Biyokütle santraline çevreci itirazı

İlk Yayın : 7 Haziran 2021 – Son Güncelleme 7 Haziran 2021, 17:02

Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde yapılması planlanan Biyokütle Santraline karşı çevrecilerden itiraz geldi. Santralin bölge halkının sağlığını tehlikeye atacağı uyarısında bulunan çevreciler, projenin iptali için hukuksal mücadeleye başladı.

Sarıkavak Mahallesi’nde yapılması planlanan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle izni verilen Biyokütle Atık Yakma, Enerji, Elektrik ve Sıvı Gübre Üretim Tesisi için çevreciler, Mersin Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne itiraz dilekçesi sundu. Dilekçelerin verilmesinin ardından açıklama yapan Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) Başkanı Av. Semra Kabasakal, tesisin yapılmasına karşı hukuksal mücadeleyi başlattıklarını duyurdu. Planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak halka sunulduğunu söyleyen Kabasakal, plana itiraz ettiklerini söyleyerek, “İmar planında bahsi geçen alan konut ve tarla alanlarına isabet etmektedir. Bu nedenle bu yerde böyle bir tesisin yapılması imar hukuku açısından uygun değildir” dedi.

BÖLGE İÇİN TEHDİT OLUŞTURDUĞUNU İDDİA ETTİ

Tesisin bölge halkı için ciddi bir tehlike arz ettiğini söyleyen Kabasakal, “Biyoenerji Yakım Tesisleri kent havasında bulunan zehirli gazları ve formaldehitleri yayarlar. Bu yayma neticesinde insanlarda solunum hastalıklarına yol açar aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkilidir” şeklinde konuştu. Proje alanında 800 metre mesafe içerisinde kasap, manav, market gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu dükkânlar ve yerli halk ile beraber yayla turizmi yapan kişilerin konutları olduğunu söyleyen Kabasakal, “Temel gıda ihtiyaç alanları ve yaşam alanlarına yakın olması nedeniyle gıda ürün alışverişi yapan ve orada yaşayan kişilerin sağlığı oldukça kötü etkilenerek, solunum yollarında hastalıkların oluşmasına sebebiyet vereceği aşikârdır” ifadelerini kullandı.

“ORMAN ALANLARI ZARAR GÖRECEK

Tesisin yapılacağı yerin hemen yakınlarında bulunan orman alanlarının da zarar göreceğini öne süren Kabasakal, şöyle devam etti: “Ayrıca plan alanının 100 metre yakınındaki parselde ceviz bahçesi ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Ormanın tesis olarak planlanan arsaya uzaklığı yaklaşık 70 metredir.  Ayrıca tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Aynı şekilde güneyde bulunan komşu parseller de tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yanında aynı bölgede komşu parsellerde hayvancılık ve besicilik alanları bulunmaktadır. Bölgenin yayla turizmi olması sebebiyle tesisin yapılacağı alana yaklaşık 40 metre yakınlıkta restoran ve piknik alanları mevcuttur.”Yapılması planlanan tesisten sadece Sarıkavak Mahallesi sakinlerinin değil, civardaki Giden Mahallesi, Belçınar Mahallesi, Sarıkoyak Mahallesi, Beylice Mahallesi, Topaklı Mahallesi halkının da zarar göreceğini ileri süren Kabasakal, “Tesisin yapılmaması hususundaki itiraz dilekçemizi Mersin Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne verdik. Bundan sonraki süreci gerek ÇEKSAM gerek Mersin Çevre ve Doğa Derneği ve gerek Mahalle halkı ve muhtarları ile gerekse sivil toplum örgütleri ile birlikte takip edeceğiz ve bundan sonra da yasadan doğan haklarımızı kullanacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu