“Darbecilerle hesaplaşalım!”

Mersin 78’liler Girişimi dönem sözcüsü İbrahim Bilen, 12 Eylül askeri darbesini kınayarak, “Darbe üstüne darbe yememek için: darbecilerle hesaplaşalım!” çağrısında bulunurken, Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir de, “Demokrasiyi hedef alan tüm darbeleri kınıyoruz” dedi.

İlk Yayın : 13 Eylül 2021 – Son Güncelleme 13 Eylül 2021, 07:47

Mersin 78’liler Girişimi, 12 Eylül askeri darbesinin 41’inci yıldönümünde, darbeyi kınamak için bir araya geldi. 78’liler Girişimi tarafından Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ve Fatma Kurtulan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Cengiz Gökçe ve emek ve demokrasi platformu üyeleri katılım gösterdi. “12 Eylül Faşist Darbenin 41. yılında 12 Eylül’den bu yana süreklileşen darbelere karşı demokratik ittifak, ortak mücadele” ve “darbecilere karşı demokratik siyaset” yazılı pankartların açıldığı açıklamada konuşan Mersin 78’liler Girişimi dönem sözcüsü İbrahim Bilen,  “12 Eylülcüler, anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldırdılar. Yasama, Yargı, Yürütme yetkilerini Mili Güvenlik Konseyi’nde topladılar. Ülkeyi üç yıl anayasasız, parlamentosuz, yargısız yönettiler. Ağızlarından çıkan her emir kanun oldu” dedi.

“12 EYLÜL DARBECİLİĞİ TOPLUMDA İÇSELLEŞTİ”

Milyon gözaltı ve tutuklama olduğunu söyleyen Bilen, “Sayısız işkence, İşkencedeki ölümler. Nazi toplama kamplarına çevrilen askeri cezaevleri. 50 idam ve hâlâ bulunamayan kayıplar. Yasaklanan, yakılan milyonlarca kitap, dergi ve gazete. İşinden, okulundan atılan on binlerce işçi, memur, öğrenci ve öğretim görevlisi. Pasaport verilmeyen, vatandaşlıktan çıkarılan, fişlenen ve yaşamları altüst edilen, milyon mağdur insan. 12 Eylül sürüyor Sözde demokrasiye geçildiği, 1983’den 2000’li yıllara kadar kurulan sözde sivil hükümetler, Milli Güvenlik Rejimi çerçevesinde iktidarı darbe rejimiyle bölüşürken; Latin Amerika’dan dünyaya doğru halklar, kendi darbecileriyle hesaplaşarak demokratik topumun gelişme koşullarını hazırladılar. Neticede, Türkiye toplumu ve halkı 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşma iradesini geliştiremedi. Bu nedenledir ki 21. yüzyılın ilk çeyreğinin son kurumlarıyla hala sürüyor” ifadelerini kullandı. 12 Eylül darbeciliğinin güce göre şekillenen düşünce ve davranış kalıplarının toplumda içselleştiğini söyleyen Bilen,  şöyle devam etti: “12 Eylül darbecilerinin temel amacı; halkçı, demokratik, özgürlükçü, sosyal kazanımları tasfiye etmek, ipin askerin elinde olduğu şeklen demokrasi kisvesi altında, 1930’lardan kalma Tekçi rejimi yenilemek ve kurumsallaştırmaktı. Baasvari Türk Tipi Tekçi rejim, böylesi bir zemin üzerinde gelişecekti. 12 Eylülcülerden daha katmerlisi olarak, Yasama, Yargı, Yürütme yetkileri Tek Adam’da toplanacak; tek Adam’ın ağzından çıkan her emir kanun olacaktı. Sözün özü: 12 Eylül darbecileriyle toplumun isteyerek ya da istemeyerek kurduğu bütün toplumsal suç ortaklığını reddedelim! Darbecilerle hesaplaşmayan bir toplum darbe üstüne darbe yemeye mahkûmdur!”

“TARİHİMİZE KARA BİR LEKE”

Öte yandan Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Türkiye’nin en karanlık günlerini yaşadığı, demokrasi tarihimizde kara bir leke olarak yer alan 12 Eylül 1980 darbesi utancının üzerinden 41 yıl geçti. 12 Eylül; toplumsal bütünlüğün, birliğin, adaletin, vicdanın, özgürlüğün, insan haklarının yok edildiği tarihtir” şeklinde konuştu.  Meclisin devre dışı bırakıldığını söyleyen Özdemir, “650 bin kişi gözaltına alındı, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için idam cezası istendi. 517 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişi idam edildi. Demokrasiyi hedef alan bütün darbelerin ve darbe rejimlerinin karşısındayız. Türkiye’yi karanlığa mahkûm etmeye çalışan, milletimizin iradesini yok sayan bu alçak zihniyeti, 12 Eylül darbesini ve tüm darbeleri kınıyor, adaletsizce hayatına son verilen milletimizin evlatlarını rahmetle anıyoruz”” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu