Barınma krizi kapıda

İlk Yayın : 10 Ağustos 2022 – Son Güncelleme 10 Ağustos 2022, 17:37

Devlet yurtları yetersiz, özel yurtlar çok pahalı, ev kiralamak hayal…

Üniversitelerin önümüzdeki ay açılacak olmasıyla öğrencilerin barınma sorunu da yine baş gösterdi. Öğrenciler, yetersiz KYK yurtları ve fahiş fiyattaki özel yurtlar nedeniyle, barınma kriziyle karşı karşıya kaldı.

Gamze ŞİMŞEK-Üniversite adayları, tercih dönemini tamamladı. 27 Temmuz itibariyle başlayan tercih dönemi, 5 Ağustos’ta bitti. Tercih sonuçlarına göre yerleşecekleri üniversitelere doğru yola koyulacak öğrenciler, üniversite kazanmanın mutluluğunu yaşayamadan ekonomik krizin getirdiği, barınma ve beslenme sorunuyla karşı karşıya kaldı. Türkiye’de her geçen gün artan kira fiyatları vatandaşların bütçelerini zorlarken, kira ve yurt ücretlerindeki fahiş fiyat artışı özellikle üniversite öğrencilerini zor duruma sokmaya devam ediyor. Öğrenciler kısıtlı bütçeleriyle kiralık ev ve yurt bulmakta zorlanıyor. Devlet yurtlarının sayısı yetersiz, özel yurtlar ise çok pahalı. Yüksek kira fiyatları nedeniyle eve çıkmak imkansızken, yurt bulamayan öğrenciler mecburen fahiş fiyatlar ödeyecek. Öğrencilerin giderlerindeki artış hem ailelerini hem de öğrencileri zora sokuyor. Öğrenciler, krizin ortasında nasıl okuyabileceklerini düşünürken, tek ev geçindirmekte zorlanan dar gelirli aileler ise, çocuklarını nasıl okutacaklarını kara kara düşünüyor.

Devlet, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yüzde 80 zam yaparken, özel yurtlara ise yüzde 130 oranında zam geldi. KYK Yurtları aylık 700 TL’ye ulaştı, verilen burs ise 800 TL, KYK yurdunda kalan bir öğrencinin neredeyse bursunun tamamı yurda giderken, beslenme ve eğitim masraflarına para kalmıyor. Mersin’de yaklaşık 60 bin öğrenci bulunurken, KYK yurtlarının kapasitesi ise yaklaşık 8 bin, geriye kalan 50 binden fazla öğrenci, özel yurtlara veya eve çıkmak zorunda kalıyor. 1+1 ev kiraları 3 bin TL’den başlarken, yurt fiyatları 3 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Fiyatlar böyle gider ve yurt sorununa bir çözüm bulunmazsa, öğrenciler geçtiğimiz sene olduğu gibi yine sokaklarda yatmak zorunda kalacak.

“BURS 800, YURT 700 TL”

Konuyla ilgili Tanık Haber’e konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, KYK burs ve kredilerinin şu anda 850 TL verildiğini, KYK yurt ücretinin ise 700 liralara gelmiş durumda olduğunu hatırlatarak, böyle bir durumda öğrencinin geçinmesinin imkansız olduğunu belirtti. Bu durumun her yere açılan üniversiteler ile de ilişkisi olduğuna dikkat çeken Sümbül, “Çünkü her yerde yurt imkanı yok, barınma imkanı yok, fiziki koşullar kapasite problemi var ama hala ihtiyaca uygun yapılanma yerine göz boyamaya yönelik üniversiteler ve bölümleri açılıyor” dedi.

“ÖĞRENCİLER, PARKTA BANKLARDA YATTI”

Yurt kapasitesinin hızla arttırılması ve ücretlerinin makul seviyeye getirilmesi gerektiğinin altını çizen Sümbül, “Çünkü siz öğrencinin yeme, içme, sağlık ve özellikle de barınma ihtiyacını gidermelisiniz. Geçen eğitim-öğretim yılında barınma en önemli konuydu. Hem Mersin hem de Türkiye genelinde önemli bir problem haline geldi, insanlar parklarda, bahçelerde, banklarda yatmaya başladılar. Özellikle ekonomik krizin bu hızda devam ettiği Mersin, İstanbul, Ankara, İzmir, Ege, Akdeniz gibi kiranın çok çok yükseldiği yerler arasındadır. KYK yurtlarının ücretlerinin bu kadar arttığı ve kapasitesinin çok çok düşük olduğu ve öğrencilerin tarikat ve cemaat yurtlarına yöneltilmeye çalışıldığı bu uygulamaya bir an önce son verilmesi gerekir. Öğrencilerin barınma hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu bilerek buna göre yapılanmaya gidilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DEVLET YURT SORUNUNU ÇÖZMEK ZORUNDA”

Resmi kurumlarda kullanılmayan, fiziki koşullara uygun yurt alanları varsa bunların hızla dönüştürülüp devlet yurdu olarak öğrencilerin hizmetine sunulması gerektiğini söyleyen Sümbül, “Bu çok zor bir iş değil, istenirse yerel yönetimlerle de ilişki içeresinde rahatlıkla yapılabilir. Bizler yerel yönetimler ile görüşüyoruz. Onlar da buna hazırlar, geçen eğitim-öğretim yılında elini taşın altına koydular Mersin’deki yerel yönetimler. Bu dönem de istemek zorundayız” dedi. Devletin yurt sorununu çözmesinin zorunlu olduğunu ancak buna karşın üniversiteleri açıp, öğrenci kaydı yaptığını ama öğrencilerin barınma hakkına şiddetle yaklaştığını öne süren Sümbül, “Buna ses çıkaran insanları afişe etmeye çalışıyor. Bunun yerine onların haklarını korumayı ve barınmasına sağlıklı beslenmesine ve eğitim-öğretim ortamına uygun hale getirilip ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlaması gerekiyor” şeklide konuştu.

“KYK BURSLARI ÇOK DÜŞÜK”

KYK burslarının da çok düşük olduğunu aktaran Sümbül, “ Burs oranları düşük ve neredeyse çok sınırlı sayıda burs veriliyor. Öğrenciler işsizlik ile boğuştuğu için mezun olduktan sonra iş bulamadıkları için ödemede problem yaşıyorlar. Yüksek faiz oranlarını sildiklerini söylemelerine rağmen, faizin anaparaya eklendiği ve o şeklide tahsil edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Umarım bu durum öyle değildir, yoksa oyun içinde oyun anlamına geliyor. Bunu da ne öğrencilerin ne de biz eğitim ve emekçiler sendikası olarak kabul edeceğimiz bir durum değildir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu