ÇED toplantısına çevreci engeli

İlk Yayın : 7 Nisan 2021 – Son Güncelleme 7 Nisan 2021, 13:53

Mersin’in merkez Yenişehir İlçesi İnsu Mahallesi ile Değirmençay Mahallesi arasında kalan yaklaşık bin dönümlük alana taşocağı açılmasına ilişkin düzenlenecek ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı,  bölge halkı ve çevrecilerin tepkisi üzerine yapılamadı. Vatandaşların tepkisinden çekinen İl Çevre Müdürlüğü ekipleri ile taş ocağı yapacak firmanın yetkilileri Jandarma barikatının içine girmeden ‘ÇED toplantısı gerçekleştirilememiştir’ şeklinde tutanak tutup bölgeden uzaklaştı.

Ocağın açılması durumunda insan sağlığının olumsuz etkileneceğini, tarımsal üretimin zarara uğrayacağını ve doğada geri dönülemeyecek tahribatlar oluşacağını ileri süren köylüler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından düzenlenecek ÇED toplantısı öncesi tepkilerini gösterdi. Köy meydanında toplanan vatandaşlar,  “Taş ocağı istemiyoruz”, “Taş ocağına hayır, çocuklarımızın geleceğine evet” yazılı pankartlar açarak “İnsu bizimdir bizim kalacak” sloganı attı.  Jandarma ekiplerinin toplantının yapılacağı bölgede yoğun güvenlik önlemleri alması dikkatlerden kaçmadı.

“TAŞ OCAĞI DOĞAYI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Taşocağı eylemine Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, İnsu Mahalle Muhtarı Saadettin Kök, Tema üyeleri destek verdi. ÇED toplantısı öncesi basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, diğer illerde olduğu gibi bölgede de kurulmaya çalışılan taş ocağının tarıma, ormanlara ve doğaya olumsuz etkileri olacağını söyledi.  Kireç taşı, kalker, kalsiyum ve karbonatın çıkarıldıkları bölgede, taşınmaları esnasında çevreye ciddi zararlar verdiğine dikkat çekerek, “Buradan çıkan tozların yağışlarla toprakta birikmesi de arzu edilmeyen sonuçlar doğuracak, kalsiyum karbonatın topraktaki birikimi sonucu diğer bitki besleme elementlerinin alımı(Antigonistik) sekteye uğrayacaktır. Bazik karakter kazanan toprakların organik maddece zayıf ve verimsiz oldukları bilinmektedir. Değirmençay da, İnsu da bulunan meyve ağaçlarının üzerinde birikecek olan bu toz, ağaçların olumsuz şartlarda gelişmesine neden olacaktır. Bu ortamda gelişen ağaçlar her türlü haşere ve hastalığa açık olacaktır. Hele bu bölgede yapılacak organik tarıma ve iyi tarım uygulamalarına büyük bir darbe vuracaktır. Açık çiçek tablalarında toz birikiminden dolayı döllenme biyolojisi ve bunu sağlayan faydalı böcekler zarar görecek tarımsal verim düşüklüğü de söz konusu olacaktır. Sonuç olarak taş ocaklarını tarımsal faaliyetin, ormanların ve yaşam alanlarının yakın olduğu bölgelere kesinlikle istemiyor, ziraat mühendisleri olarak her zaman köylümüzün, çiftçimizin yanında olduğumuzu bir kez daha kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

“İNSU MERSİN’İN BALKONU”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise ilçede yaşayanların taş ocağına karşı olduğunu vurguladı. Yenişehir’in kentin yaşam alanı olduğunu anlatan Başkan Özyiğit, şunları kaydetti: “Burada tarım oluyor, taş ocağını doğaya büyük bir darbe olarak algılayabiliriz. Yer altı sularımızdan tutun da binalar dahil her şey patlatılacak dinamitlerden etkilenecek. Tüm bunlar bir yana çıkarılan taşların kente indirilmesi imkansız çünkü yol yok. Burada böyle bir şeye imza atanlar yöre insanının katili olur. Bunu bilerek bu sorumluluğun altına girsinler. Burası kentin balkonu, lütfen bu kötülüğü Yenişehir’e ve Mersin’e yapmayı kimse aklından geçirmesin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu