BES’ten SGK Haftası’na tepki

İlk Yayın : 21 Mayıs 2022 – Son Güncelleme 21 Mayıs 2022, 18:11

“Emekçiler SGK Haftası’nı kutlayamıyor”

BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, SGK Haftası’na tepki göstererek, “Hakları gasp edilen SGK emekçileri SGK Haftası’nı kutlayamıyor” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, SGK Haftası’na ilişkin SGK İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “36000 el gösterge, yılda iki ikramiye, insanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı, kamusal sosyal güvenlik hakkı istiyoruz” pankartın açıldığı açıklamada, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katıldığı açıklamada, BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan konuştu.

“UCUBE SİSTEM DAYATILDI”

Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası gelinen noktada formaliteye dönüştüğünü, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmediğini savunan Doğan, “Yine sözde reformların yarattığı sayıları milyonları bulan emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun kanayan yarası haline geldi. 20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı. Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi, 2008 yılı sonrası işe başlayanlar için mezarda emeklilik az gibi, çalıştığı süre arttıkça emekli maaşı bağlanma oranının düştüğü bir ucube sistem dayatıldı. Kamusal emekliliğin tasfiye edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!” dedi.

“MİLYONLARCA KADIN GÜVENCESİZ YAŞAMA MAHKUM EDİLDİ”

İşsizlik fonunda toplanan paranın işçilerden çok patronlar için kullanıldığı, Türkiye İş Kurumu’nun siyasi iktidar tarafından arpalık olarak kullanıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlandığını söyleyen Doğan, “Milyonlarca kadının emeğinin sömürüldüğü, merdiven altı atölyelerde kayıtsız, güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiği, ev içi emeğin yok sayıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor! Katıldığı bir televizyon programında sığınmacı Suriyelileri kastederek “onları gönderirsek en fazla patronlar üzülür” diyerek, bir yandan kayıt dışı çalışmayı meşrulaştırmış, bir yandan da sığınmacılar konusundaki sahiplenmenin insani olmadığını gösterdiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor! Pahalı konut alanlara vatandaşlığın promosyon olarak verildiği, son olarak da 500 bin dolar Bireysel Emeklilik Sistemine yatırıp 3 yıl çıkmayanlara vatandaşlık verileceğine ilişkin bir düzenleme yapılacağının ifade edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Döner sermaye, ikramiye, fazla mesai ücretleri 2012 yılından bu yana gasp edilen hakları ile ilgili aksi yönde Anayasa Mahkemesi kararı olduğu halde uygulanmayan SGK emekçilerinin Sosyal Güvenlik Haftasını kutlamadığını belirten Doğan, şöyle devam etti: “Kamu Emekçileri arasında neredeyse en düşük maaşa mahkûm edilen, sözleşmeli çalışanların kadro talebinin yok sayıldığı, mesleki birikimlerinin görülmediği, dışarıdan uzman kadrolar istihdam edilirken kurumda çalışanlara diğer kurumlarda olduğu gibi bu imkânın tanınmadığı koşullarda SGK Emekçileri Sendikamızın çağrısı yönünde yaptığımız eylem ve etkinliklere katılarak hakları için mücadele ediyor. Bizim de Sosyal Güvenlik Haftasını kutlayacağımız günler gelecek, kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkını kazandığımızda, SGK Emekçilerinin talepleri gerçekleştiğinde, SGK’nın demokratik bir işleyişe kavuştuğu koşullarda tüm emekçilerle birlikte Sendikamız da SGK haftasını kutlayacak. Dini imanı para olan bir anlayışı reddediyor, bireysel çıkarı değil toplumsal dayanışmayı esas alan bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemi için mücadelenin yanı sıra SGK Emekçilerinin insanca yaşam talepleri için mücadelemizi sürdüreceğiz”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu