Danıştay’dan çevrecileri sevindirecek karar

İlk Yayın : 25 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 25 Mayıs 2021, 11:28

Mersin’in Anamur ilçesi Ören açıklarına kurulması planlanan balık çiftlikleri için çevrecileri sevindirecek bir gelişme daha yaşandı. Balık çiftlikleri ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ‘ÇED Olumlu’ kararlarına karşı Mersin İdare Mahkemeleri nezdinde MERÇED tarafından açılan ve kaybedilen davalardaki kararlar, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Danıştay, yeniden keşif ve bilirkişi yapılmak üzere dosyaları ilgili mahkemelere iade etti.

Anamur halkı, çevreciler ve denizde yaşayan canlılar için Danıştay’dan, davaların seyrini değiştirecek karar geldi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Ören açıklarında kurulması planlanan 7 balık çiftliği ile ilgili olarak verilen ÇED olumlu kararlarına karşı dava açmış ve kaybetmişti. Şimdi kaybedilen bu davalar Danıştay 6. Dairesi tarafından bozularak, yeniden keşif ve bilirkişi yapılmak üzere dosyalar ilgili mahkemelere iade edildi. Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen kararda şu ifadeler kullanıldı: “Yeni bir bilirkişi raporu alınarak uyuşmazlığın esası hakkında yeniden bir karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup, karara dayanak alınabilecek nitelikte bulunmayan bilirkişi raporu esas alınarak verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir. Karar sonucu, 2577 sayılı kanunun 49. Maddesine uygun bulunan temyiz istemlerinin kabulüne, temyize konu Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin 23/10/2020 tarih ve E-2019/616 K2020/969 sayılı kararın bozulmasına, dosyanın mahkemeye gönderilmesine oy birliği ile karar verildi.”

ÇEVRECİLER MUTLU

Anamur Çevre Platformu üyeleri bu kararı sosyal medya hesaplarından duyurarak, “Yaklaşık 3 yıldır süre gelen mücadelemizde yeniden umut ışığı doğmuştur. Doğanın, denizdeki canlıların ve bölge halkının lehine verilen kararlar nedeniyle, Danıştay’a teşekkür ederiz” paylaşımında bulundu.

ASLAN: “KARAR SEVİNDİRİCİ”

Çevrecileri sevindiren karar sonrası gazetemize açıklama yapan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Danıştay’ın Anamur ve Bozyazı’daki kararları bozmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, “Şimdi benzer kararları Silifke’de kurulması planlanan balık çiftlikleri için de bekliyoruz. Bizim için sevindirici bir haber oldu tabi. Bunların arasında da bir tane bozulmamış, onunla ilgili çalışıyoruz. İnanıyoruz ki Danıştay o kararı da bozacaktır” dedi.

DAHA ÖNCEDE RET KARARI ESASTAN BOZULMUŞTU

Öte yandan Aydıncık İlçesi Yenikaş Mahallesi Soğuksu açıklarına kurulması planlanan 2 balık çiftliğinin ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada ret kararı veren Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin kararına yapılan itiraz Danıştay 6. Dairesi tarafından kabul edilmiş Danıştay 6. Dairesi davayı esastan bozmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu