CHP’li Özel: 61 bin esnaf battı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, artan enflasyon ve gıda fiyatlarına dikkat çekerek, “Artık mızrak çuvala sığmıyor. Öyle bir noktadayız ki; 61 bin esnaf battı ve kapıdaki faizli krediler çok daha büyük sıkıntı” diye konuştu.

İlk Yayın : 17 Eylül 2021 – Son Güncelleme 17 Eylül 2021, 17:10

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Mersin’e geldi. İlk olarak CHP Mersin İl Başkanlığını ziyaret eden Özel’e, Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen ile Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ve Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut ile Orhan Sümer de eşlik etti. Burada önemli açıklamalarda bulunan Özel, artan gıda fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Adalet ve Kalkınma Partisi her sene bir düşman bulup suçu onun üstüne yıkmakta mahir. Patates soğan depolarına baskın yapıp, üreticilerini, toptancılarını gözaltına almışlardı. Çünkü o dönemde tüm uyarılarımıza rağmen yanlış politikalar yüzünden fiyatlar fırlamıştı, ürün yoktu. Orada suçluyu, şeytanı öyle bulup göstermeye çalıştılar. Ama şimdi öyle bir noktadayız ki her şeyde birden fiyat fırlamış durumda. TÜİK’in verdiği enflasyon rakamları görünüşte yüzde 19-20. Bu tabi esnafa ve emekliye zam verirken kullanmak için yapılmış manipülatif rakamlar” dedi.  Gerçek enflasyonun bağımsız kuruluşlar tarafından yüzde 40-60 arasında ölçüldüğünü söyleyen Özel, “Ama birde mutfak enflasyonu var ki, mutfağı cüzdanı yakıyor. Cüzdanda ve mutfakta yangın var. Buna karşı hemen harekete geçtiler ve hemen algı operasyonuna başladılar. Yapmaya çalıştıkları tam olarak şu; ‘biz aslında ülkeyi iyi yönetiyoruz ama birileri bizim sözümüzü dinlemediği için fiyatlar yüksek’. Şunu söylemek istiyorlar; ‘aslında biçim suçumuz yok, utanmaz ve arlanmaz bir şeftali var reisten habersiz yüzde 60 zamlanmış tüm kabahat onda. Şu kabak denilen laf dinlemez yüzde 88 zamlanmış, tüm suç onda. Biz iyi yönetmiş olmamıza rağmen yüzde 68 daha pahalıya tencereye giren taze fasulye birli birliğimize tehdit’ diyorlar” ifadelerini kullandı.  Suçu kendinde değil bulgurda, nohutta, kuru fasulyede, salçada bulan vatandaşın aklı ile alay eden, gözünün içine baka baka aptal muamelesi yapan bir anlayış olduğunu öne süren Özel, “Bu vatandaş tarafından da artık her gün üzüntüyle, esefle, kızarak ve bir süre sonra acıyarak ve gülümseyerek karşılanıyor. Çünkü bu çaresizliğin neden olduğunu hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

“100 BİN ESNAF KAPANDI”

Esnafla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel, “Erdoğan Türkiye’de vakaların görülmeye başlandığı günden itibaren salgının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek için çeşitli tedbirler alındığını, bir milyona yakın esnafa 43 milyar faiz indirimli kredi verdiklerini söyledi. Aynı dönemde 900 milyar Avro’luk paketi ile Merkel dünya rekoru kırıyorlar. Bizimkiler faizi düşürerek borçlandırmakla övündü. Esnaf başına kimine bin TL, kimine 3 bin TL verdiler. Tüm şartları sağlayıp 4 bin TL alan sayılı esnaf var. Her ay değil, 3 ayda bir aldılar. Ama esnaf başına 40 bin TL kredi verdik diyorlar ama bu kredilerin faiz ve ödemeleri kapıda bekliyor” dedi.  2021 yılının ilk 8 ayında çok sayıda esnafın kepenk kapattığını ve bunların yüzde 35’inin kapanma bittikten sonraki Haziran ve Temmuz’da yaşandığını aktaran Özel, “Bu yılın ilk 8 ayında iflas eden esnaf sayısı 61 bin 736, bunların 21 bini Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta yaşandı. Yani öyle bir noktadayız ki; 61 bin esnaf battı ve bunların çoğu son zamanlarda battı. Kapıdaki faizli krediler çok daha büyük sıkıntı. Ayrıca TOBB’a kayıtlı esnaflarda da durum aynı. Ocak- Temmuz arası TOBB’e kayıtlı 48 bin şirket kapanmış durumda. Bunların önemli miktarı da esnaf ve esnafın bir üstü seviyede ticaret yapanlar. Yani toplamda yani 100 bin esnaf kapandı” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu