Çilek üreticisinin hasat sevinci

Anamur’da örtü altı çilek hasadı başladı

İlk Yayın : 8 Nisan 2021 – Son Güncelleme 8 Nisan 2021, 12:02

Muz diyarı olarak bilinen Mersin’in Anamur ilçesinde örtü altında yetiştirilen çilek hasadına başlandı. Muza alternatif olarak üretilen ihracatlık çilekler, tarlada kilosu 10.5 liradan alıcı buluyorken üreticiler girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınıyor.

Gelir seviyesinin yüzde 90’ı çilek ve muza bağlı olan Anamur’da temmuz ayına kadar sürecek çilek hasadı başladı. Kızılaliler Mahallesi’nde çilek üretimi yapan Melih Çulha, bin bir emekle yetiştirdikleri çileklerin hasadını yapmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Eşiyle birlikte gece gündüz çalıştıklarını Tanık Haber’e anlatan üretici Çulha, ihracattan dolayı çilek fiyatlarından şuan için memnun olduklarını aktardı. Çileğin kilosunun toptan 10.5 liraya sattıklarını ifade eden Çulha, “Kuşun yediği ayrı, sülüğün, tavukların yediği ayrı, yağmurda çürüyen ayrı nerden baksanız ürünün 4’te birini zayi ediyorsunuz. Bu yüzden çok iyi fiyatlara satılması lazım ki üretici kar etsin. Şuan fiyatlar iyi gibi görünüyor çünkü ihracat var, ihracat durduğu an 3 liraya 4 liraya çilek satacak olursak tamamen zarar ederiz” dedi.

“ÜRETİMİ OLDUKÇA ZAHMETLİ”

Çileğin çok hassas ve üretilmesinin oldukça zahmetli olduğunun altını çizen Çulha, şöyle devam etti: “Anamur’da muzun yanında binlerce dönüm çilek ekimi yapılıyor. Getirisi yüksek, endüstriyel bir bitki. Fakat diğer endüstriyel bitkilere nazaran hem hasat dönemi uzun hem de maliyeti daha yüksek olan bir ürün. Kısa gün bitki dediğimiz kışın kışlık bir bitki. Anamur’da örtü altında yani turfanda olarak erken çıkarıyoruz. Örtü altında olunca maliyeti katlıyoruz. Aydın, Manisa ve Silifke gibi biz açıkta ürün  yetiştirmiyoruz. Öte yandan zararlılarla mücadelesi de zor olan bir bitki. Özellikle kırmızı örümcek, küf hastalığı, çürüme, küllüme gibi bir sürü hastalığı var. Bunlarla kimyasal mücadele yapıyorsunuz. “

“GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK”

7.5 dönümde ürettiği çilekten bu yıl 23 ton rekolte beklediğini söyleyen Çulha, girdi fiyatlarının yüksekliğinden yakınarak, “Geçen yılki maliyetlerle bu yılki arasında yüzde 40 artış oldu. Yevmiye hesaplandığında girdiler çok çok yukarılara çıkıyor. 1 dönümlük yerden en azından 25 bin lira kazanmak gerekiyor ki üreticinin girdi masrafları çıktıktan sonra kendisine de bir miktar para kalsın. Elinizde sera için demiriniz ve naylon örtüler olduğunu varsayarsak bile diğer girdilerle 1 dönüm çileğin maliyeti 8 bin lirayla 13 bin lira arasında değişiyor. Kimyasal mücadelede ise 1 dönüme yapılan harcama 5 bin lira civarında, bazen fırtınada naylonlarınızı yenilemek zorunda kalıyorsunuz ki naylonun kilosu da şuan 38 lira. Bunun gübresi var, mazotu var ve eylül ayından temmuz başına kadar bir süreçten bahsediyoruz.”

SİLİFKE’DEKİ HASAT DEVAM EDİYOR

Öte yandan 30 Mart’ta Silifke’de açıkta başlayan çilek hasadının da sürdüğü öğrenildi. Silifke çileği kilosu 10 liradan Rusya’ya ve Irak’a ihraç edilirken ilçede bu yıl 70 bin ton çilek rekoltesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu