DEVA Partisi Lideri Mersin’de

Babacan’dan “Tarımsal sulamaya yatırım yapın” çağrısı 

İlk Yayın : 10 Haziran 2021 – Son Güncelleme 10 Haziran 2021, 09:15

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sulama kanallarına yatırım yapılmadığı için çiftçinin kuraklıkla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek Kanal İstanbul için harcanacak kaynağın Türkiye’deki tarımsal sulama projesi için harcanması gerektiğini söyledi.

DEVA Partisi Lideri Babacan, bir dizi ziyaret için geldiği Mersin’de sebze ve meyve halini ziyaret etti. Hal esnafıyla bir süre görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan Babacan, mazot ve tohumun dövize bağlı artmasının çiftçiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Maliyet artışları yüzünden çiftçinin kar edemediğini ifade eden Babacan, “Bununla birlikte ülkemizdeki tarım arazileri yavaş yavaş daralıyor. Pek çok üründe dışarıya bağımlı hale geldik. Tüm bunların çözümünü tek tek önümüze koyduk, sorunların çözümü için projelerimizi hazırladık” dedi.

“TARIMSAL SULAMAYA YATIRIM YAPIN” ÇAĞRISI

Sabah saatlerinde geldikleri Mersin’de Türkiye’nin en büyük sebze meyve halini ziyaret ederek esnafla görüştüklerini anımsatan Babacan, şöyle devam etti: “Meyvenin sebzenin büyük miktarda ticaretinin yapıldığı ve tüm Türkiye’ye dağıldığı hatta ihracatının da yapıldığı bir merkez burası. Biraz önce hal esnafını temsilen dernek başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Onların sorunlarını dinledik. Çözüm önerilerini dinledik. Burada bir kaç hal esnafını yerinde gördük. Buradan Konya’ya geçeceğiz. Konya ovası bilindiği gibi çok büyük bir kuraklıkla karşı karşıya. Bu sene ürün hasılatı pek çok üründe düşecek, zamanında sulama kanalları yapılmadığı için, yatırım yapılmadığı için büyük bir kuraklıkla karşı karşıya çiftçimiz. Biz bu konuda hükümete defalarca çağrı yaptık. ‘Madem kaynaklar kıt, madem krizin ortasındayız, harcayacak paranız varsa kanal İstanbul’u biraz bekletin de tarımsal sulama yatırımlarına yapın’ dedik. Bunu sık sık tekrar ediyoruz. Kanal İstanbul birkaç yıl sonra olsa da olur. Eğer harcanacak tek bir kuruş varsa öncelik tarım ve su olmalıdır. Bir an önce tarım alanlarına basınçlı damlama sistemi ile sulama kanallarının yapılması gerekiyor. Kapalı sisteme geçilmesi gerekiyor. Çünkü su çok kıymetli. Küresel ısınma ile birlikte tek bir damla suyun kıymetini bilmemiz lazım. Tatlı su kaynakları dünyada gittikçe azalacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu