“Desteksiz kapatma çözüm değildir!”

İlk Yayın : 28 Nisan 2021 – Son Güncelleme 28 Nisan 2021, 09:59

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, geçtiğimiz gün açıklanan tam kapanma kararını, “Sosyal ve ekonomik destekten yoksun, çarkların dönmeye devam ettiği kapanma kararı, eşitsizlikler ile COVID-19’dan da ölmeyen halkı açlığa mahkum etmek, yoksulluk ve hastalığı evlere kapatmak anlamına gelir” olarak değerlendirdi.

Başkan Antmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 18 günlük tam kapanma kararı uygulamasına dair Türk Tabipleri Birliği’nin değerlendirmesini açıkladı. Açıklanan paketin sadece bazı ekonomik önlemleri ve güvenlik söylemlerini içerdiğini ancak ekonomik ve sosyal destek ve dayanışmaya ilişkin bileşenlere ise herhangi bir biçimde yer verilmediğini savunan Antmen, “Düzenli geliri olmayanların, ancak gündelik kazanabilenlerin, yoksulların günlük zorunlu gereksinimlerini karşılamadan; toplum hareketliliğinin kısıtlanması başta olmak üzere salgın önlemlerini tartışmak yeterli değildir. Sosyal ve ekonomik destekten yoksun, çarkların dönmeye devam ettiği ‘tam kapanma’ kararı, eşitsizlikler ile COVID-19’dan da ölmeyen halkı açlığa mahkum etmek, yoksulluk ve hastalığı evlere kapatmak anlamına gelir.  Oysa salgınla mücadele mümkündür! Bulaş zinciri kırılabilir! Pandeminin başından beri ifade ettik! Mücadelenin epidemiyoloji bilimi ışığında bir algoritması var. Ancak salgınla mücadele önlemlerinin yaşayan bir organizma olan kocaman bir toplum içinde uygulandığını da unutmayalım” dedi.

“İNSANLARI SADECE VİRÜS DEĞİL YOKSULLUK DA ÖLDÜRÜYOR”

Bu uygulamada çalışmasına izin verilmeyen, iş yeri kapalı tutulan herkes için en azından temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir gelirin devlet tarafından karşılanması gerektiğine dikkat çeken Antmen, şöyle devam etti: “Biz hekimler sağlığın toplumsal belirleyicilerinin ne kadar önemli olduğunu en yakından biliyoruz. İnsanlarımızı sadece virüsün değil, yoksulluğun, işsizliğin, yetersiz beslenmenin, yetersiz barınma koşullarının, kötü çalışma koşullarının, eşitsizliğin, ayrımcılığın, sömürünün öldürdüğünü biliyoruz. Bu nedenle bizler hastalıkla mücadele için elimizden geleni yaparken, devletin de sosyal devlet olmayı anımsaması ve bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini söylüyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu