“Çekilme kararı yasalara aykırıdır”

İlk Yayın : 2 Temmuz 2021 – Son Güncelleme 2 Temmuz 2021, 14:35

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner, uzun mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekerek, “Danıştay’ın Anayasamıza açıkça aykırı olan bu işlemi iptal edeceğine inancımız tamdır” dedi.

İstanbul Sözleşmesi adıyla bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlükten çıkacak olmasına tepkiler sürüyor. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet etti. Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Şirin Güner, baro binasında yaptığı açıklamada; İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yönelik Cumhurbaşkanı kararının anayasaya, kanunlara ve uluslararası mevzuatlara aykırı olmasına rağmen; Türkiye Barolar Birliği, barolar, dernekler, siyasi partiler tarafından Danıştay 10.Dairesinde açılan İptal davalarında yürütmeyi durdurma talebinin reddi nedeniyle. 01.07.2021 tarihinde Türkiye’nin sözleşmeye taraf olma sıfatını kaybettiğini söyledi.

“SÖZLEŞME KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Güner, açıklamasının devamında, “İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti; ayrımcılığın ve eşitsizliğin bir sonucu olarak gören, kadına, çocuğa yönelik şiddeti engellemek için taraf devletlere, kadına yönelik her türlü şiddetin, ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması, kadına karşı şiddetle mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü, etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi görevlerini yükleyen bir insan hakları sözleşmesidir” diyerek kadının insan haklarının ihlaline yol açan şiddeti önlemek için öncelikle devletlere kadın-erkek eşitliğini sağlama, ayrımcılığı önleme yükümlülüğü getiren sözleşme kadınlar için çok önemli olduğunu belirtti.

“KAZANIMLARDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Uzun yıllar sürdürülen mücadeleler sonucunda hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden ve bu sözleşme doğrultusunda düzenlenen kazanımlardan asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Güner, “Danıştay’ın Anayasamıza açıkça aykırı olan bu işlemi iptal edeceğine inancımız tamdır. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi belirterek, Sayın Cumhurbaşkanını Anayasaya aykırı olan bu işlemi kaldırmaya davet ediyoruz. Kadının insan hakları kazanımlarından geriye gidişe neden olacak her türlü düzenlemenin karşısındayız. Türkiye’nin her yerinde barolar ve baroların kadın hakları merkezleri olarak; kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve istanbul Sözleşmesi’nde imzanın çekilmesi işleminin geri alınması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu