“Avukatlar Günü kutlama değil mücadele günüdür”

İlk Yayın : 5 Nisan 2021 – Son Güncelleme 5 Nisan 2021, 13:06

Mersin Barosu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “5 Nisan Avukatlar Günü kutlama değil, mücadele günüdür. Karanlıkları cübbemizle aydınlattığımız gün, yeryüzü adaletin yüzü olduğu gün, 5 Nisan avukatlar için kutlama günü olacaktır” dedi.

Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen törene Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ile çok sayıda avukat katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Mersin Baro Başkanı Yeşilboğaz, 5 Nisan’ın savunma mesleği, adalet ve hukuk adına umutla bakılamayan kara bir gün olduğunu söyledi. 5 Nisan’ın adaletin, hukukun en ızdıraplı döneminin yaşandığı gün olduğunu söyleyen Yeşilboğaz, “5 Nisan Avukatlar Günü de kutlama değil, mücadele günüdür. Ülke olarak adaletsizlik kuşatmasıyla karşı karşıya olduğumuz, Türkiye’de hukuksuzluğun bir günlük bilançosunda dahi insanların çok ağır bedeller ödediği, avukatların her daim tehlike altında olduğu, hukukun işlevsizleştiği, her insanın adalet özlemiyle kavrulduğu, bu nedenle avukatların ülkenin dört bir yanında adalet ateşini yaktığı, savunma özgürlüğünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün tutuklandığı bir ülkede, biz avukatların her günü mücadele günüdür. Karanlıkları cübbemizle aydınlattığımız gün, yeryüzü adaletin yüzü olduğu gün, 5 Nisan avukatlar için kutlama günü olacaktır” dedi. ‘Bir gece ansızın her şey olabilir’ döneminde olunduğunu söyleyen Yeşilboğaz, “Bir gece ansızın İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilerek kadın haklarına, çocuk haklarına ağır darbe yapıldığını, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına gözlerin ve kulakların kapatıldığını gördü bu ülke. Bir gece ansızın üniversitelere, belediyelere kayyum atandığını, doğanın, yaşam alanlarımızın rant uğruna talan edildiğini gördü bu ülke. Bir gece ansızın hukuksuzca avukatların, gazetecilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin, siyasilerin tutuklandığını, vurulduğunu gördü bu ülke” şeklinde konuştu.

“AVUKATLAR TEHLİKE ALTINDA”

Avukatların tarife sığmayan bir hal içerisinde olduğuna dikkat çeken Yeşilboğaz, “Aklın, vicdanın, hukukun ve demokrasinin bittiği yerdeyiz. Hukukçular iyi niyetle hukuk mücadelesi verirken, siyasi iktidar tarafından hala avukatların yetkilerinin kısıtlanmaya çalışılması asla kabul edilemez. Avukatlık mesleği, tarih boyunca türlü engellemeler ve baskılarla karşılaşmıştır. Bu engellemelerin perde arkasında ise hep başka kaygılar ve maksatlar olmuştur. Mesleğimize yapılan sistematik saldırıların tümü bu kirli düşüncelerin ürünüdür” dedi.  Türkiye’nin hukuk tarihinin hiçbir evresinde, avukatların bu denli tehlike altında olmadığını ifade eden Yeşilboğaz, “Bırakın avukatları gömmeye çalışmayı. Unutmayınız ki, adaletin tomurcuklarıyız, her mevsim çoğalırız, her mevsim büyürüz. Cübbemizin gölgesinde her mevsim özgürlük, her mevsim insanca yaşam güvencesi vardır. En uzun yoldur adalet, en uzun yolculuktur avukatlık” ifadelerini kullandı. “Bırakın devekuşu siyaseti yapmayı; ülkemizde hukukun ahlak ve vicdan sorununu çözün!” diyen Yeşilboğaz, şöyle devam etti: “Bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukatların mesleki ve ekonomik sorunlarını çözün. Çünkü adalet beklentisi en yaşamsal beklentidir. Avukatlığı yüceltmek; insan hak ve özgürlüklerini, demokrasiyi, ülkeyi yüceltmektir. Hak ve özgürlükleri savunma yolunda mücadele eden Mersin Barosu olarak; kadına şiddetin, çocuk istismarının, doğa ve çevre talanının önünü açan tüm yasal düzenlemelerin karşısında olmaya, devam edeceğiz. Biz hukukçular hak temelli mesleğimizi icra etmemizin karşısında, siyasi iktidardan ve avukatı baktığı dosyayla özdeşleştirip savunmaya şiddet uygulayan vatandaşlardan saygı bekliyoruz. Avukata yönelik sistematik saldırıların, sözlü ve fiili saldırıların, meslektaşlarımızın kollukta, savcılıkta, mahkemelerde, adliyelerde boğuştuğu yığınla sorunların artık son bulmasını istiyoruz. Mersin Barosu olarak Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında verdiğimiz mücadele, adalet mücadelesi, demokrasi mücadelesi, cumhuriyet mücadelesi, hukukun üstünlüğü mücadelesi, insanca yaşam mücadelesi, yaşanabilir çevre mücadelesidir. Tüm meslektaşlarımız ve barolar aynı gemide olduğumuzu unutmadan aynı mücadeleyi vermelidir.”

“HUKUK MÜCADELEMİZ BİRLİKTE SÜRECEKTİR”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “Adaletten yana olan bütün avukatlarımızın günü kutlu olsun” dedi.  Hukukçularla omuz omuza olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade eden Özyiğit, şöyle devam etti: “Ülkemizde yaşanan süreci maalesef hepimiz izliyoruz ve bugün görüyoruz ülkede yaşanan büyük yangını gölgelemek adına her türlü davranışa başvuruluyor. Linç kampanyaları yapılabiliyor ve yapılan bu linç kampanyaları da her biri emekli olmuş birer vatandaştan öteye artık hükümleri olmayan insanların yapmış olduğu bir açıklamayı bir darbe girişimi gibi lanse etmek, insanları linç etme noktasında davranan ve bununla beraber ülkenin gündemini yokluktan adaletsizlikten, haksızlıktan alıp başka bir noktaya taşımayı hedefleyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunun için hak hukuk ve adalet mücadelemiz hiç yılmadan hep birlikte sürecektir.” Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise avukatların iş dünyasının ayrılmaz birer parçası olduğuna dikkat çekerek, “İş dünyasında en büyük kriter güven ortamıdır. Güven ortamı olmasa kimse cebindeki parayı yatırıma harcamaz. Onun için hep birlikte mücadele edip hukuk ve diğer güvensizlik ortamı yaratan her türlü düşüncenin önüne geçmemiz gerekmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu