Balonlu eyleme jandarma engeli

İlk Yayın : 12 Mart 2021 – Son Güncelleme 12 Mart 2021, 08:27

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri’nin Japonya’nın Fukuşima kentinde meydana gelen nükleer felaketin onuncu yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlemesi jandarma engeline takıldı. Jandarmanın proje alınanın yakınına bile gitmelerine izin vermediği çevreciler balon uçurarak projeye tepki gösterdi.

Çevreciler Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapıldığı Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde gitti. Jandarma ekipleri “10 Mart’ın sonu 11 Mart Fukişima” şeklinde pankart ve “Akkuyu pahalıya patlar”, “Susma haykır, nükleere hayır”, Nefes alamıyoruz” şeklinde döviz açıp “Nükleer santral istemiyoruz”, “Akkuyu Fukuşima olmayacak” diyerek slogan atan NKP bileşenlerinin santral alanına yaklaşmasına izin vermedi. Büyükceli merkezde Mersin-Antalya karayolunun Nükleer Santral alanına gidecek yolu kesen jandarma geçişe engel oldu. Aralarında HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun da bulunduğu platform bileşenleri jandarma ile bir süre tartıştı. Çevrecilerin jandarma komutanlarıyla yaptıkları görüşme de olumlu sonuç vermedi. Çevrecilerin, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin kapısına kadar gitmek istemelerine jandarma etten duvar örerek engel oldu. Engellemeye tepki göstererek jandarma barikatına kadar yaklaşan Mersin Eski Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, “Halka rağmen hiçbir yerde başarıya ulaşılamayacağını, herkes anlasın. Bunlar bizim evlatlarımız bizleri kimlerle karşı karşıya getiriyorsunuz” dedi.

MERKEZDE BALON UÇURDULAR
Jandarma ekipleri basın açıklaması yapılacak yerin uygun olmadığını ifade ederek adres olarak Gülnar ilçe merkezini gösterdi. İzin verilmemesi üzerine NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan’ın jandarma barikatı önünde yaptığı, “Biz doğayı yok eden, yaşamı yok eden, bir tesise karşı çıkmak için geldik. Arkadaşları balonlarımızı havaya kaldıralım. Fukuşime felaketinin 10. Yılı anısına balonlarımızı havaya bırakalım” şeklindeki konuşmasının ardından eylemciler yanlarında getirdikleri sarı balonları gökyüzüne bıraktı.

“GİZLİ SAKLI BİR ŞEY YOKTU”

Balonlu eylemin ardından Özkan, engelleme ile ilgili Büyükeceli merkezinde boş alanda gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Basın açıklamasının engellenmesine tepki gösteren Özkan, şunları söyledi: “Orada en fazla 15 dakika sürecek bir etkinliğimiz olacaktı. Fukuşima’yı anacaktık ve önceki gün yapılan temel atma törenini protesto edecektik. Akkuyu’ya gideceğimizi 2 gün önceden ilan etmiştik. Gizli saklı bir şey yoktu. Ama bu demokratik hakkımız bile engellendi. Basın açıklaması yapamadık ama şifahi olarak basına demeç verdik ve balonlarımızı havaya bıraktık.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu