Ekmen, Güney Afrika Büyükelçiliğini ziyaret etti

İlk Yayın : 5 Şubat 2024 – Son Güncelleme 5 Şubat 2024, 11:13

DEVA Partisi Genel Başkan Yarımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, DEVA Partisi heyetiyle birlikte Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğine, İsrail aleyhine açtıkları “soykırım” davasına destek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dipuo Bertha Letsatsi-Duba ile görüşülen ziyarette Ekmen ile birlikte Genel Başkan Yardımcıları Aysun Hatipoğlu, Elif Esen ve Evrim Rızvanoğlu yer aldı. Görüşmeden sonra açıklama yapan Ekmen, “Biz bugün DEVA Partisi olarak Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisini ziyarete geldik. Uluslararası Adalet Divanı’na yapılmış olan başvuru süreciyle ilgili bilgi aldık. Bu konuda sorumluluk alıp herkesten önce harekete geçtikleri için teşekkür ettik ve desteklerimizi ilettik” dedi. Ekmen, başından beri bu hukuki süreci desteklediklerini, saldırılar başladığı ilk günden beri İsrail’in insanlık dışı tutumuna karşı tepkilerini her platformda gösterdiklerini ve bu katliamın durması için sürekli demeçler verdiklerini ifade etti. Bir eleştirilerinin de hükümete olduğunu söyleyen Ekmen, Türkiye bu süreçte lider olma sorumluluğunu almalıydı dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bu süreçte davaya müdahil olması gerekir”

Mersin Milletvekili Ekmen, uluslararası sistemin İsrail’in yürüttüğü bu soykırıma karşı sessiz kalıp açıkça destek verdiği bir dönemde, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin dünyanın dört bir yanında ayağa kalkan küresel vicdanın sözcüsü olmasının çok kıymetli olduğunu belirtti. Mandela’nın ülkesine de yakışanın bu olduğunu söyleyen Ekmen, modern uluslararası sistemin çöktüğü bu dönemde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin takındığı bu hukuki ve vicdani duruşla tarihe çok önemli bir not düştüğünü ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin de süreç içerisinde davaya müdahil olması gerektiğini belirten Ekmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oraya izleme heyeti göndermek yeterli bir tutum değildir. Türk Ceza Kanunumuza göre Savcılarımız, İsrailli yetkililer hakkında insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçları nedeniyle soruşturma açabilir. Ancak bu Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır. Defalarca DEVA Partisi olarak ifade ettik, bir kez daha ifade ediyoruz; adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç, değişik illerde yapılan suç duyuruları için savcılara soruşturma izni vermelidir. Burada yürütülecek soruşturmada toplanacak deliller, başta Uluslararası Adalet Divanı olmak üzere önümüzdeki süreçte çok farklı siyasi ve yargısal faaliyetlerde önemli birer delile dönüşecektir. Kendi devletimizden ve iktidardan beklentimiz hem bu davaya resmen taraf olarak dahil olmak hem de Türkiye’de yapılan suç duyurularına soruşturma izninin verilmesidir.”

Başa dön tuşu