Demire kadın eli değiyor

İlk Yayın : 11 Nisan 2021 – Son Güncelleme 11 Nisan 2021, 11:44

Mersin’in Toroslar ilçesinde demircilik yapan Eyüp Kalkan, eleman ararken eşi ve kızının yardıma gelmesiyle demirciliği aile mesleğine çevirdi. 10 yıldır demircilikle uğraşan anne Fatma Kalkan ve kızı Emine Kalkan, demirci dükkânına gide gele tüm işleri öğrenerek artık birer demir ustası oldular. Birlikte dükkânda demir dövüp alet yapan anne ve kızı, baba Eyüp Kalkan ile birlikte kaynak ve montaj işine de gidiyorlar.

Babasının her an yanında olup onu desteklediğini ve bu şekilde mesleğe dört kolla sarıldığını anlatan genç kız, “Babam hep destekleyerek her an yanımda oldu. Onun sayesinde iyice ilerleyerek ustalaştım. Artık herkes usta olarak benimsedi beni. Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversitede de bu bölümde okuyup ileride bu mesleği öğretmek ve stajyerler yetiştirmek istiyorum. Ustalık belgemi ve öğretici belgemi alıp bu mesleği devam ettirmek istiyorum” dedi. Kızıyla birlikte eşinin demir doğrama atölyesine gide gele demirciliği öğrendiklerin ve artık demirin başına geçtiklerini anlatan anne Fatma Kalkan ise, şöyle devam etti: “Eşimin demir doğrama atölyesi vardı. Eşim tek başına çalışıyordu, eleman sıkıntısı olduğu için bir iki gide gele bu sefer kızım da merak sardı. Kızımı da getirdik. Ailecek çalışıyoruz. 2013 yılından bu yana eşimle birlikte sabah gelip akşam evimize gidiyoruz. Demirin başında bir kadını görünce herkes şaşırıyor. Ama artık alışmaya başladılar. Zor oluyor, herkes de şaşırıyor zaten, ‘Kadın bu işi yapamaz’ diyorlar. Ama gelip işimizi gördükleri zaman şaşırıyorlar yani yapıtımızı görüyorlar, erkekten daha iyi beceriyoruz. Kızım ile ilk başlarda zorlandık ama artık bir usta gibiyiz. Zamanla her işi öğrendik. Biz burada çapa yapıyoruz, daha yapıyoruz, bıçak yapıyoruz, et satırları, zirai aletler yapıyoruz.”

“AİLECEK ÇEKİÇ SALLIYORUZ”

Demircilik mesleğinin zor olduğunu ancak ailecek bu zorlukların üstesinden geldiklerini ifade eden Fatma Kalkan, “Bunu erkek mesleği olarak görüyorlar. Zor ama severek yaptığımız için zorluğunu görmüyoruz. Güç gerektiren bir iş. Çekiç, makine zor ama biz alıştığımız için bize kolay geliyor. Eşim ve kızımla birlikte karşı karşıya geçip çekici salladığımız da oluyor, kaynak yaptığımız da oluyor, montaja gittiğimiz de oluyor. İlk yaptığımda zorlandım. Neyin ne olduğunu bilmiyordum ama gide gele artık her şeyi biliyorum” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLÜ DEMİRCİLER

2013 yılında mikro kredi ile tanışan ve bu sayede eşine destek vermek için dükkâna makineler alan Emine Kalkan, “Mikro kredi sayesinde elime geçen parayla dükkâna makineler aldım. Eşim de çok mutlu oldu. Hediye gibi oldu ona” dedi. Demircilikte yaptıklarıyla ‘Citibank Umut Vaat Eden Kadın Girişimci Ödülü’ alan anne Kalkan ve Mersin’de Ahilik Haftası’nda kalfa olarak ödül alan kızı Emine Kalkan yaptıkları işleri ve birer usta olduklarını herkese kanıtladıklarını da değindi.

“KIZIM DÖRT DÖRTLÜK USTA”

11 yıldır Mersin’de demircilik mesleğini yapan baba Eyüp Kalkan da, yıllarca çektiği eleman sıkıntısını eşi ve kızının giderdiğini dile getirerek şunları söyledi: “Önceleri yanımda eleman çalıştırıyordum. Elemanlar bir gün geliyor üç gün gelmiyor, üç gün gelse beş gün gelmiyor. Bir de yeni yetişen nesil öğrenmeye fazla bir meyilli değildi. Bir gün baktım kızım işçimin gelmediği bir günde kendi başına oturmuş kaynak yapıyordu. O şekilde başladı. Önce biraz tedirgin oldum elektrik çarpacak diye. Daha sonra bırakayım kendi haline öğrensin dedim. Uzaktan izledim onu. Daha sonra kendi kontörlüm dâhilinde sürekli eline iş verdim, ‘kızım bunu böyle yap, sen yaparsın, başarırsın’ derken Allah’ın izniyle dört dörtlük usta oldu çıktı. 10 yıldan beri çalışıyor. Kızım ve eşim birlikte her türlü demir işini yapıyor. Burada her türlü, kapı, korkuluk, pencere işleri yapıyoruz. Zirai aletleri, avcı bıçakları, kasaplara kasap bıçakları, aşçılara aşçı bıçakları, şef bıçakları tarzında bıçaklar üretiyoruz, imalatını yapıyoruz. Zirai aletleri yapıyoruz köylü kesimine, çapa, kazam, balta tarzı şeyleri üretiyoruz.”

“İNSANLAR ŞAŞIRIYOR”

İnsanların bu durumu yadırgadığını ama artık alıştıklarını söyleyen Kalkan, “İnsanlar yadırgıyor tabi, şeylere alışkın değil. Caddeden geçen bir insan kızımın kaynak yaptığını görünce önce şöyle gözünün ucuyla bakıyor ya diyor kız çocuğu kaynak yapıyor, biz buradan hissediyoruz, görüyoruz, hoşumuza da gidiyor açıkçası. Biri birine diyor ki kıza bak kaynak yapıyor, bu bizi tabi ki mutlu ediyor, kızım konsantrasyonunu bozmuyor kendi işinde gücünde. Yani benim diyen ustadan daha usta diyebilirim. Kendini kanıtlamış ve benim aktarmış olduğum bilgilerin dışında kendini geliştirmiş, on numara bir ustadır” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu