tüm Emeklilerin Sendikası üyesi bir grup, temel ihtiyaçlarını gideremedikleri gerekçesiyle Özgür Çocuk Parkı’nda renkli bir basın açıklaması yaptı. “Gün gelecek devran dönecek, AK Parti emekliye hesap verecek” sloganının atıldığı eylemde “Sendikal hakkımız engellenemez” yazılı pankart açıldı. Basın açıklaması öncesi davul eşliğinde halay çeken emekliler renkli görüntüler oluşturdu. Burada grup adına açıklama yapan Tüm Emeklilerin Sendikası 2017 Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, emeklilere yok denilen paranın kapılarının zenginlere nasıl açıldığını gördüklerini söyledi. Başkan Canpolat, “Emekliye gelince para yok. Oysa haberlerde her şey de birinci sıradayız. Emekliye gelince neden para yok?” diye sordu.

İKTİDARA SESLENDİLER: ACİL ÇÖZÜM ÜRETİN

Başkan Canpolat, açıklamasının devamında; emeklilerinin beslenemediğini, yatağa aç girdiğini hatta karınlarını bile doyuramadığını ifade ederek, “Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alışveriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu” diye sitem etti.  “Emekliler, kasabın yolundan vazgeçtik, ekmek alamıyor. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor.  İktidara sesleniyoruz, duyun bu çığlığı ve acil çözüm üretin” diyen Canpolat, şöyle devam etti: “BİS- AR’IN araştırmasına göre açlık sınırı 20 bin 834 lirayı, yoksulluk sınırı 60 bin 757 lirayı aştı. Bekar bir çalışanın sadece yaşam maliyeti 26 bin 970 liradır. Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 bin lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zordur! Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, İnternet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60 bin 750 liraya ihtiyaç varken, 10 bin lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin.  Bedelini peşin peşin ödediğimiz emeğimizin değerlendirilmediği ortadadır. Prim güncelleme katsayı hesabında, bile-isteye hile yapılıyor. Buna sessiz mi kalacağız? Buradan bütün emekli vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Sizin umutla beslenme zamanınız yoktur. Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Barışçıl ve demokratik tepkilerinizi gösterin. Demokratik haklarımızı fiili ve meşru yollarla kullanıp, en geniş şekilde örgütlenin. Kurtuluş kendi ellerinizdedir. Onun da yolu örgütlenmekten geçer. AKP ve iktidar ortaklarının yüzdelik maaş artışları bir çözüm değildir.”

“TOPLU SÖZLEŞMELİ SENDİKA” YASASI İSTEDİLER

Her 6 ayda bir yapılan maaş ayarlamasının emeklileri derin yoksulluğa ittiğine dikkat çeken Başkan Canpolat, çözümün belli olduğunu vurguladı. Buna göre Canpolat, 2008’de uygulamaya konulan ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ derhal iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Başkan Canpolat ayrıca memurlara verilen seyyanen ödeneğin, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmesini ve en düşük emekli maaşının, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmesini istedi.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Başkan Canpolat, son olarak, şu taleplerini sıraladı: “Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır. İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalıdır. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır. Emekliler için “Toplu Sözleşmeli Sendika” yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir. Önemli bir uyarımızda çalışan emekçilerimizedir. Hepinize sağlıklı ve uzun ömür dileriz. Ama günün sonunda sizlerde emekli olacaksınız. Bugün zar zor geçindiğinizi biliyoruz. Emekli olduğunuzda hiç istemeyiz ama, çok daha zor günler sizi bekliyor. Bu nedenle emekliler ve çalışanların omuz omuza insanca yaşam için güç birliği yapmaları zorunludur. Gün birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Dostlarımızın bu duyarlılıkta olduklarından kuşkumuz olmasa da, bir kez daha hatırlamakta fayda vardır. Bu vesileyle siyasi iktidara seslenmek istiyoruz. Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda bir çok bölgede mitingler düzenleyeceğiz. İsteklerimizin yanıtsız kalması halinde yapacağımız bölgesel mitinge, şimdiden bütün emek ve demokrasi güçlerini güç birliğine davet ediyoruz.”

 

Başa dön tuşu