BİRLİKTE VARIZ

MUSTAFA MIZRAK

İlk Yayın : 3 Mayıs 2021 – Son Güncelleme 3 Mayıs 2021, 14:52

Toplum da bir oyun takımı gibi üstelik ondan çok daha karmaşık bir yapı içerisinde pek çok unsurdan oluşur. Bu unsurların bir bütün olarak karşılıklı ilişki ve etkileşim içerisinde oluşturduğu yapı, toplumsal hayata süreklilik kazandırır. Sevgi bir insana gösterilecek en asil davranış şeklidir. Çünkü içerisinde güven, hoşgörü, anlayış, sabır, sorumluluk, paylaşım, gibi birçok unsuru barındırmaktadır. Bu kadar çok anlam yüklü bir kavramı sınırlayabilmek mümkün değildir.

Kendini diğerlerinden bağımsız gören kişi kendini anlamlı görür ama karşıdakini bu boyutlarda var göremez. Sosyal yaşamın varoluşumuza pek çok açıdan katkısı vardır. BİZ” kavramının içini doldurmak, “Biz” olabilmek üzere bir yaşam alanı yaratmak için arkamıza bakmak aslında yeterlidir.
Şunu iyi bilmeliyiz ki; “Vatan varsa biz varız. Bağımsızlığın ne olduğunu ecdadımızın, yüz binlerce şehidimizin kanlarıyla yazılan şanlı tarihimizden öğrendik ve bunu hiç unutmayıp, unutturmamız gerekir.

Toplum insanı etkileyen gerçek ilişkiler bütünüdür. Toplum kelimesinin esas ifadesi insanların ihtiyacından doğmuştur. İnsan ırkı diğer türler gibi tek başına yaşayamaz. Bunun için insanlar bir araya gelerek toplumları oluştururlar. Toplumsal hayata ilişkin sorulardan biri bu hayatın nasıl devam ettiğidir; insanlar doğar, büyür, ölür ama toplum varlığını sürdürmeye devam eder.

Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir. Oyun basittir. Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar: “Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak.” Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır. İşte o anda bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar. Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.

Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar. Aldığı cevap hayli manidardır; “Biz ubuntu yaptık… Yarışsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı.  Yüce Yaradan doğruların yolunu gözetir, Kötülerin yolu ise ölüme götürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu