Doğa’ya zarar verme ki, hayatın da zarar görmesin

Rüzgar Çelik

İlk Yayın : 3 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 3 Mayıs 2021, 14:44

Küresel Isınma günümüzde herkesin dilinde lakin çoğumuz nedenlerini, tanımını ve hatta sonuçlarını bile bilmiyoruz ve yahutta araştırma yapmıyoruz. Küresel Isınmayı çoğumuzu hafife alıyoruz fakat hafife alınacak bir durum değildir öncelikle bunun farkına varmalıyız. Sonuçları ciddi bir şekilde ağırdır.

Küresel ısınmanın genel tanımı:

Küresel ısınma, karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artmasıyla oluşanve atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda da, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

Küresel ısınmanın temel nedeni iklim değişikliğidir. Nüfus artışı, fosil yakıt tüketimi, sanayinin gelişmesi gibi faktörler iklim değişikliğine maalesef ki neden olmaktadır yalnız en önemli nedeni sera gazlarının artmasıdır. Karbondioksit en önemli sera gazlarından olup; araç egzozları, kömür dumanları  , fabrika bacaklarındaki duman maalesef ki atmosfere bırakılıyor. Bununla beraber Dünya düzenini ne yazık ki bozmuş oluyoruz.

Bu gibi faktörlerden dolayı hava sıcaklıkları hızla artmakta ve atmosferin ısısı gereğinden fazla ısınmaktadır. Atmosferin ısınması maalesef ki ozon tabakasının yenilenmesini geciktirir.

Küresel ısınmanın temel nedeni iklim değişikliğidir demiştik. İklim değişikliği de beraberinde ciddi sorunlar yaratıyor. Buzulların erimesi, kuraklık, çölleşme, buharlaşma miktarının artışı, denizlerin buzulların erimesi ile beraber su düzeyinden yükselmesi gibi sorunlar doğuruyor.

Bu gibi durumların önlenmesi bizlerin ellerinde. Dünya’mızı bu gibi kötü sonuçları önlemek için:

  • Daha az uçak kullanalım.
  • Isınmak için kömürü tercih etmeyelim .
  • Gıda atıklarını azaltalım.
  • Daha az fosil yakıtlı araba kullanalım.
  • Güneş enerjisi gibi doğal enerjileri kullanalım.
  • Yıkanan çamaşırlarımızı kurutma makinesine atmak yerine ipte kurutalım.
  • Daha fazla ağaç dikelim.
  • Plastik vb. Maddelerin kullanımını azaltalım.

Doğayı sevelim ve doğaya zarar vermek yerine koruyalım. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakalım. Kendi yaşamımızı daha yaşanılır hale getirmek için doğaya zarar verme.

Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu