DEĞİŞİM

MUSTAFA MIZRAK YAZDI

İlk Yayın : 16 Ağustos 2021 – Son Güncelleme 16 Ağustos 2021, 10:18

Kadının evdeki en önemli görevi, çok sayıda erkek çocuk doğurmak ve ev işlerine bakmaktır. Kadın, başka erkek ile ilişkiye geçmiş ise bunun cezası taşlanma idi ve böylece ölüme cezalandırılırdı veya en azından dışlanmasına neden olurdu. Evlilik bir toplumda sağlıklı ailelerin oluşması için gerekli olan en temel birliktelik biçimidir. Evlilik cinsel yakınlığın anlaşmaya bağlanmış şeklidir ve evlenmeden ilişki ya da çiftlerin arasında sevgi olmadan ilişki yaşamaları doğru değildir.
Zina ve cinsel ahlaksızlık tüm inançlarda günah olarak belirtilir. İnsanın işlediği bütün öbür günahlar bedenin dışındadır; ama fuhuş yapan, kendi bedenine karşı günah işler. Her iki cins açısından da hayat arkadaşı olarak tercih edilecek kişide aranan niteliklerin başında psikolojik doyum ön planda tutulmaktadır. Eşlerin birbirlerini romantik olarak sevmeleri, ortak, dost, sırdaş olmaları, evliliği pekiştirmektedir.
Refah toplumu olarak adlandırılan gelişmiş ülkelerde, evliliğe alternatif olarak yalnız yaşama ve nikâhsız beraberlikler yeni hayat tarzları olarak yaşanmaktadır.
Milattan evvel, kadınların toplumda hak sahibi olmadığını ve erkeklerle eşit olmadığını okuyabiliyoruz. Şimdiki bazı kültürlerde olduğu gibi eskiden kadınlar, erkeklerin toplumuna katılmamaya dikkat ederlerdi. Bu sadece aile içinde değil, genel olarak toplumda erkeğin kadın ilen sohbeti doğru bulunamamıştır.
Gelişmekte olan ülkemizde ise evlenme ve boşanma odağında aile kurumu çok çeşitli sorunlar ile karşı karşıyadır. Bununla birlikte toplumsal değişmenin aile kurumu üzerindeki etkisinin, ülkemizin her kesiminde aynı şekilde yaşandığını söyleyemeyiz.
Türkiye’de bazı istisnalar dışında evlilik, resmi nikâh temel olmak üzere imam nikâhı ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Sadece imam nikâhına göre evlenmek Medeni Kanun ile yasaklanmıştır. Mutlu evlilik kimine göre bir hayal, kimine göre gerçek. Ancak bütün evliliklerin mutlu olmak üzere başladığı da bir gerçek. Sevgiyle, aşkla evlenen kadınlar ve erkekler bir süre sonra mutsuz insanlar haline gelebiliyorlar. Evliliğe başlarken var olan ama zamanla kaybettiğimiz bir şey var demek ki, kaybettiğimiz o şey, gerçek sevgidir. Evlilik, iki kişinin bir kişi gibi yaşaması değildir. İki kişinin bir arada yaşayabilme becerisidir. Rab Korkusu Bilginin Temelidir. Oysa Ahmaklar Bilgiyi Ve Terbiyeyi Küçümser.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu