Emekçilerden zam protestosu

Gittikçe derinleşen ekonomik kriz karşısında alım güçleri eriyen emekçiler, her gün yenilenen zamları protesto etti.

İlk Yayın : 26 Kasım 2021 – Son Güncelleme 26 Kasım 2021, 19:17

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu, her gün yenilenen zamları protesto etmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP vekilleri Hasan Özgüneş ve Muazzez Orhan, EMEP, TÖP, DİSK’e bağlı Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ve KESK bileşenleri katıldı. KESK Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Mustafa Özbay, “Bizleri açlığa, yoksulluğa mahkûm eden tüm zamlar geri alınsın” çağrısında bulundu.

“HALK AÇLIK VE YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLDİ”

İktidarın halktan ve emekçiden yana olmayan, sermayenin çıkarları doğrultusunda aldığı kararlar ve bu yöndeki politikaları sonucu emekçileri, emeği ile geçinenleri,  yoksul halk kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm ederken, sermayedarları, patronları, milyon dolarları olanları onlarca kat zenginleştirdiğini öne süren Özbay, “Yoksulluk sınırının on bin TL’ ye, açlık sınırının dört bin TL’ ye ulaştığı bu günlerde başta işsizler, yoksul halk kesimleri ve asgari ücretli işçiler olmak üzere, emeğiyle geçinen bütün emekçiler ve aybaşını getiremeyen biz kamu emekçilerinin yaşam ihtiyaçları karşılanamaz duruma gelmiştir. Geçiş garantili köprü, tünel ve otoyolları, uçuş garantili havaalanları, vb. projelere inşaat şirketlerinin kasalarına para akarken; işçinin, emekçinin, emeklinin, üretici köylünün cebindeki para pula dönüşmektedir. Paranın değerinin her geçen gün erimesi, halkın daha fazla yoksulluğa ve açlığa sürüklenmesine yol açarken; başta yandaşlar olmak üzere, büyük sermaye için rant ve vurgunun büyümesi demektir” ifadelerini kullandı.

“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BORÇ YÜKÜ TIRMANDI”

Emekçilerin alım gücünün iyice düştüğünü ve buna karşın borç yükünün de tırmandığını belirten Özbay, “Durdurulamayan hatta bilerek durdurulmayan bu gidişat nedeniyle sadece fakirleşmiyoruz aynı zamanda sırtımızdaki borç yükü de artıyor.  Emeği ile geçinen tüm halk kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden tüm zamlar geri alınmalıdır. Yaşanan bu ekonomik iflas dikkate alınarak 2022 Bütçesi halktan ve emekçilerden yana bir bütçe olarak hazırlanmadır. Ülkemizi bir günde dolara ve uluslararası sermayeye karşı bu kadar yoksullaştıranlar ve sosyal-ekonomik olarak iflasa götürenler istifa etmeli, hukuk önünde hesap vermelidir” diye konuştu.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, emekçilerin çok zor bir süreçten geçtiğini söyleyerek, “Hem emekçiler hem işçiler kadınlar gençler çiftçiler olarak ülkede yaşayan tüm kesimler olarak pandemi döneminde artan ekonomik krizin baskısı ve iktidarın bu krizi ötelemeye dair geliştirmiş olduğu tutumlar ila karşı karşıyayız. Hem kamu emekçileri hem işçiler açısından çok zorlu bir sürece girdik sadece 10 gün içerisinde kamu emekçileri açısından aldığımız ücretlerle 200 dolara yakın kayıp yaşadık” dedi. Özellikle asgari ücretle geçinenlerin bir yılda büyük bir kayıpla karşılaştığını belirten Bozgeyik, “19 aylık süre içinde asgari ücretle çalışan işçiler 150 dolarlık bir kayıp yaşadı. Tarım zamanı olduğunu biliyoruz. Çiftçilerimizin ne mazot ne gübre alabildiklerini izliyoruz. Esnaf açısından borçlanma nedeniyle çok büyük bir ekonomik kriz içinde olduğumuz ortada. KESK olarak başından beri kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz diyoruz. Bu işsizlik bu yoksulluk bu baskıdan kurtulmamızın tek yolu mücadeleyi büyütmektir” diye konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu