Çarpık kentleşme çöküntü yarattı

Terk edilen alanlar sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor

İlk Yayın : 7 Mart 2021 – Son Güncelleme 7 Mart 2021, 12:21

MERSİN(ACİL HABER) -Mersin’de çarpık yapılaşma ekseninde terk edilen veya yıkılan bölgelerde meydana gelen boşlukların ekonomik ve sosyal yönden sıkıntı kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken Mimar Sabri Konak, “Kenti bütüncül bir planlama çerçevesinde dönüştürmek yerine yapılanma rant değeri yüksek bölgelere yöneltilirken, özellikle eski yerleşim merkezleri adeta kaderlerine tek edilmiş durumda” dedi.
Mimarlar Odası önceki başkanlarından Sabri Konak, hizmet kurumlarının gerekli planlama yapılmadan yer değiştirmesiyle, tarihi kent merkezinin, eski otogar çevresinin ve Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin uzun yıllar hizmet verdiği yerleşke çevresi, Yenimahalle’deki eski tapu dairesi, eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi civarı gibi alanların terk edilmesiyle meydana gelen boşlukların ekonomik ve sosyal yönden sıkıntı kaynağı oluşturduğunu söyledi.

“YENİ BÖLGELERDE TAŞINMAZ FİYATLARI HIZLA ARTIYOR”

Sorunun planlama eksikliğinden kaynaklandığını belirten Mimarlar Odası önceki başkanlarından Sabri Konak, şöyle devam etti:
“Kenti bütüncül bir planlama çerçevesinde dönüştürmek yerine yapılanma rant değeri yüksek bölgelere yöneltilirken, özellikle eski yerleşim merkezleri adeta kaderlerine tek edilmiş durumda. Kentteki yapı stokunun Camişerif, Mahmudiye, Mesudiye, Çamlıbel, Yenimahalle, Çankaya, batıda Pirireis, İnönü, Gazi gibi mahalleler olmak üzere geniş çoğunluğunun kullanım ömrünü tamamlama noktasına ulaştığına her fırsatta dikkat çekilmesine karşın belediyeler planlama konusunda paylaşıma yanaşmıyorlar. Başta Yenişehir olmak üzere yerleşime açılan alanlarında taşınmaz fiyatları hızla artarken, tarihi kent merkezindeki eski yapıların çoğu kullanım dışı kalmış durumda. Akdeniz Belediyesi’nin gerekli çalışmaları yaparak kentsel dönüşüme hazırladığı Mahmudiye, Mesudiye, İhsaniye gibi mahallelerdeki hareketlilik sadece Yeni Adliye Sarayı çevresiyle sınırlı kalıyor.”
“ÖMRÜNÜ TAMAMLAYAN YAPILAR DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Kullanım ömrünü tamamlayan yapı stokunun hazırlanacak kapsamlı bir plan çerçevesinde ıslah edilip dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Konak, kent yapılanmasının kendi iç dinamiklerinden çok dış etkenlere göre şekillendiğini ve kuruluş aşamasında kentin bu kadar hızlı büyüyeceğinin öngörülmediğini anımsattı. 1970’li yıllarda başlayan dış göçle kentte çok şeyin değiştiğine dikkat çeken Konak, şunları söyledi:
“Kentin çeperini saran imarsız yapılaşma büyük bir soruna dönüştü. Şimdi ne yıkılabiliyorlar ne de ıslah edilebiliyor. Yerleşim açılan yeni alanların rant değeri artarken, çarpık yapılaşan yerlerin yanı sıra hizmet kurumlarının yer değiştirmesi sonucu boşalan alanlar ve çevresi çöküntü bölgelerine dönüştü. Kent merkezindeki eski Mersin’i oluşturan mahallelerdeki yapıların büyük bir bölümü kullanım ömrünü doldurmuş durumda. Çoğunluğu sit kapsamında olan anılan taşınmazlar günün kullanım anlayışına da uymuyor. Maliyetin yüksekliği nedeniyle sahipleri restore ettiremiyor. İlgili evler ancak belediyelerin hazırlayacağı geniş kapsamlı plan çerçevesinde atıl kapasite konumundan kurtarılabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu